Табір «Калинка» в оздоровчому сезоні-2018 швидше за все не запрацює…

0
1052
Загрузка...

Дітей пільгової категорії обіцяють оздоровити в інших таборах, – повідомляє Ганна Вакарчук.

Дві новини з засідання бюджетної комісії районної ради, яке провів Василь Сухораб за участі голови РДА Євгенії Бойко, заступника голови районної ради Ольги Цуркан та заступників голів усіх трьох ОТГ. Як зазвичай, одна новина гарна, друга – погана. Обидві стосуються фінансів.

Почнемо з гарної. За інформацією заступника начальника фінуправління РДА Сніжани Георгіци, сесія облради виділила освітню субвенцію нашому районному бюджету. Сума солідна – понад 3 мільйони 120 тисяч гривень. Кошти цільові, передбачені для організації роботи недавно створеного інклюзивного центру та для навчання дітей з особливими потребами. Понад один мільйон гривень з цієї суми буде виділено Котелівському опорному закладу, зокрема для обладнання кабінетів фізики та хімії. Ще частина коштів призначена для оснащення в школах району кабінетів української мови та ін. (детально, скільки і для якої школи виділено коштів, – у наступному числі газети).

І – погана звістка. Для того, щоб належним чином підготувати дитячий табір «Калинка» до чергового оздоровчого сезону, потрібно щонайменше 600 тисяч гривень, поінформували Євгенія Бойко і головний освітянин району Аделіна Руснак, за словами пані Руснак, лише на виконання приписів пожежників, потрібно біля півмільйона гривень. Тим часом для підготовки табору до роботи з районної казни виділили 250 тисяч гривень. В районному бюджеті інших коштів на ці потреби немає, не передбачені вони і в бюджетах трьох ОТГ, максимум, що можуть об’єднані громади зробити: закупити по декілька десятків путівок для дітлахів-жителів громади (а путівки, треба сказати, недешеві: по 3200 гривень на першу зміну і по 2200 гривень на другу-третю, якщо такі будуть). Інша справа, що останніми роками все менше охочих їхати до «Калинки» – табору, що свого часу входив до п’ятірки кращих в Україні. Табір і справді непоганий, а особливо, якщо порівняти з тими, що є у сусідів. Але часи нині такі, що частина батьків воліє (і має можливість) оздоровити своїх дітей на морях і в горах, здебільшого за кордоном. Ті, у кого такої можливості немає, і грошей на путівку до «Калинки» не завжди мають. А як бути з дітьми-пільговиками, яких влада зобов’язана оздоровити? Таких хлопчиків і дівчаток в районі біля п’ятдесяти. Для них можна закупити путівки до інших таборів, тут уже і бюджети ОТГ можуть «підкласти плече» для своїх діток. Таким чином, обговоривши всі «за» і «проти», члени бюджетної комісії зійшлися на тому, що, скоріш за все, в цьому році табір запустити не вдасться, а на передбачені сесією кошти для його підготовки краще придбати путівки пільговикам, решту використати на утримання «Калинки» – в надії, що наступний рік буде сприятливішим. Паралельно вивчатимуть можливість передачі табору в оренду – зі збереженням цільового призначення, звичайно.

Питання “Калинки” обговорили сьогодні і на апаратній нараді в РДА за участі голів ОТГ та сільських голів. Як запевнила Євгенія Бойко ,”для усіх дітей пільгової категорії, котрі цього потребують і мають бажання, будуть закуплені путівки до інших таборів поза межами району”.

Ганна ВАКАРЧУК

***

Андрій Романцов (Район-Інфо):

До чого тут Одеське пароплавство і табір “Калинка”? Про це – пізніше.
Ну так ось, був в Новоселицькому районі дитячий табір. Єдиний, до речі. Називався “Калинка”. Цього року він, швидше за все, працювати не буде. “Нус бань”, але ви тримайтесь. Табір має багаторічну, і, загалом-то, славну історію. У ньому відпочивали вже покоління жителів району і Чернівецької області, та й не тільки. Колись, заснований як міжколгоспний і підпорядкований профспілці райкому агропромислового комплексу, табір не бідував.
Колгоспи були багатими, дітей народжували не в приклад нинішній контрацепції. Класичний піонерський рай – дерев’яні будиночки, ліс, озеро пісні біля вогнища і тонни “Поморіна” і “Чєбурашки”, пізніше – “Колгейту”, вимащених на друзів у “королівську ніч”. Пізніше колгоспи «щасливо» відбули в небуття і на цій хвилі, у далекі 90-і, “Калинка”, як і багато інших подібних закладів, перекочували під управління інших інституцій. Наша “Калинка” стала освітянською. Хоча земля залишилась комунальною власністю сіл, на яких вона розташована. Чи занепадав табір? Ні. Але й не розвивався. Десятиріччями освітяни, за наявні бюджетні кошти, латали і підремонтовували те, що було, щось удосконалювали, долучалися спонсори. Але табір, розташований у мальовничому, екологічно чистому куточку Новоселиччини, – працював, а браку тих, хто бажав б тут відпочити – не відчувалося. Втім, щороку проблем додавалося. Наскільки скорочувалося фінансування – настільки ж тріскалися і обсипалися будиночки. Останніми роками довелося вдаватися до “тендерів” – брати участь у процедурі продажу путівок наперед управлінню молоді і спорту ОДА, яке за державні кошти розподіляло путівки між дітьми з усієї Чернівецької та інших областей.
Останній рік путівки купували для своїх пільговиків громади і сільради району. І ось він підкрався: на бюджетній комісії районної ради вирішили, що табір цього року краще взагалі не відкривати. На 250 тисяч, закладені у районний бюджет для підготовки табору до літнього сезону, придбають путівки пільговикам, решту – витратять на утримання «Калинки». А ось вже наступного сезону… з новими силами… Вибачте, але це туфта. Ніхто цей табір більше ніколи не відкриє, принаймні, – не за нас і не для нас. Залишити його на сезон без руху, – означає, на мою думку, одне – “Калинка” пішла за колгоспами, які її колись заснували. Чи варто бити на сполох? Я спробував зрозуміти це із розмови з головою РДА Євгенією БОЙКО.
– Я весь час казала так: «лиш би не при мені його довелося закривати». Освітні кошти завжди витрачалися на табір. З 2015 року з’явилися освітні субвенції, тому, відтоді, на табір кошти виділялися з районного бюджету. Тепер з’явилися громади. Таж, все-таки, з районного бюджету 250 тисяч виділили. Але тепер, після того, що сталося в Одесі минулого року, пожежники пред’являють відповідні вимоги. І їх можна зрозуміти, адже безпека – понад усе. Тепер, тільки на першочергові заходи, які необхідно провести, потрібно понад 500 тисяч гривень. І це не враховуючи протипожежні заходи. Інакше вони можуть його “не прийняти”. Тобто, кошти, витрачені на підготовку – фарбування, впорядкування, поточний ремонт – та це не означає, що пожежники підпишуть акт прийомки. Тоді ці гроші будуть викинуті на вітер. Ми на нараді сподівалися, що може громади і сільради “скинуться”. Та як виявилося – бажання нема. Ми табір не закриваємо. Давайте вже нині говорити про проблеми, щоб ми з осені почали його готувати, аби встигнути виконати всі протипожежні заходи тощо і запустити його з наступного року. А не як зараз. Тобто, одностайної думки не було: та може його не треба відкривати…, там вже не ті умови…
Ось така ситуація – через Одесу і Кемерово, ми теж починаємо бомбити власний Воронеж. Так, безпека дітей – це святе. Але чому десятиріччями це нікого не турбувало? Аж тепер пожежний нагляд вимагає зробити все і одразу. І не слабо: лише блискавкозахист за їхніми “приблизними” розрахунками вартує понад 200 тис. грн., понад 70 “штук” – один громовідвід. Борони Боже підозрювати, що єдина фірма в області, яка виконує такі роботи, диктує дивні ціни. Ми ж, зрештою, не фахівці, щоб стверджувати, що складна інженерна конструкція, яка, за великим рахунком, складається з двох залізних прутів і проводом між ними, не може коштувати цих грошей. Правда, перепорпавши весь Інтернет, дорожче 16 тисяч за таку послугу я не знайшов. Не там, відей, шукав.
Одночасно, Євгенія Бойко стверджує наступне: «табір нікому ніхто продавати чи передавати не збирається (хоча пропозиції передання в оренду зі збереженням профілю на бюджетній комісії лунали: – прим. авт.), ніхто його не закриває і не знищує. Я шукаю можливості все-таки “запустити” його, можливо, не з І-ї зміни. Якщо не вдасться – все буде збережено і, тим часом, шукатимемо можливість відкрити його, вже як належить, наступного сезону.» Чи з’являться на це гроші – питання риторичне.
То чи є у “Калинки” майбутнє? Сподіватись на те, що громади раптом розбагатіють, переберуть “Калинку” собі і збудують на її базі сучасний дитячий оздоровчий комплекс – це, принаймні, смішно. Їм вже не вистачає на власні потреби і ситуація не покращуватиметься. Чи з’являться гроші у районному бюджеті, який “обібрали” кляті громади? Звідки?! Там і так вже скорочують, до цього недоторканий, резервний фонд. А грошей не вистачає на утримання себе, рідних. Гіпотетично – розігнати кодлу чиновників, які давно вже не зрозуміло чим займаються, а гроші спрямувати на відбудову “Калинки”. Ну, це вже, вибачте, з розділу фантастики. Ще міг би запропонувати начальників відділів і управлінь поставити старшими “вожатими”, а на базі управління сільського господарства створити “загін “Колосок”. Чи перейметься долею “Калинки” обласна влада? І тут сумнівно. Тим більше – не їхнє “підпорядкування”. Той же Щербинецький санаторій, який, до речі, є комунальною власністю облради, вже можна здавати в оренду Голлівуду, як знімальний майданчик “Сталкера”, або “HistoryChannel”, який знімає прекрасний серіал “Земля після людей”.
Ну а тепер повернемося до наших циганів. Єдиним виходом з ситуації і порятунком “Калинки” могло би стати втручання наших дбунів з Верховної Ради, які рисачать областю коли їх не дуже треба. Того ж Бурбака, раз уже Новоселицький район прозвали “бурбаківським” – на останніх виборах до громади їх “Фронт” зумів показати, що на окремо відтятих територіях ще може вирвати дещицю у виборчих перегонах. Або мажоритарника Тіміша, котрий отримує, як і деякі інші депутати-мажоритарники, субвенцію з держбюджету “на округ”. Тобто, з щедрої руки Петра першого українського – шарові гроші на проведення піар-компанії. Цього року, наприклад, така субвенція може скласти 20 млн. грн. на 203-ій округ. І 10 з них – вже розподілено. Правда, Тіміш примудрився розподілити їх цікавим чином – з 10 млн. грн., не його, наших грошей, які ми маємо повне право рахувати, нардеп скерував понад 7,5 млн. грн. на Глибоцький район і Глибоцьку громаду. Весь Новоселицький район отримав 0,85 млн. грн., з них: 200 тис. на ремонт даху районного будинку культури; 100 тисяч – на придбання комп’ютерного обладнання для Чорнівської сільської ради (100 тисяч, хлопці! Це десяток “Хевлетпакардів і7”! Вони там всі у “StarWarsBattlefront” грають?); 150 тисяч – Костичанівській сільраді на придбання “основних засобів”; 100 тисяч – на камери відеоспостереження для Топорівської і стільки ж – для Тарасівецької сільрад. Двісті штук на те, щоб сільські голови бачили, хто до кого на куматрію їде? З держбюджету?
Ну і, зрештою, про циганів, з одного з останніх “депутатських” траншів надійшли кошти на ремонт і утеплення фасаду школи у Форосні. Школу утеплили з трьох боків, бо, як завжди, грошей виявилось замало. Розумієте? Ну, це про пароплавство. І ефект від такого “утеплення” очевидний. Ми, цигани, з одного боку…

***

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ