Томос для України: що буде далі з «іншими»

0
337
Загрузка...

Україна гарантує права тих вірян, які вирішать залишитися прихожанами православної церкви Московського патріархату після надання автокефалії Українській православній церкві. Про це 11 жовтня 2018 р. заявив президент України Петро Порошенко, коментуючи підсумки Синоду Вселенського патріархату.

«Я гарантую, що держава Україна поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися у тій церковній структурі, яка зберігатиме єдність з російською православною церквою. Але так само гарантую, що держава захистить права тих священників і вірян УПЦ (МП), які добровільно вирішать вийти з-під Москви для того, щоб разом з іншими православними творити єдину православну помісну церкву», – цитує голову держави radiosvoboda.org.

У Стамбулі 11 жовтня представник Вселенського патріархату зробив заяву щодо Української православнoї церкви і томосу.

Згідно з рішенням Синоду, Вселенський паріархат продовжує процедуру надання томосу про автокефалію Українській православній церкві.

Синод також постановив відновити канонічний сан глави Української православної церкви Київського патріархату Філарета і глави Української автокефальной церкви, митрополита Макарія, а «їхні вірні відновлені у спілкуванні з Церквою».

Патріарх Філарет зазначив, що після рішення Синоду представники українського православ’я можуть об’єднатися.

***

Решение синода: анафема снята, томос будет после объединения украинских церквей

В Стамбуле под председательством Вселенского патриарха Варфоломея прошло трехдневное заседание синода Константинопольского патриархата, на котором среди прочего рассматривался вопрос автокефалии украинской церкви.

По его итогам стало известно, что томос Украинская православная церковь на этом заседании не получила. Согласно решению, Вселенский патриарх продолжает процедуру предоставления томоса Украинской церкви. Также синод вернул в каноническое состояние глав УАПЦ Макария и УПЦ КП Филарета. Кроме того, Константинополь предостерег от незаконного захвата церквей и монастырей в Украине. Как сообщает patriarchate.org, на священном синоде обсуждались, в частности, церковные дела Украины, в присутствии его превосходительства архиепископа Даниила Памфилийского и его преосвященства епископа Илариона  Эдмонтонского, патриарших экзархов в Украине и после широких обсуждений синод постановил: 1) Подтвердить уже принятое решение о том, что Вселенский патриархат приступает к предоставлению Автокефалии Церкви Украины. 2) Восстановить Ставропигию Вселенского патриарха в Киеве, одну из его многочисленных Ставропигий в Украине, которая там всегда существовала. 3) Принять и рассмотреть ходатайства об апелляции Филарета Денисенко, Макария Малетича и их последователей, оказавшихся в расколе не по догматическим причинам, в соответствии с каноническими прерогативами Константинопольского патриарха, чтобы получить такие петиции со стороны иерархов и другого духовенства от всех Автокефальных Церквей. Таким образом, вышеупомянутые были канонически восстановлены до их иерархического или священнического звания, и их верные были восстановлены к общению с Церковью.

4) Отменить юридическое обязательство Синодального письма 1686 года, выданное по обстоятельствам того времени, которое предоставило право через икономию Московскому патриарху назначить митрополита Киевского, избранного Ассамблеей Священнослужителей его епархии, которая будет отмечать Вселенского патриарха в качестве Первого иерарха на любом праздновании, провозглашая и подтверждая свою каноническую зависимость от Константинопольской Материнской церкви. 5) Обратиться ко всем участвующим сторонам с призывом избегать присвоения церквей, монастырей и других объектов, а также любого другого акта насилия и возмездия, с тем чтобы мир и любовь Христа преобладала. Вселенский Патриархат, 11 октября 2018 года”.

Джерело: https://www.unian.net/m/politics/10295709-reshenie-sinoda-anafema-snyata-tomos-budet-posle-obedineniya-ukrainskih-cerkvey.html

***

Константинополь підтвердив рішення дати автокефалію українській церкві

Синод Вселенського патріархату підтвердив своє попереднє рішення надати автокефалію церкві в Україні. Про це після Синоду повідомив журналістам митрополит Гальський Еммануїл.

Цій заяві передувало дводенне обговорення українського питання. Учасники Синоду заслухали доповідь екзархів Вселенського патріарха, яких він призначив у вересні для підготовки створення в Україні помісної церкви.

Рішення про надання українській церкві Томосу про автокефалію ухвлено поки що не було.

Митрополит Гальський також повідомив, що Константинополь вирішив відновити представництво Вселенського патріарха у Києві.

Також він скасував дію Синодального листа від 1686 року, який фактично підпорядкував Київську митрополію Московському патріархату.

Синод також зняв анафему з предстоятеля Української православної церкви (УПЦ) Київського патріархату Філарета, відновивши його в канонічному сані.

Що далі?

Наступним кроком на шляху надання автокефалії може бути проведення Собору нової помісної церкви, яка має обрати предстоятеля. Для цього в Україні можуть продовжити роботу екзархи Вселенського патріархату, які й організують цей собор.

Саме предстоятелю майбутньої церкви можуть згодом вручити Томос щодо автокефалії.

У роботі Собору мають взяти участь ієрархи, які підписали звернення до Вселенського патріарха щодо автокефалії від УПЦ КП, УАПЦ та підпорядкованої Москві УПЦ МП.

Наразі найімовірнішим претендентом на посаду майбутнього глави помісної церкви називають нинішнього предстоятеля УПЦ КП Філарета.

РПЦ в 1997 році наклала на нього анафему. Саме Філарет у 90-х роках минулого століття очолив частину ієрархів УПЦ, які від’єднались від РПЦ і почали розбудовувати незалежну українську церкву, яку наразі не визнають інші православні церкви світу.

Скасування Константинополем анафеми відкриває шлях до обрання головою нової церкви Філарета.

Захоплення храмів не буде

Після оголошення про рішення Синоду Вселенського патріархату президент України Петро Порошенко заявив, що “помісній, автокефальній, православній церкві в Україні бути!”

Він наголосив, що “рішення про надання автокефалії Україні прийнято”.

«Це питання нашої незалежності, це питання нашої національної безпеки, це питання нашої державності, це питання всієї світової геополітики, це падіння Третього Риму – як найдавнішої концептуальної заявки Москви на світове панування», – сказав президент.

Він додав, що після проведення Собору обраний предстоятель помісної церкви отримає Томос про автокефалію.

Порошенко підкреслив, що держава буде поважати права як тих, хто вийде з підпорядкованої Москві церкви, так і тих, хто залишиться.

Президент заявив, що Україна чекає на візит Константинопольського патріарха Варфоломія.

“У нас не було, немає і не буде державної церкви”, – підкреслив він.

Президент сказав, що якщо хтось закликатиме силою захопити храм чи монастир, то це “московська агентура”.

Довгоочікувана автокефалія

Влада України, а також представники різних православних церков України звернулись до Вселенського патріарха про надання автокефалії ще у квітні.

В Україні з 90-х існувала тільки одна канонічна і визнана іншими церквами світу православна структура – УПЦ Московського патріархату. УПЦ Київського патріархату та Українська автокефальна церква світовим православ’ям не визнавались.

Саме останні дві церкви, а також частина єпископів УПЦ МП, звернулись до патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію.

Це викликало різку негативну реакцію РПЦ, голова якої Кирило 31 серпня зустрівся з Вселенським патріархом та намагався переконати відкласти українське питання.

Проте вже на початку вересня відбувся Синакс (зібрання архієреїв) Вселенського патріархату, на якому теоретично обґрунтовували можливість надання українській церкві автокефалії.

Російська ж церква наполягає, що Константинополь не має права це робити.

До 1686 року Київська митрополія підпорядковувалась Вселенському патріархату, проте у силу різних обставин патріарх дозволив Московському патріарху тимчасове управління.

У Константинополі наполягають – то було тимчасове рішення й вони досі мають канонічне право проголосити автокефалію православної церкви у Києві.

У РПЦ не погоджуються з тимчасовістю того рішення.

Вже у вересні Вселенський патріарх призначив двох екзархів до України, які займаються перемовинами щодо створення в Україні автокефальної церкви та проведенням об’єднавчого собору.

Конфлікт з РПЦ

Призначення екзархів Вселенського патріарха в Україні призвело до того, що РПЦ частково припинила церковне спілкування з Константинополем.

В РПЦ вважають, що Константинополь посягає на їхню канонічну територію та наполягають, що Вселенський патріарх не має права надавати автокефалію українській церкві.

Вселенський патріархат та РПЦ, яка свого часу від нього від’єдналась, зараз фактично змагаються за провідну роль у світовому православ’ї та сперечаються з приводу православної канонічної юрисдикції щодо України.

Україна є однією з найбільших православних країн світу. Більшість її мешканців називають себе православними. За даними низки останніх соціологічних опитувань, близько 30% українців виступають за автокефалію, а 20% – проти. Решта – або не визначились, або ж їм байдуже.

УПЦ МП наразі має близько 12 тисяч приходів, УПЦ КП – близько 5 тисяч, а УАПЦ – понад тисячу.

Джерело: https://www.bbc.com/ukrainian/features-45820286

***

Рішення щодо Томоса про автокефалію для України відклали

Наступне засідання Синоду Вселенського патріархату відбудеться з 9 по 11 листопада

Питання надання Українській православній церкві автокефалії поки що відкладене. Про це повідомив митрополит Австрійський та екзарх Угорщини Арсеній (Кардамакіс) у розмові з католицькою агенцією новин KNA в Стамбулі, передає РБК-Україна з посиланням на DW.

Зі слів Кардамакіса, на засіданні Синоду Вселенського патріархату було вирішено перенести ухвалення рішення щодо надання томоса для України.

Він додав, що відповідне рішення Вселенський патріархат Константинополя ухвалить лише тоді, коли настане “відповідний час”.

“Ми не воліли б створювати жодних нових проблем, однак з Божою допомогою будемо чинити так, щоб усе було мирно”, – заявив митрополит.

Наступне засідання Синоду Вселенського патріархату відбудеться з 9 по 11 листопада.

Нагадаємо, прес-секретар УПЦ КП Євстратій Зоря заявив раніше, що питання Томосу про автокефалію української церкви обговорять тільки після звіту екзархів. Він підкреслював, що інформація про отримання Томосу, яка з’явилася 9 жовтня, не відповідає дійсності.

Як писало РБК-Україна раніше, в Стамбулі (Туреччина) 9 жовтня почалося засідання Синоду Вселенського патріархату. Підкреслимо, що раніше в інтерв’ю РБК-Україна предстоятель Української православної церкви Київського патріархату Філарет сказав, що на жовтневому синоді буде ухвалене рішення про надання Томосу.

Джерело: https://www.rbc.ua/ukr/news/reshenie-tomose-avtokefalii-ukrainy-otlozhili-1539207847.html

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ