Буковинська влада хоче «кинути» Гешка і Ко на мільйони, вкладені у спорт?..

0
810
Загрузка...

Напередодні Дня фізичної культури і спорту 2018 нагадуємо про одну «гарячу» спортивну тему, яку можна вважати «індикатором» ставлення влади до сфери фізичної культури і спорту.

Мова про спортивний інтернат, який у 2007 році започаткував у рідному Кіцмані зірковий бігун Іван Гешко, який так і не став офіційним «спортивним інтернатом» (відповідно до домовленості між спортклубом «Гешко» та місцевими керівниками, що відображено і в розпорядженні голови облдержадміністрації), натомість тепер влада вже через суд намагається відібрати у спортклубу орендоване (!) для проживання обдарованих спортсменів приміщення в райцентрі…

Якщо коротко, суть справи така. У 2007 р. СК “Гешко” взяв в оренду приміщення, де облаштував місце для проживання спортсменів. Майстер спорту міжнародного класу Aleksandr Borysyuk і Ко добре знають це приміщення, немало там пожили.

Договір підписували восени. Приміщення потребувало капітальних вкладень, які, відповідно до угоди, треба було погоджувати з райрадою. Тодішні керівники сказали Івану, що то ж формальність – займайтесь, мовляв, ремонтом, потім погодимо. Де хтось міг думати, що в Кіцмані Гешка будуть «кидати»?! Довірився, зробив ремонт швидкими темпами – вже тієї зими там жили спортсмени. А далі пішли «дива». Ті чималі вкладення (станом на тепер це понад 2 млн. грн.) не погодили, тобто, можна сказати, не визнали. Хоча всі ці покращення там видно неозброєним оком, як кажуть.

Мінялись владні команди, кожні «нові» казали, що, мовляв, вони ж «не такі, як попередники», не будуть «кидати» Івана, але далі все затягувалось знову і результат був нульовим.

Дійшло до того, що вже знову треба оновлювати ремонти в середині, аби жили спортсмени. А як це робити, якщо клуб займається соціальним проектом, де навіть пахнути не може якимись прибутками (надходженнями), а влада тупо розглядає це як один із способів наповнення бюджету:( Тобто замість того, щоби допомагати клубу, ще й капітальні вкладення хочуть «привласнити» :

Останнім часом там спортсмени не живуть, але райвідділ освіти (в чиєму оперативному управлінні перебуває приміщення) справно виписує далі рахунки за оренду. Хоча якби погодили (визнали) ті капітальні вкладення, як домовлялись, то їх би вистачило “в рахунок оренди” надовго, при тому, що тоді взагалі йшла мова про те, що перший орендний термін клуб буде платити оренду (щоби “застовбити” місце, так би мовити), а далі вже передадуть приміщення у позичку, бо ж це на соціальний проект, ще дякувати клубу треба за таку роботу…

Весь цей час клуб звертався до виконавчої та представницької влади з відповідними листами, пропозиціями, клопотаннями, «а в ответ тишина»…

А не так давно кіцманська влада завела ситуацію вже в повний абсурд – «за рекомендаціями» заступника голови ОДА Василя Гостюка та самого губернатора Олександра Фищука райвідділ освіти подав в суд на СК «Гешко», щоби клуб заплатив оренду за період, під час якого «з милості влади» тимчасово не користувались тим приміщенням.

Вдумайтесь! Клуб вклав величезні кошти в ремонт приміщення, років вісім з хвостиком утримував його для проживання талановитих спортсменів (які захищали честь Кіцманя, області, а деякі і України!), не лише допомагав цим талановитим спортсменам фінансово, а й сплачував справно оренду за приміщення для їх проживання (бо влада своїх усних обіцянок не дотримала), а тепер ця ж влада хоче через суд «збити» з клубу оренду за період, коли через ту ж владу клуб не міг користуватися цим приміщенням:( Як вам?!:(

І ця судова справа має чіткі політичні ознаки – це так обласна і кіцманська виконавча влада борються із зірковим земляком Іваном Гешком, який є керівником фракції «Самопоміч» в обласній раді та головою профільної комісії облради:(
Ну, до суду претензій немає – там політики немає, вони розглядають справу суто відповідно до “букви закону”. І невиконані обіцянки влади там врахувати не можуть, бо ж хто думав, що таке буде – я навіть не записував тоді відео, як про це домовлялись (та й камери тоді ще не мав).

Але це справа ДОБРА (цей неофіційний, поки що, спортінтернат від СК «Гешко» в Кіцмані), а Добро мусить перемогти! І мусить бути продовження цього проекту, як би хтось не старався ставити палиці колеса!

СК «Гешко» – неприбуткова громадська організація, яка не має ніякої власності і ніяких коштів на рахунку. ВСІ залучені кошти (а вкладали в цей проект Іван Гешко та Валерій Чинуш) йшли виключно на справу (ремонт, облаштування умов для проживання, утримання приміщення, комуналка, допомога спортсменам, плюс оренда:(, бо ж «влада допомагала»), без ніяких «наварів» і «осадків». І в клубі ВСІ, хто допомагають, роблять це на громадських засадах. Так що Гостюк з Фищуком зовсім дарма затіяли це ганьбисько (для них, передусім, і для місцевої влади в цілому) з судами і т.п. Краще би допомогли встановити справедливість і посприяли продовженню цього спортивного соціального проекту!

На запитання fakty.cv.ua, скільки  ж приблизно вкладено коштів у цей проект і чи пробував він вирішити цю проблему, спілкуючись з керівниками області та району, Іван Гешко зазначив, що в те приміщення засновниками і партнерами СК «Гешко» вкладено приблизно 60 тис. доларів (в еквіваленті), а розмови з керівниками поки що не дають результату: «Не раз мали розмови з головою обласної ради Іваном Мунтяном, головою обласної державної адміністрації Олександром Фищуком, головою Кіцманської райради Петром Лумеєм. На словах кажуть, що допоможуть, а насправді ніяких зрушень на краще немає. Навпаки, тепер через суд хочуть відібрати у нас це приміщення. Є вже відповідне рішення суду. Тобто нас хочуть «кинути» на великі кошти, вкладені у спортивний проект. І як це називається? Ми кажемо про інвестиції, допомогу соціальним проектам, «спільними зусиллями» з владою? Ось вам ілюстрація до цієї теми».

Так у нас влада «підтримує» спортивні проекти…

Яким же бачить вихід з цієї ситуації Іван Гешко? «Все це можна вирішити легко, лише треба хотіти цього керівництву. Зібрати комісію з депутатів, керівників, відповідальних працівників, зафіксувати факт проведених там ремонтних робіт, покращень (є і відповідна проектно-кошторисна документація, яку давно надали районній владі), через сесію погодити необхідність проведення тих робіт, як і подальших, які клуб збирався проводити, аби забезпечити умови для проживання здібних спортсменів і на другому поверсі, прийняти рішення про надання приміщення у користування (позичку, чи як там правильно оформити) клубу з чітким цільовим призначенням, і рухатись далі до реалізації проекту спортінтернату в Кіцмані, про що ми домовились з місцевою владою ще у 2007 році».

А ось що сказав було в коментарі SportBuk.com депутат Чернівецької міської ради, голова обласної федерації легкої атлетики – уродженець Кіцманського району Валерій Чинуш, який найсуттєвіше підтримує цей соціальний проект: «Я допомагаю в Кіцмані не владі, а, передусім, зірковому земляку Івану Гешкові, який займається тим спортінтернатом, хоче і може виховувати нові покоління успішних спортсменів. Але якщо ті чималі гроші, які я даю Івану на цей проект, влада банально забирає в бюджет, тоді я не розумію, для чого ці гроші давати взагалі. Або ми разом працюємо на цей соціальний проект славного земляка, або хай влада скаже: нам спорт не потрібний, нам байдужий Гешко і його соціальні проекти, і те, що його «кидають» на гроші – це «норма» і відповідає стратегії держави. А просто наповнювати бюджет – для цього я сплачую податки… На даний час мені незрозуміла позиція влади у цій справі. Такі дії, на мою думку, дискредитують владу в цілому і суперечать офіційній політиці держави в сфері фізичної культури та спорту».

Чим же закінчиться ця історія? Влада таки «кине» Гешка і Ко на величезні кошти, вкладені в спортивний проект? Чи, може, все-таки керівники області та району «повернуть пластинку»?..

Георгій Мазурашу, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»

***

Ось приміщення-винуватець:

***

Тут можете відчути різницю – що було, і як стало:

***

***

У Кіцмані на імені Гешка замість підтримки спорту… поповнюють бюджет

***

Гешко – про успіхи в Кенії, інфраструктуру, «палки в колеса» у Кіцмані… (відео)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ