Відвертості зсередини про перший і другий Майдани, контакти з Путіним тощо

0
262
Олег Рибачук. Фото: Tymchenko Mykola
Загрузка...

Революції і Майдани мають і «зворотній бік медалі» – те, про що, зазвичай, знає вузьке коло осіб, і що стає відомо широким масам лише з роками.

Цікавим в цьому контексті (і для буковинців, які активно підтримали обидві «революції») є інтерв’ю з одним з «головних помаранчевих» Олегом Рибачуком.

Ми планували це інтерв’ю задовго до того, коли з’явилось шоу «Нові лідери», членом Наглядової ради якого є «Центр.UA» і Олег РИБАЧУК. Його відвертість про перший і другий Майдани, з якою він останнім часом почав з’являтися в ефірах, викликала не просто питання, а шокувала своєю відвертістю. Плюс гостра дискусія навколо проекту «Нові лідери» на ICTV, який більше схожий на імітацію пошуку лідерів і точно занижує «планку Євромайдану», потребувала пояснення від самого Рибачука. Ми зустрілись в редакції. Розмова тривала понад дві години. Декілька разів гість просив «не для друку». Але навіть те, що увійшло до матеріалу, це — інформаційний скандал. Хоча після розмови не покидало певне відчуття «гри за лаштунками», в якій Рибачуку можна «гнути правду».

Публікуємо першу частину інтерв’ю: про проект «Нові лідери», реформи і громадський сектор. В другій, яка вийде незабаром у «Дні» — про реформу виборчих правил, які «Центр.UA» лобіює, про щотижневі зустрічі в Кремлі перед першим Майданом, розвал помаранчевої коаліції і газ як схему корумпування української політики.

«ДО ПІНЧУКА ПІВТОРА РОКИ ТОМУ ПРИЙШЛИ З ІДЕЄЮ «НОВИХ ЛІДЕРІВ» ВІДОМІ ЛЮДИ»

— Пане Олеже, проясніть, будь ласка, момент щодо шоу «Нові лідери», членом Наглядової ради якого ви є. Зі слів Світлани Матвієнко в останньому інтерв’ю «Дзеркалу Тижня», виходить, що логіка його появи така: зібралася ініціативна група з 34 громадських організацій, що  придумала проект, який мав би запустити «ліфти», показати суспільству нових лідерів і… «подарувала» свій інтелектуальний спільний продукт приватному телеканалу, власником якого є далеко небідний олігарх з достатньо токсичним бекграундом.  Чому? 

— У вас зовсім неправильна інформація. Громадському сектору запропонували майданчик.

 Ага. То все ж таки це Олександр Богуцький прийшов з ідеєю? Чи сам Пінчук?

— Зі мною розмовляв Богуцький.

 А з ким домовлявся Пінчук?

— Ні з ким. Добре. Я можу сказати вам трохи більше. Я не казатиму прізвищ, бо це я дізнався заднім числом. До Пінчука півтора роки тому прийшли з цією ідеєю відомі люди. Це політики, які були в громадському секторі, і одна людина, яка була в уряді навіть… Тобто це не його ідея. Звідки в них вона з’явилась, я не знаю. Але я точно знаю, що було саме так. 101% гарантії.  Пінчук викликав Богуцького, і дав йому доручення…

А в мене з Богуцьким своя історія стосунків. У мене й з Пінчком є історія. Вона стосується якраз моменту розпалу Майдану, я вже багато публічно про це говорив. Я відкривав 2005 року Ялтинську конференцію. Потім 2008-го поставив питання віпгостям: а в ЄС у вас немає теми безпеки, Ялтинська конференція — все глобально, ваші ж країни члени НАТО, чи ви думаєте, що нам тема безпеки не важлива? Сидів Кучма, Чорномирдін… Вони червоні зробились. Я тоді був віце-прем’єром.

 Ви тоді натякали на Росію?

— Ні. Я натякав на безпеку. Але це було непопулярно… Пінчука боялися. А я один таке заявляю. Але я ж був непросто Рибачук.  Перший віце-прем’єр, фактично — Ющенко… Я чудово розумів його (Віктора Пінчука. —  Авт.) тактику й стратегію. Так з’явився безпековий форум Яценюка.

Пінчук тричі телефонував особисто. Я поїхав на його перший сніданок в Давосі. Там наших було 30 — 40. Це тепер він уже перетворився на мега щось.+

 Ви сказали, що розумієте тактику і стратегію Пінчука на прикладі задумки Ялтинського форуму, скажіть навіщо «Нові лідери» Пінчуку?

— Для Пінчука найстрашніші дні в його житті пов’язані з Тимошенко.  Він нікому це не розказує, але для нього страшнішого явища, ніж Тимошенко немає. І що йому робити?

Ще цікавий момент: мені Пінчук на «Нових лідерах» сказав: ти ж розумієш, я політикою не займаюсь.  На що я йому кажу, ага — розумію, це ж аж ніяк не політика.

 Стоп. А що значить на «Нових лідерах»?

— Ну він був. Одне зібрання було засновників громадської Наглядової ради. Перше, де був Пінчук. І там ключовим питанням було неможливість його впливати на критерії. До Єрмолаєва тоді питань не було.

Але основне питання було, що на проекті не має бути духу Пінчука. І він там сидів. І Богуцький на це відповідав. Для мене це було ключовим питанням — «фактор Пінчука».

«У ПІНЧУКА І ВАКАРЧУКА ЗІЙШЛИСЯ ІНТЕРЕСИ»

— Давайте до передісторії: я втратила зв’язок як з’явилася Наглядова рада шоу «Нові лідери» з громадських організацій…  Пінчуку принесли ідею політичного проекту. Вона йому сподобалась. Він дає доручення Богуцькому зробити, що робить той? Телефонує вам?

— Ні.  Минув час. Вони радилися більш ніж півроку. Телефонує до мене Богуцький. Для них важливо, щоб проект був успішний. Причому важливо зрозуміти, що якщо зникне Наглядова рада — проект все одно буде йти. Вони це не зупинять.

А на той момент — початковий — у StarLightMedia було природне запитання: яким чином зняти токсичність майданчику. Якби шоу просто було собі на каналі Пінчука, до нього було б два нулі довіри. Чому Пінчук мільйон раз повторював громадським активістам: ви отримуєте гарантований майданчик для піару, гарантуємо якісну роботу як StarLightMedia, там усі найкращі менеджери, які працювали з найкращими проектами, і ми не маємо жодного впливу на відбір кандидатів, на критерії…

У мене було питання щодо електронного голосування, на що було сказано, що буде їхня  система абсолютно захищена, «ми вже в це вклали багато грошей»,  і СтарЛайтМедіа гарантує, що ніякого накручування голосів не буде.

У мене було ще питання щодо Вакарчука, яке я в очі сказав Богуцькому…

 А чому воно у вас виникло?

— Бо світ дуже тісний.

 Ви вважаєте, що Вакарчук — це проект Пінчука?

— У них зійшлися інтереси. Вакарчук перед тим як піти в політику в 2004-му  виїв мені півмізків.  Я з ним проводив години. Я людина терпляча.  Я завжди його питав: що потрібно, чого ти хочеш? Він  не міг нічого притомного відповісти:  якийсь портрет, проект великий, щось таке… Мандат? — питав я. Ну, нібито нє… Це неймовірно передати, що це було.  Зрештою моя реакція була така — Славо, я не раджу тобі йти в політику. Я тебе не буду рекомендувати. І він пішов через Васюника. Потрапив в «Нашу Україну», результат — знаєте? Вийшов.

А пізніше почалося — Стендфорди через Пінчука, всілякі штуки-дрюки: зустрічі, презентації, дискусії… Потім вкидається прізвище Вакарчука у соціологічні опитування. Кажуть, що це Гринів зробив.

Але на тому десятому Ялтинському саміті, де я був, три години нас розважав Вакарчук.

— Це, мабуть, дорого…

— Він уже тоді був партнером Пінчука. Це 2013 рік. І вони вже не приховували стосунки. У мене є логіка і плюс особисте знання Вакарчука.

Починається розмова з Богуцьким щодо критеріїв… Там ще був Юрчишин, а він вірить, що «Океан Ельзи» може бути партія влади. І от я їм кажу, якщо така річ — значить мене в цьому проекті немає. Я не хочу гратися в ці ігри. Ми виробляємо ключові критерії, Вакарчук не має в них бути. Коли перша презентація йшла, Юрчишин трішки був насторожений. Але я — за чистоту критерію.  Я не уявляю як фан-клуб «Океан Ельзи» може бути партією влади. Ба більше, я не уявляю як у президенти не боятися йти людині, яка не знає, що це таке.

Я фактично виконував роботу президента України, тому я добре знаю що це таке. Я не кажу вже про Пінчука, бо зрозуміло, які можливості відкриваються для нього в людині, яка мало на цьому розуміється…. Класична формула: «ми тобі допоможемо».

І от на цьому першому зібранні: Пінчук сидів попереду, я через 2 ряди позаду, раз п’ять Богуцький, дивлячись мені просто в очі, каже, що деякі висловлюють побоювання, що це проект Вакарчука, так от я хочу сказати, що Вакарчука в цьому проекті не буде. Тобто явно, що ця задумка — розкачати команду Вакарчука і Вакарчука — спочатку була, але від неї відмовились.

«НОВІ ЛІДЕРИ» — ЦЕ Ж НЕ ДЕПУТАТИ І НЕ ПАРТІЇ. ЦЕ ТИПУ «ПРЕЗИДЕНТИКИ»

— Я не можу зрозуміти, чому громадські організації погодились заплатити репутацією за сумнівний проект? Ви обговорювали взагалі ризики такої пропозиції для громадського сектору?

— Ми говорили між собою про це. Але якщо ти цих ризиків боїшся — займайся фермерством і не лізь в політику, не називайся рушієм реформ в Україні, не говори про те, що ви змінюєте країну….

Я з людей, які хочуть, щось змінити. У мене воно дуже органічно лягло — проблема є — доступ до медіа. І це дуже складно: як ти можеш зробити рівний доступ. Ніхто не дає цього майданчика. А ефект Рабіновича — вражаючий.

Громадські організації пішли на це, тому що фактично там переважна кількість організацій. Я говорив із Коліушко, Айвазовською, Сашком Сушком… Тобто купа людей, які там були чудово розуміють, що означає показати альтернативу.

Коли ще Пінчук говорив (а він же політикою не займається) про освітянську частину, що надзвичайно важливо. Освіта виборця в цьому проекті, коли ми маємо десятимільйонну аудиторію і виборцю можна в «Центрі UA» вести школу нових лідерів. Бо в турі ми, наприклад, мали низку зустрічей із Академією лідерства. Там дуже цікаві дітки, для них це просто запит на елементарне розуміння як працюють урядові машини, що від чого відбувається.

 Платять репутацією для того, щоб показати суспільству альтернативу?

— Вони не платять. Вкладають. Причому знаком питанням залишається, чи ця альтернатива насправді спроможна. Це ризик. Сьогодні важливо в громадянському середовищі зробити дієздатний механізм. І зібрання восьмого травня і дві організації, які вийшли — це добрий варіант того, що всі, які були, мають розуміти, що зараз потрібно не гратися. Більше  ніж я, мабуть, ніхто не вигрібав за останній тиждень за «Нових лідерів».

 А ви розумієте, що дали суспільству небезпечний сигнал? Що в нас олігархи — це боги, а наше фантастичне громадянське суспільство, яке Майдан зробило, Януковича вигнало — насправді імпотентне… 

— Таня Висоцька запропонувала зробити чорний інтернаціонал. Або всі знайдемо серед нас незашкварених…. Запропонуйте альтернативу.

 Чому ідеєю засвітити країну новими лідерами громадські організації, які були долучені і штовхали проект «Суспільного», не пішли на «Суспільне»?

— «Суспільне» запрошене до партнерства — ви цього просто не знаєте. «Нові Лідери» — це ж не депутати і не партії. Це типу «президентики».

«СУСПІЛЬНЕ» СЬОГОДНІ — ЦЕ СУМНА КАРТИНА З ТОЧКИ ЗОРУ СПРОМОЖНОСТІ»

— Це відповідь на запит суспільства, нові обличчя в політиці…

— Тому там теж мають бути дебати. Формат цих дебатів — це моя організація, мої співробітники.

 «Суспільне» сьогодні — це сумна картина з точки зору спроможності. З позиції Петра Олексійовича, який зарубав двічі бюджет, там дуже складна ситуація і немає ніякого протиріччя.

Дебати реальні з реальними кандидатами в президенти. Тут немає протиставлення, Зураб був у переписці і зустрічі були. Це комерційний проект.  У «Суспільного» є можливість 4—5 млн виділити в потенційну рекламу?

 Представник громади все пояснила: це ж не живі гроші. А вартість реклами на StarLightMedia. Думаю, що на «Суспільному» реклама дешевше коштує… І не треба було цих 4 мільйонів доларів.

— Я відкривав «Громадське», я того «лайна» наївся… «Суспільне» буде партнером, воно вже є ним. З точки зору провалу, винуватити можна тільки себе. Я не впливаю на відбір, але я можу суттєво покращити якість дискусії, навіть задаючи певні формати. Я не бачив навіть списки цих переможців, я взагалі на сайт «Нових лідерів» не заходжу, мені ніколи. Обирає ж уся країна. І це була моя позиція. Кожен раз, коли відбіркова комісія щось робить, вони розсилають усім членам Наглядової ради…

 Що заважає членам Наглядової ради від’їхати від бекграунду власника телеканала? Засудити його статтю у The Wall Street Journal? Антикорупціонерам прокоментувати кримінальні провадження НАБУ щодо факту дачі хабарів…

— Я на «Суспільному» казав, що слово Пінчук промовляю з маленької літери. 8 травня там був головний продюсер, я його відкликав на секунду. Кажу, що мені на «Суспільному» поставили запитання, що у вас там є положення, за яким начебто ICTV може прибрати когось за якимось принципом. Ви маєте зрозуміти, як тільки буде найменша спроба якимось чином впливати на відбір проходження кандидатів — проект мертвий.

«КОЖЕН ПОЛІТИК МАЄ ПРАВО ОБИРАТИ СОБІ СЦЕНАРІЙ ПОЛІТИЧНОГО САМОГУБСТВА…»

— Ви казали, що розумієте логіку Пінчука? Що задумав Пінчук із цим проектом?

— Очевидно, він щось бачить. Я вам говорив про найбільший його страх. 40 % виборців уже не ведуться. І якщо вони будуть бачити щось у нових лідерах, то вони радше проголосують за Гриценка або за когось іншого. Той тип виборців ніколи не проголосує за таких політиків як Тимошенко й Порошенко. Це не обов’язково прямий наслідок, але це розвертає. Наскільки я розумію, цей проект зможе спрацювати на Вакарчука дуже сильно. Тому що я сподіваюся Вакарчук не піде на президентські вибори, такої ганьби не буде. Але він точно піде на парламентські. І йому точно треба мати вибір, і точно потрібна команда вже пізнавана. Він не політик зовсім, і вони ні. Якщо презентувати абсолютно нову політичну силу, кого набирати? Тому що сьогодні візьми наших єврооптимістів — вони ж не політики. Вони працюють у форматі в якому виросли.

 Тоді навіщо вони туди пішли?

— Був запит суспільства на таких, як вони, і ними прикрасили партійні списки. Це політика. Кожен політик має право обирати собі сценарій політичного самогубства. Це я сказав Наливайченку, коли він об’єднався з Тимошенко. Пінчук започаткував «Завтра UA» в Академії лідерства. Я там виступав. І Юрчишин теж. Менеджмент фонду Пінчука дуже активно бере участь у Академії лідерства, де Пінчук свою копієчку вклав. Мій син проходив стажування в Ялтинському саміті у фонді Пінчука…

Пінчук десять років має базу даних тисячі людей, які закінчили західні виші на його стипендії. Це великий актив.

 Проект «Нові лідери» зробить відомими десятки людей. Усе одно буде вибір. Я думаю для них це шанс, тому тут Вакарчук абсолютно спокійно виступає зі своїми не дуже глибокими поетичними речами, але правильними інстинктами і бажаннями. І в парламенті цей ризик у рази менший, ніж коли ти йдеш на президентську кампанію.

Тому мені теж важливо, щоб з’явилася партія. І Вакарчук із цими всіма дітками — це кращий варіант, ніж Саакашвілі зі своїми.

— Заради чого ви це робите?

— Я чудово розумію з власного досвіду, де «смерть Кощія» — виборча система.

 Тільки от хто «Кощій»?

— Виборчі правила. Виборчі закони Януковича самі такі які є, і відповідно абсолютний вплив олігархів. Я реально вірю, що ми можемо відбутися тільки тоді, коли в нас будуть європейські правила вибору. І я точно знаю, що з таким складом парламенту, який буде наполовину з мажоритарки, а третина місць партійного списку буде продана — Порошенку чи за гроші Кремля, — для країни це буде найнебезпечніший момент. Вступить «фактор Путіна» і фактор просто зовсім некерованого народу (в нас же запит на справедливість).

Для Пінчука сценарій «Медведчук — наш президент» — Порошенко зберігається при владі на другий термін, легітимність його падає до нуля, і відбувається повстання — для нього це аут.

«ОЛІГАРХИ ПОРОШЕНКА НЕ ПІДТРИМУЮТЬ ЗАРАЗ»

— Тоді чому він сам не піде на вибори? Навіщо ці «аватари»? Чому Пінчук не вчинив як Коломойський — не пішов губернатором?

— Ага і Коломойський нас вдув на 150 мільярдів тільки на «Приваті».

— І зупинив війну, посварився з Кремлем. За що поплатився власністю…

— З тих олігархів, яких я знаю, там є реально розумні люди, до них належить той же Живаго. Мене познайомив із Пінчуком у компанії з Живаго один із американських послів, коли я в очі цього Пінчука не бачив за кілька тижнів до відставки уряду Ющенка.1

По-перше, треба прибрати слово олігархи, тому що це називається великий національний капітал.

 Ні.  Він ще має сформуватися.

— Я розумію. Але вони вже близько підійшли до того, що готові формуватися. Їм уже потрібні якісь правила гри та капіталізація. Їм не потрібна війна, вони на акціях шалено втрачають. Бізнесово їм це не вигідно. Але в той самий час Порошенко для них — це не деолігархізація. І, що добре в Україні? Вони не дають комусь із своїх стати монополістом, хоча Янукович став і Порошенко став.

Такого давно не було, але фактично олігархи Порошенка не підтримують зараз.

— А чого не підтримують? Думають, що він їх «кинув»?

— Так, змова була, на етапі деолігархізації у версії Порошенка. Чим зайнятий сьогодні Фірташ? Ситуацією в Україні? Я думаю, що в нього суперзавдання — не потрапити в Америку.

— У  Коломойського теж суди.

— Так, але, наприклад, Ахметов у бізнесі. В нього така формула, що він віддає 30  — 50% свого бізнесу. І він зберігся, як найуспішніший, але ж знову, як тільки Порошенко впаде… Це — зовсім ненадійний союзник.

 Пінчук друг Кремля чи ні?

— Це дуже велике перебільшення, та й Коломойський теж не ворог Кремля.

 Коли був анексований Крим, і почався наступ на сході, сім’я Кучми їздила в Москву…

— Ба більше, при моїй розмові з Путіним сам на сам я запитав: «Як ви могли підтримати Януковича, якщо ви офіцер, а він кримінал?», на що він відповів: «Ну, Леонид Данилович нас убедил».

«ГРИЦЕНКО БУВ ДРУГОЮ ЛЮДИНОЮ ПІСЛЯ ВАКАРЧУКА, ПРО ЯКУ ПІНЧУК СКАЗАВ, ЩО ДО КІНЦЯ СВОГО ЖИТТЯ НЕ ЗАБУДЕ»

— У книжці «Вся кремлевская рать» Михайло Зигарь пише, що Путін був злий на Кучму, що він привозив якихось своїх на показ у Москву, і давно готував на своє місце Януковича. Тому, повертаючись до фрази, «Пінчук друг Кремля», ви кажете, що це перебільшення. Тоді як правильно оцінювати?

— Станьте на їхнє місце. Якщо ви виготовляєте труби і основний ринок у вас Росія. Ви намагаєтесь ці труби якось продати. Як, наприклад, німцям треба російський газ, і тому німці будують «Північний потік-2». Меркель друг Кремля чи ні?

— Мені страшно, що ціла країна виходить заручником труб Пінчука…

— Ні, ми не є!

— Ми скористаємося його каналами, щоб просувати свої ідеї. Радше він спробує зіграти в цю гру з Вакарчуком…

 А Гриценко має стосунок до Пінчука?

— От Гриценко був другою людиною, про яку Пінчук сказав, що він до кінця свого життя не забуде, бо Гриценко теж підтримав його ці перші європейські ініціативи. Пінчук 2005-го тоді говорив про мене і Гриценка…

 А яку послугу Гриценко зробив йому?

— Він не робив послуги. Той момент, коли він був «нєприкасаємий», видно Гриценко відвідував деякі речі як «помаранчевий» міністр.

 Чи не вважаєте ви, що має бути предметом розслідування участь каналів групи StarLightMedia в гібридній війні? Кажу про те, що на ефірах «Свободи слова» Андрія Куликова резидентами були Царьов, Колісниченко, Корнілов зі своєю «Криворізькою республікою». І не кажіть мені про журналістські стандарти. Навіть із формальної точки зору, їхня позиція була представлена не пропорційно суспільним настроям.

— Тут питання більше до української влади. Для Порошенка важливо одне — щоб не чіпали його. Подивіться, що творить «Інтер» Льовочкіна. І «Інтеру» нічого не буде. Немає політичної волі.

 Прогресивне суспільство не йде на «Інтер» із проектом «Нові лідери».

— Звичайно, не піде. Але аудиторія «Інтеру» вища, і тут ми повертаємося до Порошенка. На дворіччя його президентства був зроблений контент-аналіз усіх підсумкових програм по всіх каналах. У жодного каналу немає негативних виступів конкретно щодо Порошенка. Домовленість очевидна. Національна рада — це не ми з вами. Там Артеменко — найближчий соратник Порошенка. І ви кажете «Свобода слова» Куликова. Я туди перестав ходити, мені це не цікаво.

Я вам зараз скажу сценарій, яким ми рухаємось. «Прямий канал», на якому Ар’єв цілу програму присвячує мочилову особисто Наливайченка і всіх ворогів президента. Просто в стилі Геббельса. «112 канал», так Паша Кужеєв, мій друг, але я там бачу вранці абсолютно проплачені сюжети Аграрної партії, Бойко відкриває туалет для ветеранів, кожен день, Каплін іде з Полтави, Ляшко не злазить.

 Відповідальність журналістів за спотворення системи координат і за те, в якому стані країна, величезна.

— Так, і далі. NewsOne, я там двічі побував і вистачить. «Україна» я не ходжу взагалі, але це канал Ріната, і там кажуть, Ляшко просто живе. Рабінович і його програма теж на «112-му» і на NewsOne. І «Інтер». Ми маємо п’ять, на яких не те що там якась програма, але NewsOne, «Прямий» і «112-й» це виключно інформаційні канали, вони тільки говорять і тільки про політику. Тому в якийсь момент, якщо поступить команда, вони включаться і там мало не буде. А, ми забули «1+1», він поки що Порошенка не чіпає, я не знаю які там домовленості. Але ви пам’ятаєте, як Коломойський то Ляшка піднімав, то його опускав. Тобто в нас дивовижна картина, в нас не просто там когось запрошують, але це як напалм.

Але уявімо собі, що є якийсь центр, і він міститься в Кремлі. В Петра одна домовленість, що вони його не чіпають. Тому їм пробачається все, і «Інтеру» в першу чергу.

«ЯКЩО МИ ЗМІНИМО ВИБОРЧЕ ПРАВО — ЦЕ БУДЕ ДУЖЕ ВІДЧУТНИЙ ВІДРИВ»

— Пробачається владою, а я про суспільство кажу. Про тих представників громадянського суспільства, які декларують себе борцями з системою. Чому вони це пробачають телеканалам? Ви є членом Наглядової ради проекту «Нові лідери» групи StarLightMedia. І те, що я вас запитала — має проводитись розслідування щодо появи цих персонажів?

— Має, але треба це проводити комплексно. І в нас ціле Міністерство Стеця є. Це мала б зробити Нацрада Артеменка. Що можуть зробити громадські активісти?

 Своє незалежне громадське розслідування. Як от у Одесі щодо трагічних подій 2 травня.  Зробіть своє громадянське незалежне розслідування. Яким чином ця група була інкорпорована в те, що називаємо «гібридною війною», яким чином приймалися редакційні рішення запрошувати цих персонажів? Це банальні гроші, чи це якісь інші інтереси? Адже поява капітулянської статті в The Wall Street Journal наштовхує на підозри….

— Пінчук не вгадав кон’юнктуру.

 Він не вгадав кон’юнктуру, а наша зовнішня державна політика ударила в штангу, коли на останніх президентських виборах в США зробили відверту ставку на одного з кандидатів. І, очевидно, до цього приклався Пінчук.

— Це другий раз, а перший раз він не вгадав кон’юнктуру, коли перед Давосом щось про Росію і Крим сказав, і Порошенко навіть візит скасував. Тобто в нього таке буває.

Але за такою логікою я не розумію, що мені направлення моєї енергії в розслідування додасть до того, щоб виборче законодавство було змінено і щоб у країні з’явилась якась альтернатива. Можливо, є частина людей, я до них не належу, які могли б це робити. Але я навчився вибирати пріоритети там, де я можу досягти результату, і там, де є ефективність.

Я перестав ходити на «Свободу слова». Я розумію, що першопричина не в цьому. Першопричина в тому, що якби ми сформували інакше політичну еліту, якщо в нас був би інакший президент, інакший парламент, то це просто само собою тихенько б зникло. Сьогодні можливість залежить від політичної волі. Цим мають займатись не активісти, тому що немає лінійки, чим виміряти гібридний вплив. Запитайте себе — хто буде голосувати за Рабіновича як президента? А таких людей — 10%. Або, як можна Ляшка вважати за політика, а таких скільки? Тобто в нас у країні є колосальна проблема — більша третина людей із таким мисленням. Як можна взагалі дивитися «Інтер»? Як із цим боротися? Поки є люди з таким менталітетом для Володимира Володимировича це серйозна «колона». Медведчук — друг Тимошенко, Порошенко, він може з усіма поговорити. В нього є одна Каїнова печать — він не може бути публічно, а от непублічно буде. Вони мислять на п’ять і більше років, моделюють. У нас зараз проблема — притримати «закони Януковича», Петра у владі, а далі подивимося. Якщо ми цю гру хочемо поламати — нам треба навчитися змушувати. Коли ти їздиш по країні і тобі кажуть, що за медичну реформу ніколи не проголосують і за виборчу теж. Ти переконуєш, ти об’їжджаєш усю країну двічі. А вони потім усе одно беруть і голосують.

— Росія готується до війни, а що ми в цей час робимо? Змінюємо виборче право?

— Якщо ми змінимо виборче право — це буде дуже відчутний відрив, бо ми живемо в одній політичній системі. В нас їхні гроші купують наші депутатські місця. Не змінивши цього, ми дуже сильно розходимося. Що ми будемо робити, якщо будемо мати парламент, куплений за російські гроші, корумпований уряд і корумпованого президента? Що ми будемо робити? Про кого ми будемо говорити? До кого будемо апелювати? Це буде покоління ще цинічніше, не можна недооцінювати суперника, він запустить значно цинічніших ворогів. Тепер уже переляк. Оця фраза, що навіть при Януковичі була не така корупція, вона дуже небезпечна. Тому що уже Янукович не видається абсолютним монстром. Янукович відкупився і бізнес продовжується. І такий бізнес робиться Порошенком на війні.+

Мустафа, Заліщук, Лещенко — подивіться в якому вони «лайні»..

«Мені пропонували два мільярди доларів…»

У матеріалі з круглого столу «Дня»: «Система, поки що, переграє суспільство», який вийшов у газеті 11 травня, один із гостей — Олександр Данилюк озвучив досить шокуючі речі на адресу Олега Рибачука. Зокрема, Данилюк заявив: «…Це прекрасно відомо Олегові Рибачуку, який, свідомо перебуваючи в контакті з Сергієм Льовочкіним, насправді використовував громадянські сили, в тому числі на Майдані, для деструктивних для України речей». Наше правило — надавати слово іншій стороні. Що ми і зробили.

Олег Рибачук підтвердив: конфлікт між ними розпочався після невдачі «Спільної справи» Данилюка на Податковому майдані. Щоправда, Рибачук як засновник «Центру.UA» наполягає, що він долучився до процесу, щоб допомогти. У продовженні інтерв’ю (першу частину — «Вони не зупинять «Шоу» — читайте в попередньому номері «Дня») з Олегом Рибачуком — про реформу виборчих правил, які «Центр.UA» лобіює, про щотижневі зустрічі в Кремлі перед першим Майданом, розвал помаранчевої коаліції та газ як схему корумпування української політики.

ПРО ПОЇЗДКИ ДО МОСКВИ ПЕРЕД ПЕРШИМ МАЙДАНОМ

— Пане Олеже, з фільму Бі-Бі-Сі «Україна. Росія. Захід» ми не без подиву дізналися, що під час Помаранчевої революції ви їздили до Москви. З якою метою? Путін допомагав Ющенку?

— Така історія. Приблизно такий час, як зараз, — парк Шевченка, я вже народний депутат та один із керівників президентської кампанії Ющенка. На мій мобільний приходить смс-ка від мого однокурсника з іспанської мови, з яким я не бачився десь 24 роки. Ми з ним зустрічаємося, він мені показує дві візитівки — начальника служби безпеки «Газпрому» і начальника служби безпеки НТВ. Починається розмова про Володимира Володимировича Путіна. І каже: слухай, така ситуація — в Москві є дві групи впливу, і ми їм кажемо, що тут у Ющенка є команда, треба з ними поговорити і переконати.

 У чому?

— Я тоді з подивом для себе відкрив, що взагалі не знаю не те, що таке Путін, а що таке Москва… Я вже об’їздив півсвіту, а в Москві був кілька разів під час військових зборів. І я їх взагалі не знаю. Я кажу знайомому: ти що, розмовляв з Путіним? Він каже: є така пропозиція, ми можемо просто у вас сформувати якусь думку, можемо організувати низку зустрічей, у середовищі, щоб вони бачили, що ти — нормальна людина.

— Такі «гарні» у вас знайомі.

— Він працював у зовнішній розвідці в Колумбії. І це дивна історія, що він раптом з’явився в Москві. Він сам родом із Полтави. Далі: третя людина у ФСБ за рангом — це був начальник ФСБ Москви і Московської області. Теж полтавчанин. Я доповідаю Ющенку: «Якась дивна історія — пропонують, я не бачу жодних ризиків». А було це за рік до виборів. 2003 рік, здається (можу помилитися). І я кажу: добре, два дні на тиждень (середа і четвер) я буду в Москві, робіть зустрічі. Для мене це було щось колосальне, я з жахом розумів, що не знаю цієї частини. Зустрічі були з різними людьми — однокласники Путіна, депутати, бізнесмени. Мені реально було цікаво. І ФСБ-шник теж був, у них були якісь розмови. У них була одна тема — треба разом робити бізнес. Путін — бізнесмен, і ці люди були впевнені, що коли ми перемагаємо, то ділимо бізнес. Вони були до такого… дивними. Тому що я вже був главою адміністрації, і Союз ветеранів ФСБ пропонував мені на повному серйозі безкоштовно на Банковій потужний аналітичний центр. Вони домовились із Зінченком, нині покійним. За кого вони нас тримають? Невже ми для них такі пусті, примітивні… Їм зі мною не повезло, точно. А ще ж я старший офіцер митниці, і вони вважають, що це Радянський Союз, то це наш офіцер. І на відміну від Ющенка, ось із оцим можна працювати, говорити, будувати відносини. Це була група зовнішньої розвідки.

— Вони «обробляли» вас? Для чого?

— Не те що «обробляли»… У кожного свій інтерес. От вони для мене папуаси, а для них я — папуас.

 Що вони вам говорили?

— Ну, що насправді Володимир Володимирович — зовсім не те, що ви думали, він не КГБ-шник. Що це людина, яка хоче стати членом європейського клубу. Мовляв, ми — Росія — теж хочемо в Європу. У Путіна — європейські друзі, і він хоче відбути своє і кататися на гірських лижах із канцлером Австрії чи з прем’єр-міністром. Мовляв, ви будете здивовані, наскільки він європеєць. А те, що розповідають, — це повна фігня.

 Припускаєте, що це було правдою на тому етапі?

— Скоріш за все так, на тому етапі. Його тренер так і казав. То був період, коли ще Єльцин був. Путін ще п’ять років тримав його главу адміністрації — Волошина. Я ще був членом українсько-російської парламентської групи, тому я ще входив туди. Але я реально той світ не знав — ні персонально, ні за поняттями. А ще мені казали, що радять Володимиру Володимировичу, що не треба робити ставку на Януковича, краще не втручатися й облаштовувати відносини. Коли я став главою адміністрації, то був у шоці від того, за кого вони нас мають…

 За тих, ким були. Михайло Зигарь у своїй книжці «Вся кремлевская рать» пише, що Кучма возив у Кремль на оглядини своїх «престолонащадків» — майбутнього президента України…

— Я цього не розумів. Вони ж не обирали Ющенка. Але, згоден з вами, наші давали підстави. Тепер про олігархів: я почав знайомитися з олігархами в Національному банку. Всі зустрічі з Ющенком проходили через мене, і мене завжди шокувало, особливо в уряді: коли приїжджав Алекперов, біля нього наші як «миші». І кожен — «це я його привів». Це так принизливо. Мені це дуже складно зрозуміти. Треба мати гідність! Український олігарх — це «шестірка» російського олігарха? Вони навіть цього не приховували, зараз трішки з тих штанів повиростали, але тоді так було.

ПРО РОЗВАЛ ПОМАРАНЧЕВОЇ РЕВОЛЮЦІЇ

— А чому Данилюк каже, що ви причетні до перемовин, після яких виникло «РосУкрЕнерго»?

— Я глава Адміністрації Президента, і збираються «любі друзі» — Женя Червоненко, Пєтя Порошенко. Я ж не хотів ставати главою Адміністрації, Зінченко пішов у відставку, я був віце-прем’єром, дуже хотіла Віра Ульянченко. Там ситуація така — виникає криза з відставкою Тимошенко. Я бачив Ющенка як віце-прем’єр двічі, і він тільки говорив про Тимошенко. Його взагалі не цікавила ніяка європейська перспектива. Я був настільки обурений і здивований. Це була якась патологія — плітки, й нічого слухати не хотів. А там такі речі творяться: Зінченко, Третьяков, суцільні інтриги, паралізована адміністрація, в країні — повна «ж». І війна уже адміністрації Ющенка з урядом. Мене викликають до президента вперше не як віце-прем’єра, а як кризовий штаб. Там Рома Безсмертний, Мартиненко, Порошенко, Третьяков і я. Що робимо з Тимошенко? А я тримав у пам’яті дуже цікавий епізод, пов’язаний із Шуфричем. Вранці я летів до Криму із Жулян разом з Шуфричем. І він розказав таку річ: після поразки Помаранчевої революції вони з Медведчуком були в шоці — як можна було все втратити? Вони замовили супердороге дослідження — тисяч на 50 доларів. Шуфрич каже: соціологія така, якщо зберігається союз Тимошенко — Ющенко, ви можете будь-яку дурню робити, мінімум 5% переваги у вас буде. Я цю фразу запам’ятав і кажу Ющенку: можна я виступлю «моральним гарантом» Юлії Тимошенко, і я це Юлі скажу. Зараз домовляємось, як уникнути розпаду коаліції, бо політично мені було зрозуміло, що кинув її Путін. Я колись її переконував: ти розумніша, ти ж можеш, як удав, проковтнути слона Ющенка. Але вони ж великі політики…

Я виступив, провели переговори, домовилися, що жодної відставки уряду не буде. Що йдуть у відставку три скандалісти з боку Адміністрації Ющенка — Зінченко вже подав у відставку; Порошенко звільняється з посади в РНБО — він там таке творив (звідки ж у мене футболка — я звільняв Порошенка за корупцію), і третій іде Третьяков. А з боку уряду — Турчинов, Томенко і Терьохін. Я представляю секретаріат президента, хоча дивно: я — віце-прем’єр президента. Хоча було прийнято рішення, що Безсмертний буде главою Адміністрації. Ми закінчили переговори, помирилися з Юлею. Мені треба було віце-прем’єрство наповнити якимсь реальним змістом, бо ніхто не хотів займатися цією європейською інтеграцією. Я Юлі сказав: ти ж мені віриш? Я відповідаю за Ющенка, що у нього нічого не зміниться. Давай тоді на указах поставимо візу, бо такий принцип був: не міг президент звільняти міністрів без візи прем’єра, Кучма це робив. А Ющенко не міг. То була вже північ. Я викликав секретаря, укази готові. Вона мене так за руку взяла і каже: Олеже, давай уже вранці це… І щось сердечко у мене так тьохнуло. Але ж я продовжую «моральний експеримент». Я їду додому, лягаю спати, кладу обидва телефони поруч. І ось мене набирає міністр оборони Гриценко, він щось говорить і передає трубку американському послу, той мені каже: «Я зараз до тебе приїду». А я живу за 30 км за містом. Я собі думаю, що відбувається? Ні, пане посол, я зараз сам приїду до вас. Десь о п’ятій-шостій ранку їду, дзвінок від президента: ну що, «моральний гарант», ти знаєш, що там було вночі? Ні, кажу. А куди ти їдеш, до американського посла? Виявляється, Юля вночі зібрала п’яного Терьохіна, Пинзеника, Томенка, Турчинова. Туди потрапив і Гриценко, чого Ющенко йому не міг пробачити, але я його потім втримав на посаді. І зміст зустрічі був такий, що президент зійшов з розуму, що його якось треба зупинити, бо він відправляє всіх у відставку. А мені тоді Держдеп спокою не давав: вимагали утримати помаранчеву коаліцію. Годинами я розмовляв по телефону. Мене це дратувало. Тож я приїжджаю до американського посла і розповідаю, як все було насправді. Він бліднішає і біжить — мабуть, уже встиг відправити доповідну в Держдеп, тож мусив терміново відкликати. Доїжджаю до Європейської площі, дзвінок: «Олег, я всю ніч не спала, плакала, давай залишимо все, як є, і потім разом я все підпишу…» Я кажу, що є позиція, ми її зафіксували.

Приїжджаю на Банкову, Юля сидить у мене в приймальні без макіяжу, голос такий весь нещасний: Олеже, тільки ти можеш спасти Україну. Я їй відповів: ні. Я виступив «моральним гарантом», я — свідок того, що за ніч нічого не змінилося. Ні, не можна. Я сказав, що з тобою ніяких справ мати не буду, все, що про тебе казали, — правда.

ПЕРШИЙ ВІЗИТ У КРЕМЛЬ НА ПОСАДІ ГЛАВИ АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА

— Після всіх цих подій, коли я став главою Адміністрації, мені сказали: від того, наскільки правильно ти заїдеш в Росію — залежить все. Ми все тобі зробимо: літак, якась людина Путіна — кавказець, був тут на Банковій — готували перший мій візит у Росію. Заходжу до кабінету, набираю номер Медведєва і говорю: кажуть, що до вас у Кремль потрібно якось по-особливому залітати. Я приїду комерційним літаком. Так і зробив. Мене зустріла машина ФСБ — зал офіційної делегації, заводять до Медведєва, і ми починаємо «гру». Мені склали його психологічний портрет, йому — мій. Ми стали друзями, по п’ять-шість годин теревенимо, купа речей, які не мають значення… Але Медвєдєв тут же пропонує зустріч із Путіним. Я сказав, що не хочу з ним зустрічатися, що ми ж з Медвєдєвим знаємо, що керують державою не президенти, а ми. Навіщо з ним фотографуватися, чоловік зайнятий, керує державою, я не хочу зустрічатися. Діма ледь під стіл не залазив від таких моїх жартів. Я п’ять разів відмовлявся від зустрічі з Путіним.

В якийсь черговий візит, коли ми вибудовували стосунки, — дзвіночок: потрібно зустрітися, Путін чекає через дві години. Я приходжу. Він стомлений такий. Перша його фраза: «Почем Родину продаем?». Я кажу: там дуже дорого, я зрозумів, що він про «Криворіжсталь». А ви, що дійсно на тому кінці були? — запитую. Бо мені говорили, що там Путін. Він каже — так. Тобто з вами узгоджували… нічого собі. Ми так різко почали розмову. Він такий: ну да, але потім для нас стало дорого. Але зустріч була про те, що коли ми не домовимося першого січня — газ відключать. От фраза «домовимося» — за цією фразою — «нехай працює схема».

КРЕМЛІВСЬКА СХЕМА КОРУМПУВАННЯ АДМІНІСТРАЦІЇ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ

— Якраз вона була запущена вже. Я знав про це. Бо проводив службове розслідування. До Пінчука підходив, він влаштовував мені зустріч з Льовочкіним. Що таке «РосУкрЕнерго»? Я запитав Путіна: хто ці два «хохли», які змогли розвести «Газпром» 50 на 50? Всі кажуть, це — ваш бізнес. А Ющенко вже тоді знав Фірташа. Я почав пресувати Діму. Путін каже: у нас все чесно, ось у нас Дмитро — він голова наглядової ради «Газпрому». Я кажу: а чому з нашого боку не «Нафтогаз»? Бо це влада — каже… Дуже дивна формула. Росіяни відмовлялися працювати без посередника. Я запитую: Діма, ти можеш мені пояснити, який ваш бізнес: ви купуєте газ дорожче, а нам продаєте дешевше? Але ж ми знаємо всі про дешеву мишоловку. Для чого ви продаєте газ через швейцарського посередника? Чому прямо не можна? Відповіді не було, але суть інша. Потім, знову повертаючись до цієї теми, запитую: про яку частку ми говоримо? Він: ну… два мільярди доларів? Як мінімум. Це ваша частина, ви — тепер влада. У вас же будуть вибори… Тобто мені пропонують два мільярди у розпорядження. Для цього мені треба лише повернутися до Ющенка, зробити дзвінок Дімі, що все гаразд. Я приїжджаю до Ющенка, пам’ятаю цю розмову один на один. Кажу йому, що це схема корумпування політики в країні, це — президентський бізнес. А він дивиться у вікно. Я не знав, що він уже зустрічався з Фірташем і вже погодився на цю схему. Це я вже дізнався від Смешка пізніше. Він мене використовував «втемну»… А мене попереджали наші «любі друзі»: тобі кінець, тебе на посаді вже не буде. І от я йому розповідаю — а він мовчить. А я знаю, якщо він мовчить — значить, згоден, але не може сказати. Потім Ющенко каже мені, що треба переговорити із Заходом, щоб німецький посол переговорив із послами ЄС та американським, щоб він переговорив із Держдепом, щоб у них була вже позиція, коли нам газ відключать, щоб ми один на один взимку не залишились. І поїхав у відпустку. Ющенко, Віра Іванівна, Балога — відпочивали. І якраз на Новий рік з’являється новина, що знайшли схему.+

…Єхануров сказав, що це йому Ющенко дав команду.

 Таким чином, ви були в переговорах.

— Моя політична кар’єра на тому й закінчилася з Ющенком. Я написав заяву і пішов у відставку через півроку. Це було для мене останньою краплею.

Алла ДУБРОВИК-РОХОВА, «День»

Джерело: day.kyiv.ua

***

Я не виключаю, що були різні впливи на Майдан

Екс-віце-прем’єр Олег Рибачук в інтерв’ю програмі “Бацман” на телеканалі “112 Україна” розповів про участь у студентському Майдані, про роль “морального гаранта”, а також про роботу головою адміністрації президента Ющенка.

Пане Олеже, доброго вечора. Ви були дуже активним, одним з найактивніших учасників Помаранчевої революції і в результаті скористалися її плодами. Ну, не в тому розумінні, як, знаєте, за висловом, хто задумує революції і хто користується плодами, а в тому плані, що декілька років ви реально були в найвищій державній владі України. Під час Революції Гідності я пам’ятаю ваші виступи на Майдані. Але я пам’ятаю, ви були активним на початку. Тобто це десь ще 2013-й рік. Потім з інформаційного простору ви кудись зникли. І в результаті не скористалися плодами, посад не отримали, від політики активної – дистанціювалися. Що трапилося? Чому так?

Рибачук: Я був на тому Майдані, який називають Євромайданом або студентським Майданом, рівно сім ночей. Саме по ночах. Я прилетів з Криму, в мене відбувся такий тур – прощання з Кримом, і як тільки літак з Сімферополя сів у Жулянах, заходжу в телефон – і там ця новина, про те, що приходьте. В першу ніч нас там було дуже мало – там були діти, і нас було менше десяти людей, декілька людей з Могилянки – я їх відразу впізнав по Помаранчевій революції. Я коли прийшов, то там основна проблема була такою: стояла черга народних депутатів, які окупували трибуну. Люди, які мене впізнали, кажуть: якщо ви зараз не заберете депутатів, то не “Беркут”, а депутати розженуть наш Майдан. Там хтось п’яненький був з депутатів, але ми домовилися чесно: по одному – один депутат, а один якийсь громадський активіст, ініціатор цього Майдану. Ми в першу ніч залишилися, і важливо зрозуміти, як народжуються такі речі. В мене є великий досвід саме польової кампанії, і мені було важливо зрозуміти і бути корисним там. Ми зібралися – і хто що може. Там були люди, які знали, наприклад, як організувати логістику. Десь о другій годині ночі нам вже принесли рішення суду, що забороняється мати будь-які намети. Ми вирішили, що будемо під монументом, але ми розподілили функції. І я сказав, що буду чергувати в цей період. Я не виключаю, що були різні впливи на Майдан. Але що нам вдалося, на що ми дали відповідь – нам треба було сказати, чому ми тут. Зараз теж є один майдан – я там ні разу не був, і чомусь кияни не підтримують, не виходять. Ми тоді це зрозуміли, і сказали, що уряд і президент оголосили про те, що вони міняють просто зовнішній курс. У нас було європейське майбутнє – його немає. Якщо зараз в країні нічого не відбувається, то я добре знав як екс-віце-прем’єр з питань європейської інтеграції, міжнародник, що світу буде не до нас. Тобто якщо нам байдуже – то значить, що ми змирилися. І тоді, коли ми почали говорити, і студенти дуже швидко зрозуміли. Було багато якихось школярів, які стояли у метро, з плакатиками, що закликали: “Не йди з Майдану” або “Прийди на Майдан”. І ми закликали киян – давайте, щоб щодня нас більшало.

– Чому ви потім дистанціювалися? Що пішло не так?

– Все пішло не так. Ми створили цей штаб – там було декілька людей. А потім він став вже таким, що я перестав на нього ходити. Дуже швидко у нас ці органи координуючі розростаються. Але питання виникло тоді, коли вже стало зрозуміло, що Янукович уже не підписав угоду. Бо мета Майдану, цієї акції була закликати Януковича підписати угоду. До мене звернулося багато лідерів студентських організацій, переважно це були львів’яни, львівські студенти, які навчалися у київських вишах. Потім студенти самоорганізувалися, і я тоді взяв на себе функцію допомагати студентам. В основному мене цікавила безпека, особливо по ночах. І там в мене були вже знайомі міліціонери. І я розумів, що там було багато різних можливостей. Ми були голі й босі. Ти не можеш захиститися, якщо проти тебе планують…

– Куди ви потім зникли?

– Виник конфлікт. Дуже ображалися депутати. До мене приходили батьки, і говорили, що це наша акція, говорили, що не хочуть, щоб це була звичайна заполітизована акція, де звучать одні й ті самі шаблони. Багато людей говорили: ми самоорганізувалися і не хочемо, щоб нас юзали партійні організації. І особливо молодь була нетерпима. Студенти взагалі не хотіли, і вони зробили таку раду… і я пам’ятаю, скільки депутатів там… Олександра Кужель, Пашинський – окрема пісня. В мене було декілька розмов з Арсенієм Яценюком. Там було три лідери опозиції – Яценюк, Тягнибок, Кличко. Ми запрошували політичних лідерів. Це неправда, що туди не можна було приходити. Але студенти очікували чогось нового. Я ніколи не забуду того моменту, коли був завершальний концерт, ми традиційно запросили рок-музикантів туди, просто хотіли підтримати дух. Зі всієї України там було 10-15 тис. молоді. Але це дивовижна була аудиторія. І туди ми запросили і Яценюка, і Тягнибока, і Кличка. Яценюк дуже старався сподобатися, але було видно, що контакту немає. Тягнибок – той ще більше, а Кличко – ну просто розгубився. Кличка ледве не освистали. Вони не могли не відчувати. Була просто відчутна прірва між оцією аудиторією (там в середньому 17-18 років) і політиками матьорими, які не запалюють, – вони говорять… це, видно, деградація українських політиків, тому що вони звикли говорити перед аудиторією, яка вже наперед їхня. А тут просто прірва. Вони не могли цього не відчувати.

– Ви тоді щось говорили їм?

– А там вони вже зробили дивну річ – другий майдан. На Європейській площі вони зробили другий майдан, і там було все гарно проплачено. Там був комендантом Парубій. В нас, між іншим, була дуже цікава ситуація з Парубієм, коли мені стало шкода цих дітей, бо в нас же нічого немає – наметів немає, нічого немає.

– Тобто вас не фінансували?

– Абсолютно. Мене особисто чи тих організаторів, які там були, – не фінансували. Студенти там вночі залишалися – певна кількість людей. Для мене досі незвична роль Руслани, яка в перший же вечір почала приходити, і вона там реально тримала на якомусь надриві. Я тоді з Луценком зустрічався, з Гриценком. В мене була дуже цікава розмова з Луценком, який був тоді ніде. Яценюк каже – у нас не може бути два майдани. Там все нормально, там ми фінансуємо, тепло, добре – треба звідси йти. Я кажу – ти трошки не розумієш природу цієї речі. Я тут не головний баран. Студенти не підуть, і важко пояснити їм – навіщо. На коордраді я це поставив – там була дуже бурна реакція, і ця дітвора сказала, що ні, ми з цього місця ніяк не підемо. А там нас вже оточили, піджимали. І паралельно йшов оцей партійний майдан. Однієї ночі було дуже холодно, дощик йшов. Я пішов до Парубія і кажу: і в тебе студенти сидять, і там. Давай ті, які сидять на тому майдані, прийдуть трошки погріються, а твої хай залишаться там. Парубій зібрав якусь кількість своїх студентів, і я чую: та мало що там той Рибачук сказав, ми звідси нікуди не підемо. В результаті ті студенти туди не пішли, а ті, які прийшли, – залишилися. І таких ситуацій було дуже багато. Коли я Арсенію пояснив, що не можна цей майдан перенести, мені стало зрозуміло, що це було викликано тим, що Пашинський не міг попасти на трибуну, Кужель не могла. Але я не вирішував ці питання – там була певна самоорганізація. Оскільки я там був впізнаваний, я бачив ці настрої. Вони можуть бути несправедливі – але були такі настрої. Студенти прийняли так званий маніфест, Універсал Майдану.

– Але Яценюк вас не зрозумів. У чому був конфлікт? Чому ви пішли?

– Почалося все з того, що студенти прийняли рішення: в ніч розгону, після концерту, вже фактично закінчився студентський Майдан.

– Ви були в ніч розгону там?

– Звичайно. Я там був 22 години. Я там фактично вже втрачав свідомість.

– Що ви пам’ятаєте?

– Я пам’ятаю декілька моментів. Я десь о 12-й пішов у кав’ярню біля Хрещатика – там були дві точки, які цілодобово працювали, і ми там грілися. І “Беркут” там грівся. Я повертався назад, це був ріг Майдану й Інститутської, і там стоять якісь діти, і у них написано: “Правий сектор”. В руках у них якісь палки на ланцюгах, пов’язки, і вони такі трошки монументальні. Студенти тоді сказали, що ми зараз візьмемо перерву і починаємо акції загальноукраїнської непокори. Ми з майдану йдемо, зате передаємо майдан політикам. Половина моєї організації вела фейсбучну сторінку “Євромайдан”, а й інші були там, і з Русланою працювали, і були страшенно втомлені. О 2-й годині ранку я пам’ятаю, Андрій Шевченко каже, що все нормально, що ми зараз беремо цей майдан під охорону, декілька десятків людей з охорони Пашинського. Ми вже прощалися, і тут виникла тема з озвучкою. Політики спочатку дали нам броньовичок, там дуже потужні гучномовці, а потім нам сказали – ми його забираємо. І ми говорили просто в динамік якогось китайського магнітофончика. Нам страшенно потрібен був звук. Ми кинули в фейсбук-сторінці анонс – хто може дати звук. І тут кажуть, що біля метро “Хрещатик” “Беркут” зупинив машини зі звуком. Я пішов туди, ледве не побилися, і там я познайомився з сином Гриценка – Олексієм. Потім я на своїй машині, на якій я до вас сьогодні приїхав…

– Яка у вас машина, до речі?

– Toyota Rav. Ми завозили апаратуру на мікроавтобусі, Беркут виштовхав цей автобус аж за межі Києва. Ми перегрузили устаткування на два джипи, і я там зустрівся з бізнесменами, які сказали, що готові підтримати. Але якщо це буде політичний майдан, то в них є бабки, і хай вони роблять самі.

– Ближче до побиття…

– Я виїхав зі своїми колегами, ми доїхали до якоїсь квартири, і тут побиття студентів. Я був страшенно розлючений. Я прийшов до Михайлівського собору і бачу народних депутатів, які кажуть: ну що, продали? Самі втекли, майдан продали?

– А хто вам таке казав?

– Зокрема, там були депутати від “Батьківщини”. А потім почалася дуже велика кампанія шельмування. Самого студентського майдану. Але був дуже показовий епізод, про який мені розказав Єгор Соболєв. Він був страшенно здивований, що йому на мобільний телефон подзвонив Пашинський, в якусь там ніч, і попередив, що якщо буде там спроба десь розмістити якийсь альтернативний майдан – а вже почався політичний, – “то ми вас унічтожимо”. Пашинський каже: всі ваші телефони прослуховуються, передай Руслані, і я попереджаю тебе, що якщо ви це зробите, то весь потенційний інформаційний масив (він сказав – аудиторія 7 млн)… завтра від вас нічого не залишиться. Потім Соболєв розказує, що він посилає якусь СМС Руслані, і тут же телефонує йому Пашинський і каже: молодець, правильно зробив. І Соболєв був дуже здивований – хто нас прослуховує? Щодо мене дав показання полковник КДБ Сивкович – він назвав мене основним організатором. Проти нас відкрили кримінальну справу, почали вже допитувати.

– А ви знаєте сьогодні, хто віддав наказ розігнати студентський Майдан?

– От в цьому і питання. Анатолій Гриценко зробив дуже резонансну заяву. Мене звинуватили в тому, що я був у змові. Луценко мені в один з вечорів каже: ти ж знаєш, що все фінансує Льовочкін? Ти знаєш, що він дає Руслані 2 млн баксів? Він посміхається і каже: я сподіваюсь, що ти там не в долі? З посмішки видно, що він хоче побачити – в долі я чи ні? Луценко цю тему озвучив мені – для мене це досить дивно. Але він сказав: Льовочкін, Банкова. Клюєв згоду дав, щоб це фінансувала все Банкова. Після цього почалася кампанія шельмування. Тобто політики дуже образилися. Я і в Помаранчевій революції не був на трибунах, не входив в жодний тимчасовий уряд. Я не любитель колгоспів політичних. Я такий українець – я збоку. Мені було це нецікаво. Я був страшенно шокований тим, що трапилося на студентському Майдані, я був в жасі від тої ненависті і тої кампанії з дискредитації, яка пішла. Бог з ним мене, але саме студентського Майдану…

– Зараз ви розібралися з тим, хто віддав наказ? Для себе ви маєте відповідь на це питання?

– Ні.

– А реально хто фінансував Майдан?

– Ми через фейсбук-сторінку, вітання за яку нам прислав Цукерберг, бо це була найдинамічніша сторінка в історії ФБ, – ми робили все через ФБ. Ти пишеш прохання і через хвилину 100-300 відповідей вже можна проаналізувати. Ми почали захлинатися. Але ми все вирішували через фейсбук – все, що нам потрібно було. Нам гроші приносили кияни. В цьому студентському майданчику в нас була така баночка, і то вистачало. Ми створили всякі логістичні речі, але все, що нам було потрібно, – люди привозили.

– Для вас останньою краплею що стало? Чому ви пішли з цього Майдану?

– Щойно став політичний. Я добре пам’ятаю – я пішов зі сцени. Я тисячу разів відповідав, що ми тут не для того, щоб почути, що сказав Турчинов чи хтось там з депутатів, – що вони нового скажуть? Ми вийшли, щоб показати, що наших дітей не можна бити.

– Для вас були потім якісь дивні речі в ситуації на Майдані, які ви досі не розумієте, як це могло бути?

– Були. Цікава історія в мене була з полковником, який, видно, від влади відповідав за оцю всю безпеку. Коли студенти зібралися в парку Шевченка, і той майдан відмовився розмовляти з Луценком і Кличком. Я цього не знав, бо студенти не підпускали нас до себе. В мене була задача провести їх мирно від парку Шевченка до Майдану. Я добре знав того полковника – він був дуже злий і говорив: ви дітей хочете підставити. Але він поважав – я для нього був старшим за званням. Ми йшли по бульвару, і там, де стояв пам’ятник Леніну, виникла невеличка заминка. Гарячі голови кажуть – давайте зараз просто по Хрещатику. А там тисячі студентів. Була невелика нарада, і полковник каже: давайте пройдемо через підземний перехід. Студенти це почули, ми пройшли через підземний перехід. Коли студентів побили, я його зустрічаю біля Михайлівського і кажу: ну що, полковнику? І реально було видно, що то не його тема. Навіть в той час, за Януковича, були люди, які розуміли, що хтось їх використав. Йому було соромно. Інші моменти – мене найбільше вразив дух тих студентів. В мене перед очима картинка – коли йде дощ, вони сидять на тому бетончику, в тих целофанових кульочках, як горобці. І я розумію – їм 17-18 років, і вони реально звідси не підуть. Після цього в мене сприйняття української молоді було зовсім іншим. І що для мене найболючіше було, що пішла дискредитація саме оцих… ми робимо міф – якби вони загинули, не дай бог, усі – то були б героями, як під Крутами. А оскільки вони вистояли – мало того, вони виявилися чеснішими, хоробрішими, цікавішими за професійних політиків. Професійні політики назвали їх танцюльками з ліхтариками: “а зараз прийдуть дорослі хлопці і все покажуть”. І другу річ я пам’ятаю, коли увірвався терпець. Було декілька моментів. Коли я перший раз почув Ляшка на Майдані, я подумав: як це може таке нещастя попасти на трибуну? Це якийсь тривожний сигнал, зовсім не туди йдемо. Бо такий відвертий популізм. І другий раз я почув…

– Вам що, не подобається Ляшко, я не зрозуміла?

– Та на каналі “112” всі знають, що коли я в студії – краще синхрон з Ляшком не ставити. Я розумію технологію, але не розумію, як за таких політиків можна голосувати. Але, з іншого боку, рух “Чесно” показує, що за нього голосують люди не найбільш освічені.

– Я хочу вас спитати про першу революцію – Помаранчеву. Тоді це, напевно, був перший для незалежної України гучний корупційний скандал – коли ви стали головою АП…

– Так, дуже не бажаючи це робити. Добре пам’ятаю.

– Цьому передувала саме одна гучна подія, коли Олександр Зінченко вийшов на прес-конференцію і тоді обвинуватив певне оточення президента Ющенка – Мартиненка, Третьякова, Порошенка.

– Ключових гравців.

– В принципі, скандал був гучний, про це всі писали, говорили, але крім його відставки це жодних наслідків не мало, з одного боку. З іншого боку, якихось конкретних фактів він тоді не навів – корупції.

– І “любі друзі”, як їх назвала жінка з косою, в судах повигравали ці речі.

– Що це тоді було і взагалі – що стояло за кадром?

– Декілька речей за цим були. Я не вірю в те, що покійний Зінченко вступив в якусь змову з жінкою з косою.

– Це ви так про Юлію Тимошенко? Ви її теж любите?

– Так – ну, цей образ всі знають. Я в неї був віце-прем’єром. Якщо ми хочемо зрозуміти історію, то нам важливо розуміти, як ті чи інші події пішли. Ющенко, коли хотів мене “дістати” – “ну що моральний гарант говорив мені”, тому що я, коли мене раптом смикнули з віце-прем’єрства, а я не хотів бути головою АП, стався цей корупційний скандал. Тоді, у вересні 2005-го року, найнепопулярнішим політиком в Україні з рейтингом -76% був Петро Олексійович Порошенко. Від найнепопулярнішого до президентства – це я до того, яка пам’ять в українців. Мене запросили – і для мене це було несподівано – в резиденцію до президента. Там були Роман Безсмертний, Третьяков, Порошенко, Мартиненко, Жванія – “любі друзі”. І тема стояла одна – що робити?

– Після прес-конференції відразу?

– Так, після того, як це все вибухнуло. В мене був цікавий епізод. До того ми з Шуфричем летіли в Крим – Шуфрич і Табачник тоді стали депутатами кримського парламенту. Дуже раненький рейс, і щось Шуфрича пробило поговорити. Він каже: ми замовили з Медведчуком соціологію, і це просто вбивча соціологія. Ми там опитали 55 тисяч, і соціологія показує, що якщо зберігається союз Тимошенко-Ющенка, то у вас мінімум 55%. Будь-яку дурню робите – цей союз – ви непереможні. Він каже – ми хотіли проаналізувати. Коли це вже відбулося, і мені стало зрозуміло, що коаліція під загрозою, я тоді сказав (бо всі сказали, що з Тимошенко ніяких переговорів, бо з нею неможливо домовлятися), що давайте я спробую бути моральним гарантом цих домовленостей. Я сказав це слово – “моральний гарант”. Бо як людину можна перевірити? Ющенко так подивився, але він послухав мене. Тоді з Тимошенко пройшли переговори: “любі друзі” – Тимошенко, такі довгі переговори. В мене була дивна ситуація, бо я ще начебто віце-прем’єр, але вже заходжу в приймальню. Після довгих важких переговорів приймається рішення, що Ющенко не відправляє Тимошенко у відставку, йдуть у відставку скомпрометовані публічно. З його боку це Порошенко як секретар РНБО, Третьяков, ну і відповідно Зінченко вже подав. Три і з боку Юлі: тоді “непитущий” міністр економіки Терьохін, гуманітарний віце-прем’єр, і третій, найболючіший для Юлі, – Турчинов, голова СБУ. Ударили по руках – я моральний гарант. Були ми тільки втрьох – я, Юля, президент, – я фіксував всі ці домовленості. Я Юлі наперед сказав, що я один, хто сказав, що її слово щось вартує, і давай це докажемо. Домовилися приблизно так – що йдуть разом на вибори (ситуація була восени, а вибори були на березень 2006-го року), і поділили приблизно, хто скільки буде. Юля ще та переговорщиця – вона свою квоту вигризе з чарівною посмішкою. Далі президент від’їжджає, я залишаюся в його офісі, і викликаю шефа протокола – давай неси укази, бо порядок такий: якщо ти відправляєш по-чесному, як президент, міністрів у відставку, то треба все одно візу прем’єр-міністра. Юля каже: Олежек, давай вже завтра вранці. Але в мене спрацював внутрішній голос: а чому? Та давай вранці. І далі починається – я приїжджаю додому о другій годині ночі, і перший дзвінок о четвертій. Спочатку Анатолій Гриценко, міністр оборони, а потім бере слухавку посол США і каже, що зараз до мене приїде. Я кажу, що ні – я поїду до вас. Я їду, шоста ранку, і тут до мене Ющенко: ну що, моральний гаранте? Ти вже все знаєш? Я кажу: ні, я їду до резиденції посла. “А, ну добре, поїдь, поїдь”. Я приїжджаю до посла, і посол мені розказує, що його переконали в тому, що Ющенко з’їхав з глузду, що його треба зупинити, що він просто відправляє всіх у відставку, треба будь-якою ціною зберегти коаліцію. Я кажу: та ви що, пане посол, хто сказав? Що відбулося в ту ніч, як я вияснив потім? Тимошенко скликала свій внутрішній кабінет: Терьохін, Гринів. Це мені потім Гринів деякі деталі розказав, з того боку: ти розумієш, це міф, що Юля така сильна жінка, вона насправді не все вирішує. Я кажу: ну вона б тоді сказала, що я не все вирішую. Далі я їду на Європейську площу, де Юля чекає, і тут телефонний дзвінок – Юля. І голос такий, як хрустальний, ридає: “Олеже, я тебе дуже прошу, тільки ти можеш спасти Україну”. Я їй кажу – за півночі позиція президента не змінилася. Ми ж домовилися. Я приїжджаю: макіяжу немає – талановита акторка. І знову мене за руку – мені треба переговорити з президентом. А там вже журналісти стоять – всі очікують на прес-конференцію. Я заходжу до президента і кажу: Вікторе Андрійовичу, все, моральна гарантія не спрацювала. І Юля там ще хвилин тридцять намагалася ситуацію вирулити, потім зайшов розлючений Порошенко, і в результаті, як мені казав Гринів, вона була в шоці майже тиждень. Вона була впевнена, що Ющенко не наважиться – вона сильніша. І можливо, що Ющенко і не наважився би за інших обставин. Оце так робилася ця історія, і для мене тепер слово “моральний гарант” має отаку ціну. Щоб ви розуміли, як робиться українська політика. Я тоді сказав: Юля, ти ж розумієш, що я про це буду говорити публічно.

– Коли ви були на посаді голови АП, ви сказали, що ви відмовилися від шалених грошей.

– Можливостей.

– Можливостей заробити. Мене ця цифра просто вразила: ви сказали, що кожного дня ви могли би мати кількасот мільйонів доларів.

– Ну, це я так… не кожного дня.

– Розкажіть, як технічно це може бути? За що голова АП може отримувати… де він їх може брати? Тобто завести когось до президента, якихось бізнесменів – що це?

– Я ж не апаратна людина, не член КПРС, і не номенклатурна. Тому коли я зайшов, наприклад в Кабмін, перший раз, з прем’єр-міністром, я був керівником офісу прем’єра. І до прем’єра без мене неможливо було попасти. До мене приходить людина, я її добре знаю, говорить про якусь річ, я не бачу там ніякої корупції – просто зустріч. Мало того, я там можу бути присутній на цій зустрічі, якщо я людині не дуже довіряю. Коли мені сказав знайомий, що за це хтось отримав в 2000-му році 30 тис. дол. Тоді мені досвідчені кабмінці казали – якщо ви не берете, це зовсім не означає, що хтось не бере. Можливості голови АП – колосальні. Є декілька блоків, де я мав справу. Я створив таку службу, яка перевіряла (кадрові призначення). Бо, наприклад, заступник голови Одеської адміністрації мав сім судимостей. Я знаю того односельчанина президента, який його туди втюхав, і я сказав, що ми будемо все перевіряти. З чим я зіткнувся? Коли ти формально перевіряєш – пишеш у всі структури. І, як правило, люди, які корупційні, які проплатили, – вони проплатили вже там. І мені завжди приходять такі кошерні відповіді. Є таке управління з взаємодії з правоохоронними органами, я там чотири місяці звільняв людину Медведчука – це вже окрема війна, але ми створили нормальну неформальну групу, яка дуже добре перевіряла. Наприклад, вже з публікації в газеті “Дзеркало тижня”, я дізнався, що відомий колядник, суддя Зварич, через це сито не пройшов – ми його розвернули. Зате через три дні після мого звільнення він через АП пройшов. Суми таких речей, наприклад… я точно пам’ятаю, коли мені людина подзвонила і сказала: там до тебе одна людина прийде, він хоче бути головою адміністрації в Криму – і сума 10 млн. Не гривень. Я пам’ятаю цю людину, яка прийшла. Це такі посади – посади генералів, яких я завертав тоді, бо не можна було. Мені дають кандидата на посаду – генерал, який буде керувати міліцією області. У тій об’єктивці, яку я отримую із своїх джерел, – дружина керує, умовно, наркобізнесом… я кажу: як це може бути? А Юрій Луценко був тоді міністром. Я йому кажу: я такого ніколи не підпишу. А він мені: “Ну така ситуація. Нєт мєнта бєз хвоста”. А за цим хвостом вже мєнта не видно. І цікаво – я не підписував, але потім укази виходили, хоча вони не мали виходити. Є інші кабінети. Суми – я уявляю, які там були. Зі мною навіть про це не говорили.

– Могли би заробити. Скільки втрачених можливостей.

– Так. Але найбільша можливість була пов’язана з посадою, яку зараз обіймає, неформально, Медведчук. Людина, яка “рєшала” між Україною та Росією. Мені сам бог велів – я голова АП, Діма Медведєв – голова АП у Путіна. Коли мене тільки призначили, “любі друзі” накрили поляну, всі вони там були, а я туди не прийшов. Із чим у нас виникла проблема і звідки мій образ, що я людина несистемна. В мене відбулася принципова розмова з президентом. Моя заява про відставку була через три місяці роботи. “Любі друзі” готували мене до того, що я повинен розмовляти з телевізору, а тут не лізь. Головне – тобі потрібно правильно злітати в Москву. Ми організуємо літак, про все домовимося. Я підняв трубку і кажу: “Дима, тут мне говорят, что к вам нужно как-то правильно летать”. А Діма не любить такі жарти, і він: “Да нет, все нормально”. Я кажу: я прилечу комерційним літаком. І пішов у нас діалог. У нас в якийсь момент люди були впевнені, що я можу дуже природньо стати на президентську тему, оскільки я найближче до Ющенка. Це коли “Росукренерго” у нас було, і мій друг Діма зробив мені… я тролив Діму тим, що він мені казав: “А ты не хочешь з Владимиром Владимировичем встретиться?”. Я йому: “Зачем? Мы ж с тобой сами все решаем. Мы все же знаем”. А Діма від таких жартів аж бліднів.

– Почуття гумору не ночувало?

– Нє. Він при слові “Владимир Владимирович” зразу трезвів. Я був на Красній площі, і він мені сказав, що Володимир Володимирович чекає через дві години. Суть зустрічі з Путіним була, що він попередив, що відключать газ, “если мы не договоримся”. Тоді пішла жорстка тема “договоримся”, “Росукренерго”, і я вже потім дізнався, що насправді до того, як “договариваться”… і моя позиція: ні, ми не такі… я приїхав і сказав Ющенкові, що тема “домовитися” означає, що ми попадаємо… на тему “Росукренерго”. Діма Медведєв мовчав як риба, хоча він був головою наглядової ради від Путіна.

– А хто, Путін казав про Росукренерго щось?

– Теж не говорив. Я Путіна тролив на інавгурації Назарбаєва. Ми вчотирьох пили каву, і я йому кажу: “А что это такое, что какие-то два хохла сделали с Газпромом 50х50? Что это такое? Президент не знает, я не знаю”. Вони: “С нашей стороны все честно”. А потім Діма сказав: “Ну вам же нужно. Какая вам разница? Вы теперь власть – половина ваша”. Половина чого? Він говорить: “500 лямів на квартал”. Я говорю: “Це 2 млрд на рік?” Він: “Ну да. У вас же там выборы, вам же нужно”.

– Тобто лише вам?

– Ну, умовно, ми же влада. Мені було потрібно тільки повернутися, отримати добро від президента і передзвонити. А я приїхав і сказав, що це схема, яка просто корумпує будь-яку українську владу. Ми цим не будемо займатися. Я не передзвонив і перервалися тоді стосунки. А далі газ відключили. В той же час паралельно провели переговори про те, щоби ми не залишилися один на один з Держдепом. Я зробив це за дорученням президента з американцями, але з’явився посередник. І тоді американський посол мене привітав (бо я з Ющенком ніколи не відпочивав, я поїхав в Словенію, а він був десь, де був і Фірташ): “Вітаємо у клубі корупціонерів”. Тоді вже з’явився посередник, і тоді вже була моя заява про відставку. В мене було декілька таких ситуацій. Ми були з Ющенком в Канаді, нам подзвонив Ільяшевич і сказав, що Березовський нам готовий давати 100 млн на Помаранчеву революцію, і що тільки я можу поїхати. Я тоді сказав – давайте ще в бен Ладена візьмемо гроші на Помаранчеву революцію, у американців і в росіян. І я відмовився. Але інші люди потім поїхали.

Джерело: ua.112.ua

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ