Мера Чернівців Олексія Каспрука відправили у відставку (відео)

6
1245
Загрузка...

На відміну від сесії 31.05.2018 р., коли це резонансне питання перенесли, 26 липня депутати Чернівецької міської ради на 59-ій сесії таки приступили до процедури дострокового припинення повноважень мера Олексія Каспрука.

Як і очікувалось, команда мера організувала людей на підтримку Олексія Павловича. І один з депутатів навіть показав, хто «керував парадом» у цьому напрямку (що, в принципі, і не є особливим секретом). Але…

Будівлю міської ради вляли під посилену охорону правоохоронців.

До процедури голосування за відставку мера приступили о 16:00. І о 17:00, як зазначив з трибуни депутат Андрій Брязкало, розпочали підрахунок голосів. Рахували публічно, демонструючи бюлетені на камери. Результати: присутніх на сесії – 41 депутат, отримали бюлетені – 30 депутатів і міський голова, один бюлетень визнано 1 бюлетень, 13 бюлетенів не використано, ЗА – 29, ПРОТИ – 0.

Таким чином, Чернівецька міська рада ухвалила рішення достроково припинити повноваження міського голови Олексія Каспрука.

Олексій Павлович прозоро натякнув, що буде звертатися до суду. І що повернеться на посаду або за рішенням суду, або за результатами наступних виборів міського голови.

Наразі обов’язки мера Чернівців виконуватиме секретар міської ради Василь Продан.

***

***

***

***

***

Міського голову «пішли… Що робити далі?

Сьогодні, 26 липня 2018 року у Чернівцях відбулася непересічна подія: депутати міської ради достроково прпинили повноваження Чернівецького міського голови Олексія Каспрука.
Не буду давати оцінок прийнятому рішенню. Скажу лише, що чинним Законом «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено таке право міської ради, якщо є для цього законні підстави. Чи були підстави і чи процесуально правильно діяли депутати оцінить суд, якщо О.Каспрук наважиться оскаржувати ухвалене радою рішення.
Я хочу написати про інше. Які слід зробити невідкладні кроки для того, аби налагодити нормальну конструктивну і ефективну роботу міської ради та її виконавчих органів. Те, що творилося при Каспрукові, навіть не хочу аналізувати – це був повний бедлам, який призвів до занепаду наше європейське місто.
Отже, почнемо з виконавчих органів. Оскільки нинішні заступники міського голови та керівники департаментів продемонстрували свою професійну непридатність та неефективну роботу, слід ліквідувати посади заступників міського голови з питань діяльності виконавчих органів та директорів департаментів. Натомість ввести посади заступників міського голови-директорів департаментів. Заступник міського голови одержує чималу зарплатню з міського бюджету і він не має бути весільним генералом і ні за що конкретно не відповідати. Він повинен очолювати один із департаментів і нести відповідальність за ефективність його роботи. Запровадити посаду першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів, якому доручити координацію інших (крім департаментів) виконавчих органів.
Слід у цьому зв’язку внести необхідні зміни до структури виконавчих органів ради і штатного розпису та невідкладно прийняти відповідні кадрові рішення.
Затвердити на посаді керуючого справами виконавчого комітету ради та доукомлектувати персональний склад виконкому до встановленої радою кількості.
Доопрацювати Регламент міської ради, внести до нього необхідні зміни і забезпечити його дотримання при підготовці і проведенні сесій ради. Припинити перетворення пленарного засідання сесій в балаган. На засідання мають запрошуватися лише ті особи, які прямо причетні до підготовки і прийняття відповідних рішень. Різним зівакам, «активістам», божевільним та іншим сумнівним особам у сесійній залі робити нічого. Для залучення представників громади до підготовки і обговорення проектів рішень використовувати громадські слухання, засідання постійних комісій, дні депутата тощо. Слід убезпечити депутатів від різного тиску на них при прийнятті рішень. У Регламенті чітко прописати поведінку головуючого, а також заходи впливу до тих учасників пленарного засідання, які порушують Регламент ради.
На період вакантності посади міського голови передбачити у Регламенті розширення складу президії на пленарному засіданні. Наприклад перебачити роботу у складі президії, крім секретаря ради, голову постійної комісії з питань регламенту та депутатської діяльності. Можливий варіант почергової роботи у складі президії кожного голови постійної депутатської комісії чи керівників депутатськоих фракцій. Може скластися ситуація, коли секретарю ради під час пленарного засідання треба вийти із сесійної зали (з різних причин, у тому числі і за станом здоров’я), хтось має продовжувати головувати на засіданні.
Законом «Про статус депутатів місцевих рад» перебачено право депутата на підвищення своєї кваліфікації. Порядок організації підвищення кваліфікації депутатів має бути розроблено і затверджено міською радою. Маю підстави стверджувати, що кваліфікація депутатів Чернівецької міської ради, як, до речі, і інших рад, низька. Депутати припинили повноваження міського голови за порушення ним законів, проте нерідко самі, не підозріваючи того, порушують чинне законодавтсво та Регламент ради. Тому слід невідкладно організувати і провести низку занять з депутатами з вивчення чинного законодавства та щодо правильної організації їх роботи.
Слід розробити і запровадити систему нарад з керівниками виконавчих органів ради, керівниками депутатських фракцій та постійних комісій із залученням зацікавлених преставників громадських організацій та експертів з різних питань життєдіяльності міста, на яких предметно аналізувати стан справ та давати чіткі вказівки щодо ліквідації недоліків у роботі. Передбачити моніторинг праціниками апарату ради діяльності виконавчих органів та підготовки відповідних аналітичних записок міській раді та виконавчому комітетові.
Потрібні і інші кроки щодо запровадження чіткої координації роботи міської ради, виконавчого комітету та департаментів, управлін і відділів ради.
Борис Руснак, заслужений юрист України

***

***

***

***

***

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ