Поліцейські знову «перестарались» у «спілкуванні» з водієм?..

0
698
Загрузка...

Поліцейські зупинили авто і, за словами водія водія, не схотіли пояснити причуну зупинки, натомість застосували силу, при тому, що він не чинив супротиву.

Цю історію розказав на своїй сторінці у Facebook головний редактор газети «Час» Петро Кобевко:

«Не все так гладко сталося на Буковині з приходом нового керівника поліції. У суботу біля залізничного вокзалу патрульні з якогось дива спинили авто чернівчанина К.Є. А потім вчинили дії, які суперечать закону. Ось, що відбувалося:
-15 червня 2018 року приблизно о 21 год. 15 хв. К.Е. на власному автомобілі повертався з роботи, рухаючись по вулиці Гагаріна зі сторони ж/д вокзалу в напрямку центру м. Чернівці.
Разом зі мною в автомобілі на пасажирському місті знаходилась ______ (?)
В заднє дзеркало огляду я помітив поліцейську патрульну машину державний номерний знак 3967 (екіпаж 0115), яка рухалась за мною на відстані близько 300 – 400 метрів з вимкнутими проблискуючими маяками («мігалкою»).
Приблизно через 5-10 секунд я побачив, що автомобіль патрульної поліції почав мене наздоганяти. На їх вимогу я зупинився вище вул. Капеланської (колишня Нікітіна).
До дверей водія підійшли двоє працівників патрульної поліції, яких я відразу запитав, з якої підстави мене зупинили і став вимагати, щоб мені надали докази (фото_ , відео- ) мого порушення, якщо я таке допустив. Крім того, я заявив, що бажаю скористатися правовою допомогою адвоката.
Через відкрите скло я показав працівникам поліції водійське посвідчення та Свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу та вимагав роз’яснити причину зупинки та надати докази правопорушення.
При цьому мій автомобіль не рухався, я не намагався його завести та покинути місце зупинки.
Однин з працівників поліції заявив мені, що вони жодних доказів або пояснень мені надавати не будуть, так як це я повинен довести їм свою невинуватість.
Під час розмови всі двері в автомобілі були заблоковані, але було відкрите скло на двері водія.
В цей момент працівник патрульної поліції, на форменому одязі якого була наліпка з прізвищем «Маленький», просунув свою руку через відкрите вікно, здійснив проникнення в мій автомобіль і силоміць відкрив двері зі сторони водія.
Після чого працівники патрульної поліції витягнули мене з автомобіля, кинули обличчям до асфальту і стали вдвох заламувати мені руки назад. З метою заподіяти мені фізичний біль, вони тягали мене по асфальту та завдавали удари, хоча я лежав обличчям до землі, не чинив ( і не міг чинити) їм жодного супротиву .
Під час неправомірних дій працівників патрульної поліції я весь час голосно зауважував, що їх дії є незаконними так як :
– відсутні підстави для застосування до мене сили або спецзасобів (я не чинив опір);
– відсутні підстави для мого затримання (при мені були права водія і паспорт);
– я не знаходився в стані алкогольного або наркотичного сп’яніння тощо.

Крім мене, працівникам патрульної поліції робили зауваження пересічні громадяни (водії та пішоходи), які стали знімати на відео дії поліції.
Працівники патрульні поліції під час своїх неправомірних дій заподіяли мені чисельні тілесні ушкодження: подряпини, синці, рани та підпухлості на спині, животі, грудях, на правій нозі, сильний забій плеча. Крім того, коли я став сильно кричати від болю, мені спеціально затягнули наручники так, що перекрили нормальний кровообіг на китицях рук.
Після вчинення цих неправомірних дій працівники патрульної поліції силоміць на автомобілі патрульної поліції в кайданках привезли мене на вул. Миколаївську до приміщення Чернівецького наркологічного диспансеру. В приміщенні диспансеру я добровільно пройшов обстеження, за результатами якого було встановлено, що я не перебуваю в стані наркологічного або алкогольного сп’яніння.

Адвокати і сам потерпілий спробували звернутися до прокуратури з проханням внести подію до єдиного реєстру. Але їм також відмовили, посилаючись на вихідні.
Скаргу прийняв черговий прокурор
За законом потягом 24 годин з отримання заяви орган досудового розслідовання зобовязаний внести відомості до ЄРДР. Попри це прокурор сказав, що ця вимога виконана не буде, так як вихідний день. Він лише в понеділок дасть заяву на реєстрацію. При цьому потерпілий не може зняти побої, так як тілесні ушкодження визначається експертизою, призначити її може лише слідчий суддя за клопотанням сторони провадження після реєстраці в ЄДРДР. Поки внесуть в ЄДРДР, поки призначать експертизу – зникнуть сліди побиття і все зійде з рук.

Подібні дії поліції на Буковині – це рідкість в останні роки. Але з приходом нового керівництва могло змінитися щось. Наприклад, старі кадри спробують таким чином доводити свою потрібність і незамінність. Або навпаки йдеться про зумисну дискримінацію нового керівника з перших днів на посаді. Сподівємося, що слідство все розставить на свої місця. І винуватці понесуть справедливе покарання».

Щоправда, як зазначив викладач ЧНУ і громадський діяч Сергій Добжанський, в цій історії легше було б розібратися і робити якісь висновки, якби ми могли побачити відео з нагрудної камери: «Одного з цих патрульних знаю особиста, вчився у мене. Дуже вихований, здібний студент був. Ніколи ні з ким не конфліктував. От цікаво побачити запис з нагрудної камери. А там вже, як у багатьох подібних випадках, буде все зрозуміло. Бо написати, що «я» пухнастий, а поліція – «чорти» може кожен. І щоб зупинили без причини, то теж мало віриться. Чомусь мене, людини яка весь час за кермом, жодного разу, без причини не зупинили (по причині 3 рази)».

І чернівецька патрульна поліція має своє окреме керівництво…

fakty.cv.ua

***

А ось і відео та пояснення, які знімають більшість запитань у цій історії:

***

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ