З історії: За визволення Чернівців 26 військових були відзначені зірками Героїв

0
748
Загрузка...

Про цікаві деталі з історії визволення Чернівців від німецько-фашистських загарбників нагадав член спілки журналістів України Юхим Гусар.

СВЯТИНЯ: ПАМ’ЯТНИК ВОЇНУ-ВИЗВОЛИТЕЛЮ
Білеку В. Я.
Шановний Василю Якимовичу!
На Ваш запит повідомляю, що у Чернівцях, у центрі Соборної площі (раніше називались: Гольцпляц, Крімінальпляц, Аустрія Пляц, Радянська площа) на високому постаменті височіє пам’ятник Воїну-Визволителю, встановлений на честь Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 років та звільнення міста Чернівці від німецько-фашистських загарбників. Монумент Перемоги у Чернівцях урочисто відкрито 14 липня 1946 року. Автор архітектурного проекту В. І. Григор, скульптор Г. Л. Петрашевич.

***

1944-й став роком визволення Буковини від фашистських загарбників.
21 березня 1-ша танкова армія почала наступ у напрямку ріки Дністер і Чернівців у присутності маршала Радянського Союзу Г. К. Жукова, який 12 січня 1941 року був обраний депутатом Верховної Ради СРСР від Чернівецької області і чиє ім’я нині носить одна з вулиць обласного центру, де відважному полководцю встановлено меморіальну дошку.
25 березня 64-та гвардійська танкова бригада розпочала бойові дії в Садгорі.
В боях за визволення Чернівців особливо відзначився командир танкового взводу гвардії лейтенант Павло Нікітін. На бойовій машині, яка встановлена на п’єдесталі на вулиці Юрія Гагаріна, меморіальний напис сповіщає: «Танк екіпажу гвардії лейтенанта Нікітна П. Ф., який першим увірвався у місто Чернівці 25 березня 1944 року під час звільнення його від фашистських загарбників».
29 березня місто було звільнено від ворога. Цього дня командир відділення автоматників старший сержант Юнус Юсупов на флагштоці приміщення міської ратуші встановив прапор визволення міста. У травні 2005 року 80-річний ветеран у супроводі свого сина підполковника запасу Джамшеда відвідав місто над Прутом і був нагороджений медаллю «60 років визволення України від фашистських загарбників».
30 березня згідно наказу Верховного Головнокомандуючого у Москві пролунав салют 20 артилерійськими залпами на честь військ, котрі звільняли Чернівці і їм була оголошена подяка.
А 8 квітня за наказом №082 за зразкове виконання завдань командування по розгрому німецько-фашистських військ при звільненні міста Чернівці 16 частинам і з’єднанням були присвоєні почесні найменування «ЧЕРНІВЕЦЬКИХ» і одному підрозділу найменування «ДНІСТРОВСЬКОГО».
Серед удостоєних почесного найменування Чернівецьких: 64-а гвардійська танкова бригада, 27-а гвардійська мотострілецька бригада, 353, 362 і 1664-й гвардійські винищувально-противотанкові артилерійські полки, 79, 265 і 270 гвардійські мінометні полки, 405-й окремий гвардійський мінометний дивізіон, 267-й армійський інженерний батальйон, 15 і 18 окремі моторизовано-понтонні батальйони, 597, 690 і 989 нічні ближньобомбардувальні авіаційні полки.
Серед визволителів нашого краю 26 офіцерів, солдатів і сержантів були відзначені золотими зірками Героїв. Іменем Героїв Радянського Союзу молодшого лейтенанта Василя Шкіля, гвардії старшини Олександра Худякова (кілька років тому депутати-демократи її перейменували), гвардії генерал-майора Федора Боброва у Чернівцях названі вулиці. 9 учасників бойових дій удостоєні звання «Почесний громадянин міста Чернівці»: Іван Адушкін, Іван Бойко, Андрій Гетман, Борис Іванов, Михайло Іщук, Олексій Журавльов, Степан Зубов, Петро Куцяк, Павло Нікітін.
У Чернівцях поховані:
Українець АВТИХЕНКО Іван Григорович.
Росіянин БАКРАТОВ Олексій Микитович.
Українець МАРУЧЕК Степан Миколайович.
Росіянин ПІНЧУГОВ Георгій Георгійович.
Вірменин ГАБРИЛЯН Саровен Петрович.
Грузин КІЛАДЗЕ Іраклій Левонович.
Азербайджанець КУЧЛОВ Алор Чавенович.
Єврей МУЛЄР Бенціон Абрпамович.
Татарин ХАНАНОВ Манєк Хан.
Українка РУДНИЦЬКА Берта Герасимівна.
Росіянка ФАБІНА Олександра Василівна.
Росіянка ЯГУПОВА Тетяна Степанівна.
…………. та сотні інших.
СВЯТИНЯ-ПАМ’ЯТНИК ВОЇНУ-ВИЗВОЛИТЕЛЮ довічно нагадуватиме прийдешнім поколінням про воїнів різних національностей які пліч-о-пліч виборювали Перемогу над фашизмом.

Юхим Гусар

***

«Подолавши Дністер, бригада ввечері 25 березня зайняла Садгору і дві доби вела бої з противником. В Чернівцях були частини 7-ї і 25-ї танкових і 68-і піхотної дивізій німців, 3-й румунський прикордонний полк і 50 літаків на аеродромі.

27 березня в кінці дня до Садгори почав підходити 11-й гвардійській танковий корпус. Командарм Катуков наказав підполковнику Бойку увійти з бригадою в підпорядкування 11-го гвардійського танкового корпусу і сумісними зусиллями звільнити Чернівці.

Командир корпусу генерал Гетман одержав наказ командувача армією звільнити Чернівці так, щоб вони не були пошкоджені і зруйновані.

На світанку 29 березня почався штурм Чернівців. Виконуючи наказ генералаГетмана, 64-та гвардійська танкова бригада підполковника Бойка разом з 168-м стрілецьким полком 24-ї стрілецької дивізії, форсувавши ріку Прут в районі Калічанки – Магали, наступала на обласний центр зі сходу, а 45-та гвардійська танкова бригада під командуванням полковника М.В. Моргунова з 274-м стрілецьким полком, долаючи Прут біля Ленківців, наступала на Чернівці з заходу.

Щоб противник не міг посилати підкріплення своїм військам в Чернівці, танковий взвод молодшого лейтенанта В.Ф. Шкіля 64-ї гвардійської танкової бригади зайняв з боєм місто Новоселицю на схід від обласного центру. А посилена танкова рота на чолі з лейтенантом Г.П. Корюкіним 45-ї гвардійської танкової бригади оволоділа містом Сторожинцем на заході. О 14 годині 29 березня Чернівці були звільнені. Командир відділення автоматників 45-ї гвардійської танкової’ бригади старший сержант Юнус Юсупов зірвав з флагштока мерії (нині міська рада) прапор із свастикою і прикріпив червоний.

Чернівчани радісно зустріли своїх визволителів.

Ворог втратив в Чернівцях 25 танків, 190 автомашин, 12 гармат, 2 літаки і близько 1200 вояків; 480 – взято в полон, захоплено 14 ешелонів і складів з різним майном, 40 літаків. .

Звільнення обласного центру було досягнуто з мінімальними втратами – загинуло 16 воїнів 1-ї танкової армії.

З0 березня Москва салютувала 20-ма артилерійськими залпами з 224-х гармат доблесним військам, які звільнили місто Чернівці», – написано про ці події на cv.goldenpages.ua.

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ