День вишиванки: що «витворяють» чернівчани і «через чернівчанку» (відео, фото)

0
1309
Кіцмань, 17.05.2018
Загрузка...

День вишиванки, який народився у Чернівцях і тепер став Всесвітнім святом, у 2018 році набув ще масштабнішого розмаху.

Про першу гучну акцію в рамках відзначення Дня вишиванки 2018 fakty.cv.ua повідомив заступник голови Земляцтва Буковини у Києві Ігор Яків’юк. Мова про етнопоказ у Мистецькому арсеналі – за участі жінок, які служили на сході, та є героїнями України. Як зазначив Ігор Васильович, «сам цимус цього Свята в тому, що моделі були наші дівчата-волонтери і військові, які пройшли АТО».

***

Приємно зазначити, що партнерами цього гарного і знакового заходу були якраз і Буковинське земляцтво у Києві, і «Інвестиційно-будівельна компанія», яку очолює буковинський киянин Ігор Яків’юк.

Як і спрогнозував партнер свята, незабаром звіт про дійство був «на всіх каналах».

***

***

***

У Києві 17.05.2018 р. надвечір, як повідомляє ТСН, планують встановити “вишиваний” рекорд. У день вишиванки вулиці Києва заполонили люди в національному вбранні. Усіх, хто одягнув вишиванку, у столичному метро пускали безкоштовно. Щоправда, лишень на двох станціях у центрі, і тільки до обіду. Надвечір у столиці планують влаштувати флешмоб та зареєструвати наймолодшого і найстаршого учасника у вишиванці:

***

Звісно, багато заходів до Дня вишиванки проводяться і на батьківщині свята – у Чернівцях.

У самісінькому центрі Олександр Білоус і Ко запрошують на гостини у Вишивану «Шпальту»:

***

Знана директорка модельної агенції «ШоуТайм» Ліна Ільніцька публічно запросила на святкування Дня вишиванки 17 травня по вул. Кобилянської, 5 (біля “Панської гуральні”), де вони з Таня Долинянська будуть «вчити робити метелики для хлопчиків та заколки для дівчат з 16.00 до 17.00»:

***

На Центральній площі біля пам’ятника Шевченкові 17 травня з 14.00 до 15.00 – міський захід «З вишиванкою в серці Україну єднай!».

У ньому, як повідомляє прес-служба міської ради, була запланована участь учнів чернівецьких шкіл, делегації ХХ Арт-Каравану Дружби у складі педагогів, учнів художніх шкіл та художніх відділень шкіл мистецтв міст Лисичанськ, Кремінна, Рубіжне, Сватово Луганської області.

Для гостей заходу підготували виставку робіт творчих і креативних вчителів (гімназій №2,3,5; ліцею №4; ЗОШ № 4, 5, 11, 25, 27, 37; НВК «Берегиня», БТДЮ) і учнів (гімназії №6, ЗОШ №14) майстринь-вишивальниць закладів загальної середньої та позашкільної освіти міста. Плюс дефіле «Вишиванку одягай Україну прославляй!» і концертна програма номерів художньої самодіяльності вихованців фольклорного театру студії «Гердан», МПДЮ, ЦДЮТ, ЗОШ №14.

Родзинка свята – флешмоб «З вишиванкою в серці Україну єднай!». Учні гімназії №5 покажуть «Квітку-душу», ЗОШ №1 – «Сонце», а ЗОШ №2 – «Серце».

***

У Чернівцях на вул. Університетській «вишиване диво» на стіні, про яке, як зазначає Наталія Райлян, багато говорять. Мурал, на якому зображена дівчина у народному строї Заставнівського району. А поруч зі мною люди, які мають безпосереднє відношення до появи у нашому місті цього творіння: один із меценатів проекту Володимир Мороз та автори цієї роботи – художники-муралісти з Івано-Франківська – Юрій та Марта Пітчуки.

***

У Кіцмані 17 травня 2018 ось що «витворили»:

Молодці!!!

***

Приємно, що все більше людей на знак підтримки Дня вишиванки поширюють відповідні фото- та відеоматеріали через соціальні сторінки тощо.

***
Живий анекдот із засновницею свята:) Made in Kyiv 2018:

Стоїмо з Леся Воронюк на Майдані, очікуємо журналістів з Громадського. Підходить дівчинка з оператором і питає:
– А чому ви сьогодні у вишиванках?
У нас істерика))) Регочемо, дівчинка в шоці, не розуміє, що сталося…)
Кажу:
– Ви знаєте, Вам пощастило, це засновниця свята Всесвітній день вишиванки.
– А, ок. То чому ви сьогодні у вишиванці?
Завіса)))

Зі святом, друзі! З Днем Вишиванки!


***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***

***
І такий погляд теж має право на життя;)

***

Модельна «репетиція» перед Днем вишиванки 2017 (фото, відео)

***

День вишиванки 2016 у Чернівцях перевершив очікування (відео, фото)

***

Фото: Депутати Верховної Ради одягли вишиванки, серед них і буковинці

***

У Чернівцях утворили рекордний танцюючий тризуб у вишиванках (фото, відео)

***

Довідково:

Всесвітній день вишѝванки — міжнародне свято, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Дата проведення — щороку в третій четвер травня (будній день). Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив’язане до жодного державного чи релігійного. У цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку на роботу, до університету, школи чи садочка.

Початки

Ідею акції «Всесвітній день вишиванки» у 2006 році запропонувала студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. А поштовхом до реалізації ідеї та святкування стала вишиванка Ігоря Житарюка, яку він регулярно одягав на пари, як і чимало інших студентів. Леся запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. Спочатку вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

Ідея та мета

Ідеєю свята є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. Свято не передбачає обов’язкових заходів, окрім одягання вишиванки. Хоча протягом усієї історії заходу з ініціативи студентів, школярів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки. Саме ж свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.

Хронологія свята

2006
Започаткування свята

2007
Свято відзначили студенти факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

2008—2009
Свято розростається на всі навчальні та освітні заклади.

2010
До участі в акції цього року долучились державні службовці, міський голова Чернівців, викладачі університету та навіть таксисти. Приєднатись до Дня вишитої сорочки ініціатори акції попросили і президента Віктора Януковича. Вони написали до нього відкритого листа. Свято підтримали в Запоріжжі, Сімферополі, Львові, Рівному.

2011
П’ятирічний ювілей свята ознаменувався встановленням Гіннесівського рекорду за кількістю людей у вишиванках в одному місці. На Центральній площі Чернівців зібралося понад 4000 людей у вишиванках. Цього ж року швейним підприємством була пошита величезна вишиванка (4 на 10 метрів) для центрального корпусу Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

2012
День вишиванки в Дрогобичі. Початок святкового маршу дрогобичан вулицями міста від міського Народного дому, 2012
13 грудня на свято Андрія на географічному факультеті Львівського національного університету імені Івана Франка проводилась акція «День вишиванки на географічному». Цього дня студенти, аспіранти, викладачі та співробітники факультету прийшли на пари та роботу у вишиваних сорочках.
«Цією акцією ми хочемо показати, що сучасна молодь пам’ятає й шанує українські традиції. Як ми знаємо, ще з давніх часів дівчата та хлопці одягали вишиванки на Андрія, весело проводили час на святкуванні Андріївських вечорниць, бавлячись та співаючи гарних пісень. Тому хочемо показати всім, що ми не повинні соромитися власного минулого, – одягати вишиванку й бути гордими того, що ми — українці — нація з багатою історією та глибоким корінням», — зазначили організатори акції Тарас Клапчук і Роман Данилишин.
Акція вразила весь університет і після цього відзначають це свято щороку.
Започатковано традицію дарувати вишиванки немовлятам, народженим цього дня в Чернівцях. Саме з цієї події починаються заходи кожного наступного року.

2013
Доба вишиванки. Свято розтягнулося на цілу добу та запам’яталося університетським благодійним ярмарком солодощів, на котрому було зібрано майже 16 тисяч гривень та передано онкохворим діткам, що лікуються в обласній дитячій лікарні. Акція продовжилася і вночі та закінчилася авторською люмінесцентною фотовиставкою Олександра Ткачука «Орнаменти, що світяться».

2014
Цьогоріч у рамках свята оголошено конкурс на найкраще сімейне, родинне фото у вишиванках. З-поміж найцікавіших заходів — підбиття підсумків всеукраїнського фотоконкурсу «Моя родина у вишиванці», а також одночасне виконання студентами у вишиванках державного гімну по всій Україні. Свято підхопили 8 країн світу: Канада, США, Італія, Німеччина, Франція, Росія, Румунія, Португалія.

2015
День вишиванки у 2015 році припадає на 21 травня. Організатори закликали усю Україну в цей день одягнути вишиванку на знак єдності. Започаткована акція «Подаруй вишиванку захиснику», яка має на меті підняти бойовий і моральний дух українських воїнів в зоні АТО. Військовим на передову за допомогою волонтерів передали вишиванки, аби вони служили оберегом. Свято ознаменувалося всесвітнім масштабом, до акції долучилися близько 50 країн світу.

2016
Всесвітній день вишиванки відзначався 19 травня.
На цей день та наступні вихідні заходи планувалися в різних містах України і світу, в тому числі в Києві:
Одягання у вишиванку пам’ятника Либіді та Засновникам Києва на Майдані Незалежності. Захід організовано спільно з ТМ «Фолк Мода».
Лекторій про історію, символіку та регіональні особливості вишитих сорочок. Презентація фотовиставки Дарини Зарайської «Берегині», присвяченої жінкам-волонтеркам.
Захід організовано спільно з Центром фольклору та етнографії Інституту філології КНУ ім. Т. Шевченка.
Акція «Народжені у вишиванках». Міністр юстиції Павло Петренко вручатиме свідоцтво про народження та даруватиме новонародженим вишиванки (пологовий будинок № 5).
Показ першого повнометражного фільму про вишиті сорочки «Спадок нації». Національний музей історії України (вул. Володимирська, 2).
В оргкомітеті свята:

2017
Групове фото працівників ДП «Документ» в День вишиванки, травень 2017
День вишиванки відзначався 18 травня.

Використані дані uk.wikipedia.org

2018
День вишиванки – 17 травня:

***

***

***

***

 

***

***

***

***

Цікавинки:

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ