Іван Рибак: Щоб розбудовувати Україну і подолати агресора, потрібне міцне здоров’я

0
131
Загрузка...

Це заявив народний депутат України Іван Рибак, коментуючи впровадження реформи первинної медицини, яка вже приходить в українські села. За його словами, минулого року Верховна Рада прийняла Закон № 2206 “Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості”, ініційований Президентом України. Кошти, які виділяються на цю програму – це 5 мільярдів гривень, конфіскованих у Януковича.

“Зараз  реформа сільської медицини реально стартує, – розповідає Іван Рибак. – Затверджено проекти, і невдовзі буде збудовано 310 сучасних закладів сільської медицини. Всього їх буде зведено 505.

Насамперед, ця реформа покликана побороти смертність від поширених хвороб, котрі невпинно забирають життя українців. Це серцево-судинні хвороби, цукровий діабет та бронхіальна астма. Щороку фіксується понад 19 тисяч випадків захворювання на цукровий діабет, 8 тисяч з них – у дітей. Також щороку ми маємо понад 40 тисяч випадків інфаркту міокарда. Крім того, близько 200 тисяч осіб в Україні хворіють бронхіальною астмою, котра теж невпинно калічить людські долі.

В першу чергу, це відбувається через те, що не працює первинна сільська ланка медицини, і люди змушені масово звертатися за допомогою на вторинний та третинний рівні. Це означає, що профілактика та первинна діагностика на місцях не проводиться, інститут сімейного лікаря на селі не працює, там де лікар є – нема відповідного інсрументарію та умов.»

В Україні 35% населення проживає у 22 775 населених пунктах, розташованих у сільській місцевості. І лише у 23 тисячах сіл та селищ в наявності є 4 тисячі амбулаторій та 12,7 тисяч ФАПів, котрі перебувають у напівзруйнованому стані. Вони не забезпечені найелементарнішим – водою. Медики працюють в умовах антисанітарії.

 «Медична реформа первинки також передбачає і створення парку гелікоптерів. Особливо ця повітряна швидка допомога дуже важлива  для мешканців гірських та віддалених районів. Але це не відміняє ремонт та будівництво доріг, адже дуже важливим є сполучення сільських амбулаторій з районними та обласними лікарнями. Тому я постійно намагаюся привертати увагу Уряду до критичного стану доріг на Буковині, особливо у гірських районах області.

Як встановлено у ході підготовчого періоду Мінрегіоном, МОЗ та обласними адміністраціями, 17% амбулаторій потребують нового будівництва, 7% – реконструкції, 19% підлягають капітальному ремонту, 41% з них необхідно забезпечити обладнанням. Всі ми знаємо стан наших амбулаторій і їхнє технічне забезпечення.

Впродовж років арсенал сільського лікаря не оновлювався, а реформа сільської первинки має вийти на рівень телекомунікаційної медицини. Це означає, що всі прилади та ключовий інструментарій має бути забезпечений можливостями телемедицини, що дасть змогу сільському лікарю консультуватися з колегами на вторинному чи третинному рівні у екстренних випадках. Це є дуже важливим для карпатських районів, де на розраховану відстань доступності у 5 кілометрів горянам доводиться витрачати кілька годин”, – наголошує Іван Рибак.

На думку народного депутата, знаковим є те, що прийнято рішення будувати нові, сучасні ФАПи та амбулаторії, у тому числі і з житлом для лікарів, а не тотально ремонтувати ті приміщення, котрі залишилися у селах ще з минулих століть.

“А нинішня невтішна демографічна статистика свідчить, що таке ставлення до людей далі тривати не може. Без перебільшення, життя кожного українця є дуже важливим. Незамінним на селі є і кваліфікований лікар, котрий окрім сучасного робочого місця повинен бути забезпечений ще житлом та автотранспортом.

Тому у ході впровадження реформи навіть передбачено, що лікарі, які підпишуть угоду про відпрацювання 3-х років у селі, матимуть переваги при зарахуванні до медичних вишів, але сільським громадам уже тепер потрібно шукати собі кваліфікованого сімейного лікаря.

Хочу звернутися до своїх виборців у Чернівецькій області з закликом не зволікати з обранням сімейного лікаря та підписанням декларації з ним. Цим ви дасте можливість лікарю отримати фінансування на лікування, що в першу чергу важливо для вас. Сьогодні держава робить все, щоб сільські люди мали медичний захист, кваліфіковану екстренну допомогу, доступ до первинної діагностики. Адже щоб розбудовувати Україну, свої громади, подолати агресора, нам потрібне міцне здоров’я. Не нехтуйте цим!” – закликав народний депутат Іван Рибак.

Прес-служба
Народного депутата України
Івана РИБАКА

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ