7 термінових кроків для порятунку економіки України

0
256
Валентин Наливайченко і Ярослав Цуркан
Загрузка...

Лідер Руху «Справедливість» Валентина Наливайченка оприлюднив свій план першочергових кроків, які, на його думку, необхідно здійснити терміново для порятунку економіки України.

7 термінових кроків порятунку економіки України

Крок 1. Знизимо ставку ПДВ на хліб, молочні та м’ясні вироби з 20% до 7%

Ми знизимо ставку податку на основні соціальні види продуктів харчування на 13% – на такий самий рівень, відповідно, знизяться і ціни. Зараз 7% ставки ПДВ уже діє на ліки. Знижену ставку ПДВ на соціальні продукти харчування мають більшість європейських країн. Так, в Німеччині теж діє ставка 7% на продукти харчування. Знижені ставки ПДВ на їжу є в Фінляндії, Угорщині, Франції, Ірландії, Італії, Норвегії, Румунії, Туреччині, Хорватії та ін. Ми повторимо цей найкращий соціальний досвід європейських країн в Україні.

***

Крок 2. Передамо всі державні землі у власність сільських рад та об’єднаних громад

З 2014 року Президент та прем’єри обіцяють провести земельну децентралізацію. Але всі їхні обіцянки виявились просто черговим способом обдурити місцеві громади та далі займатись земельним дерибаном. Кожного року сотні тисяч гектарів роздаються за хабарі в оренду. І громади не мають жодного слова у цих рішеннях, хоч саме в їх місцевий бюджет йдуть всі кошти від цієї оренди. Ми проведемо миттєву та швидку земельну децентралізацію, передавши право власності і розпорядження всіма державними землями об’єднаним громадам та сільським радам.

***

Крок 3. Запровадимо дотації на кожну свійську тварину, що тримають в себе в господарстві прості громадяни

Ми запровадимо дотації в розмірі 5000 грн. на кожну корову в рік та по 2000 грн. за кожну свиню, козу та вівцю. Для фінансування цієї програми необхідно 21 млрд. грн. Зараз на аграрний сектор і неефективні установи в АПК виділяється 14 млрд. грн. Майже всі дотації отримують наближені до влади олігархи. Ми припинимо практику дотацій прибуткових мегапідприємств олігархів. Дотації будуть надаватись виключно для населення.

***

Крок 4. Скасуємо систему блокування податкових накладних, що нищить малий та середній бізнес.

Ми скасуємо дискримінаційну систему, що блокує кожен третій платіж для малого та середнього бізнесу. Так-звана автоматична система блокування податкових накладних, а по факту ручна, нищить малий та середній бізнес. Адже під її дію попали тільки підприємства, які платять менше 5 млн. грн. податків. Великий бізнес влада вирішила не чіпати. Ми скасовуємо цю систему і будемо гарантувати недоторканість будь-якого сплаченого ПДВ.

***

Крок 5. Запровадимо податкові пільги для найму молодих жінок, вирівняємо різницю в заробітних платах жінок та чоловіків.

Наразі середня зарплата жінок на 27% менша, ніж чоловіків. При цьому жінки в середньому працюють на годину більше чоловіків. Роботодавці не хочуть наймати молодих жінок боячись, виплат у зв’язку з вагітністю. Ми запровадимо податкові пільги для найму молодих жінок, скасувавши єдиний соціальний внесок на їх заробітну плату. Ми також запровадимо штрафи та пені для роботодавців у разі, якщо за аналогічну роботу та посаду жінкам виплачується заробітна плата менша за ту, що є в чоловіків.

***

Крок 6. Всім пенсіонерам будуть придбані медичні страховки.

85% населення щороку звертаються до лікаря. При цьому 23% каже, що вони або хтось із членів їх сім’ї не змогли отримати медичну допомогу чи ліки через їх високу вартість. Серед людей, старших 59 років, відповідне стверджують 30%. Ми забезпечимо кожному незаможному пенсіонеру власну медичну страховку, яка дозволить покрити базові витрати по зверненню до лікаря, в тому числі в усіх приватних лікарнях. Вартість даної програми передбачається на рівні 40 млрд. грн. Також ми приватизуємо такі привілейовані лікарні, як “Феофанія”, на яку з бюджету виділяється до 400 млн. грн. – втричі більше, ніж на рядові лікарні.

***

Крок 7. Гроші на вищу освіту будемо давати напряму студентам, а не ВНЗ (кожному студенту по 50 000 грн. у рік на освіту).

Кожен студент, за умови проходження ЗНО, може розраховувати отримувати в середньому до 50 тис. грн. у рік на освіту безпосередньо собі на рахунок. З цих коштів молода людина матиме право обирати собі форми навчання на ВНЗ, які забажає.

fakty.cv.ua

***

«Справедливість» йде на вибори і запрошує небайдужих приєднатися до команди (відео)

***

У Чернівцях Рух В. Наливайченка «Справедливість» очолив екс-мер (відео, фото)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ