На виборах у Заставні (ОТГ) з політичними опонентами розбирається… суд

0
794
Валентин Наливайченко і Ярослав Цуркан
Загрузка...

Теперішній антинародний режим на прикладі виборів до Заставнівської ОТГ випробовує нову технологію боротьби з «неправильними кандидатами», або навіть «неправильними партіями» – їх можна просто зняти з виборів через суд, і справу зроблено…

У нас і так виборче законодавство, м’яко кажучи, недосконале. Воно абсолютно не забезпечує рівні можливості громадянам України балотуватися в ті чи інші представницькі органи. Так тепер ще й суд жорстко втягують в політичну боротьбу…

Вінницький апеляційний адміністративний суд безпрецедентно вирішив зняти з виборчих перегонів до Заставнівської об’єднаної територіальної громади цілу партійну команду руху «Справедливість» Валентина Наливайченка. Плюс ще «окремим рядком» ряд депутатів: Гольцов Леонід Петрович (РПУ), Гайдей Лідія Іванівна (РПУ), Лисий Василь Теофілович (БПП), Кіцан Віталій Васильович (Справеливість), Дупешко-Джус Юлія Іванівна («Батьківщина»), Джус Василь Богданович («Батьківщина»). Причому Кіцан, виходить, «двічі знятий» – і в списку руху «Справедливість», і персонально… Цікаво, так?..

Це все зроблено з подачі міського голови Заставни і обласного осередку Об’єднання «Самопоміч», і, звісно, за дирегування «Народного фронту» (Максима Бурбака), який, як свідчать останні події, намагається остаточно «прихватизувати» своїм «патронатом» цю політичну силу не лише в Чернівцях, а й в цілій області.

Тут можна ще нагадати, що Василь Радиш на виборах мера Заставни 2015, не без «нюансів», випередив тодішнього мера Ярослава Цуркана, який на той час був координатором «Самопомочі» на Буковині. А тепер Ярослав Васильович очолив у Чернівцях осередок руху «Справедливість», а Василь Йосипович балотується від «Самопомочі». Ось такі «ребуси». Якщо ще згадати пристрасті навколо «бурбакізації» чернівецької «Самопомочі» і «народофронтівські» відчайдушні зусилля по відкликанню непідконтрольних Бурбаку депутатів Чернівецької міської ради від «Самопомочі», то ще більше можна зрозуміти…

Але головне, мабуть, те, що на прикладі Заставни тепер режим випробовує новий спосіб боротьби з політичними опонентами на виборах. Не треба витрачатися на агітаційну роботу, відповідні матеріали, зустрічі, біл-борди і т.п. Можна просто переконати суддів зняти непотрібних кандидатів, або цілі партії, і все – справу зроблено… Як у випадку із заставнівською «Справедливістю» – зняли гуртом 27 кандидатів від цієї сили і «забули». А одного «контрольно» ще й персонально зняли…

Цікаво також, що матеріали цієї справи (824/314/18-а) на час цієї публікації не вдалось знайти у вільному доступу в інтернеті… «Секрети»? Чи не всім можна бачити ті матеріали, бо рішення не надто переконливе?..

Ще одна цікава деталь. Про призначений на 17.04.2018 р. слухання справи «неправильних кандидатів» повідомили напередодні ввечері, навіть вночі, тож до Вінниці довелося добиратися декому навіть «Бла-бла-каром», аби встигнути зранку в суд… Тобто для когось, може, краще було б, щоби вони й не встигли? Навіщо ці формальності, якщо рішення могли прийняти ще до самого розгляду, чи як це розуміти?..

А ось що знайшли на сайті суду:

«Постановою Вінницького апеляційного адміністративного суду від 17.04.2018 рішення Чернівецького окружного адміністративного суду від 13 квітня 2018 скасовано. Ухвалено нову постанову, якою адміністративні позови задоволено повністю. Визнано протиправною та скасовано постанову №2 від 05.04.2018 року Заставнівської міської виборчої комісії Заставнівського району Чернівецької області, в частині реєстрації кандидатів у депутати, включених до виборчого списку, висунутого Заставнівською районною організацією Політичної партії “Громадсько-політичний Рух Валентина Наливайченка “Справедливість”, а також в частині реєстрації кандидатами у депутати Гольцова Леоніда Петровича, Гайдей Лідії Іванівни, Лисого Василя Теофіловича, Кіцана Віталія Васильовича, Дупешко-Джус Юлії Іванівни, Джус Василя Богдановича. Зобов’язано Заставнівську міську виборчу комісію Заставнівського району Чернівецької області прийняти рішення про відмову у реєстрації кандидатів у депутати включених до виборчого списку, висунутих Заставнівською районною організацією Політичної партії “Громадсько-політичний Рух Валентина Наливайченка “Справедливість”, а також Гольцова Леоніда Петровича, Гайдей Лідії Іванівни, Лисого Василя Теофіловича, Кіцана Віталія Васильовича, Дупешко-Джус Юлію Іванівну, Джус Василя Богдановича».

У неділю у Заставні буде мітинг, присвячений цьому новому виду боротьби (судами) на виборах, на який завітають і гості з інших регіонів. Буковина «відзначається» знову не зовсім так, як хотілось би… Полігон для випробувань… Але здаватися не можна! Треба відстоювати свої права балотуватися! І нехай виборці, а не суди, вирішують, кому бути керівниками чи депутатами!

fakty.cv.ua

***

***

***

Офіційна заява

Громадсько-політичний Рух Валентина Наливайченка «Справедливість» інформує про грубе порушення основоположного права людей на участь у виборах

29 квітня ц.р. в більшості областей України відбудуться перші вибори депутатів сільських, селищних, міських рад об’єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

За рішенням XIII (позачергового) З’їзду Громадсько-політичний Рух Валентина Наливайченка «Справедливість» бере участь у місцевих виборах.

Згідно із частиною другою статті 12 Закону України «Про політичні партії в Україні», політичним партіям гарантується свобода опозиційної діяльності. Всупереч закону, влада незаконно позбавила Рух «Справедливість» права участі у виборах депутатів Заставнівської міської ради Чернівецької області. 17 квітня ц.р. Вінницький апеляційний адміністративний суд ухвалив завідомо неправосудне рішення, яким скасував реєстрацію активістів Руху кандидатами в депутати.

Необгрунтоване рішення суду обурює людей.

27 людей незаконно позбавили конституційного права бути обраними до органів місцевого самоврядування. Тисячі жителів міста Заставна незаконно позбавили права обрати гідних кандидатів до міської ради. Громада міста ошукана, а інтереси людей нівельовані.

Громадсько-політичний Рух Валентина Наливайченка «Справедливість» рішуче діє для відновлення порушеного права жителів міста Заставна та притягнення суддів до відповідальності.

***

Цікаво також:

Вибори в ОТГ на Буковині. Заставна

Вибори голови та депутатів Заставнівської міської ОТГ відбудуться 29 квітня цього року.

До міста виявили бажання приєднатися тільки жителі села Вербівці. Якщо все станеться так, як задумали, то в ОТГ буде 6 921 виборець. Вибиратимуть 26 депутатів і одного голову. Село матиме тільки 2 депутатів. Тож основну роль для формування громади відіграватиме Заставна, де обиратимуть 24 депутати і голову, звичайно.

Початок виборів тут позначився скандалами та судами. Спочатку «Самопоміч» не погодилася з тим, що її обділили у посадах виборчої комісії. Згодом щось там не сподобалося й БПП «Солідарність» та іншим партіям. І, насамкінець, теперішній голова на зборах назвав керівництво колишнього голови геть бездарним. І за ним досі у Заставні прибирають лайно.

Цей виступ люди зустріли оплесками. Тим паче, що у залі був й екс-голова міста. Він міг своїми вухами почути і на свої очі побачити справжню оцінку своєї діяльності.

Вибори у Заставні проходять, як мокре горить. І нема на це ради. Одні кажуть, що наперед результати «розділені» між собою на трьох: Капіцький – Мельник – Гольцов.

Сергій Капіцький зараз – голова районної ради, і він представляє партію президента БПП «Солідарність».

Василь Мельник, заступник голови райради, стійкий бютівець.

Леонід Гольцов, керуючий справами районної ради, помічений у великих симпатіях до Олега Ляшка. Представляє партію РПУ.
Ця «трійця» вже довгий час ділить район на трьох. І тут також нема на це ради.

Бо не зумів Максим Бурбак з «Народним Фронтом» вплинути на розподіл політичних сил. Він домігся спочатку призначення до керма району Юрія Кітаря. Раніше сам Кітар займав високу посаду у комсомолі. Він був секретарем Туркменістанського республіканського комітету комсомолу. Там перековував останніх баїв та басмачів у комсомольців та комуністів. Його кування не принесло бажаного результату. Баї повернулися додому, і Кітар також повернувся з Туркменістану на Буковину. Спочатку тут він зумів довести до ручки завод «Чернівцілегмаш», який очолював до самого розвалу, а далі повернувся до рідного села Васловівці. Там також довів до ручки колгосп і подався керувати районом. Доводить його туди ж.

Партія Бурбака-Яценюка чомусь зробила політичну ставку на цього лузера. І помилилася. Він таки доведе партію так, як комсомол, колгосп, Легмаш, село і район.

Але все ж таки там, у громаді, мусять бути голова і депутати. Аби не дати довести Кітарю свою партію до ручки, Максим Бурбак зробив ставку на теперішнього міського голову Василя Радиша. Як би хто не ставився до нього, але своєю активною позицією, вмінням взяти на себе відповідальність у потрібний час і в потрібному місці, Радиш таки здобув авторитет серед людей. І, напевне, йому важко буде скласти конкуренцію на виборах голови. Тож цього разу «Народний Фронт» не прорахувався. Але навряд чи він зможе такий же успіх повторити на виборах депутатів. Попередні недавні цьогорічні вибори до ОТГ і трохи давніші у 2015 році – до ради на Заставнівщині підтверджують, що депутатський корпус тут ділитимуть між собою Капіцький, Мельник та Гольцов. Хоча вони зараз належать до різних партій, але мають єдину мету на Заставнівщині. Це – влада. Тому зубами вигризатимуть її у конкурентів.

Якщо проаналізувати попередні результати голосування до обласної ради, на окрузі, куди належить Заставна, то там явна перемога була і залишається за партією ВО «Батьківщина». У 2015 році за неї голосували у Заставні 1274 виборці (25,65%). Друге почесне місце посідала БПП «Солідарність» – 927 голосів (18,67%). У трійку призерів увійшла РПУ Олега Ляшка – 731 голос (14,72%).

Також 5-відсотковий бар’єр подолали партія УКРОП – 461 (9,28%) та ВО «Свобода» – 383 (7,71%).

Всі інші партії не змогли впоратися з прохідним бар’єром. Схожа тенденція може залишитися й на ці вибори. Хоча окремі зміни внесе таки «Народний Фронт». Бо Бурбак змушений буде зберегти лице і політичну честь мундира. Він ж бо там народний депутат. І буде дуже «невдобно» йому, якщо його партія не зможе мати власну фракцію в ОТГ.

Захоче також пробратися до керівництва й Аграрна партія України. Вона там раніше дуже блідо виглядала. І ситуація не змінюється. У Заставні не хочуть голосувати за партію, яку очолює Василь Козак з Сокирян. Тим паче, втрачаючи великі гроші на непотрібні речі, функціонери АПУ зовсім нічого не тямлять у виборчих кампаніях. І, як не дивно, нічому не вчаться. Коли ще до партії прихильно ставився колишній перший заступник голови ОДА Борис Баглей, то їй вдавалося долати бар’єр і здобувати голоси у Вижниці, Вашківцях, Кіцмані. Тільки Баглей перестав приділяти увагу партії, функціонери АПУ на Буковині геть зійшли на пси.

Тож їх чекає й відповідний результат у Заставні.

А Капіцький і БПП «Солідарність» в останній момент зробили хід Молдованом. Саме Василя Молдована висунули кандидатом на голову ОТГ. Хоча він офіційно буде самовисуванцем, але підтримають його і БЮТ, і БПП, і РПЛ, і «Громадська позиція»: їх об’єднала боротьба проти Бурбака та «Народного Фронту»
(далі буде)

Петро Кобевко, chas.cv.ua

***

Вибори у Заставнівській ОТГ під загрозою зриву

В рамках спостереження за виборами в Заставнівській ОТГ, сьогодні представники КВУ поспілкувалися із членами Заставнівської міської виборчої комісії. Окремі члени комісії не виключають варіант зриву виборів, оскільки діяльність міської виборчої комісії заблоковано.

Загострення конфліктної ситуації розпочалося після реєстрації кандидатів по багатомандатних виборчих округах, поданих партіями та кандидатів на міського голови.

10 квітня, згідно роз’яснень ЦВК, на засіданні міської виборчої комісії прийнято рішення виключити Василя Молдована із партійного списку БПП та скасувала його реєстрацію, як кандидата на посаду міського голови. На що Василь Молдаван поскаржився в Чернівецький окружний адміністративний суд і 15 квітня 2018 року суд задовольнив його клопотання, рішення комісії визнав протиправним та скасував рішення про його виключення.

На дії міської виборчої комісії поскаржився чинний міський голова, а по сумісництву і кандидат на майбутній виборах Василь Радиш та районна організація «Об’єднання «Самопоміч». Згідно позовної заяви він вимагає скасування рішення про реєстрацію Василя Молдована, виключення його зі списку БПП та відмовити у реєстрації кандидатів у депутати від ГПР «Справедливість». Наразі справа розглядається у Вінницькому апеляційному суді.

Заставнівській міській виборчій комісії вже не звикати до судових тяганин, оскільки ще в березні ВО «Батьківщина» розпочала процес оскарження в Чернівецькому адміністративному суді утворення територіальних виборчих округів. Наразі рішення по судовому позову немає.

Поки дії міської виборчої комісії оскаржуються в судах, 13 квітня БПП відкликали голову комісії Миколу Тарахкотелика та замінили його на Ларису Марусяк. Через відсутність її на робочому місці,15 квітня члени комісіїна своєму засіданні висловили їй недовіру, а голова комісії закрила печатку в сейфі, ключ забрала, сейф  опечатала. Члени комісії у своїх протоколах зафіксували факти бездіяльності голови комісії та звернулися до Центральної виборчої комісії із заявою про позбавлення її повноважень та призначення нового.

За словами заступника голови Заставнівської міської комісії Орисі Попович, згідно календарного плану вже мали б бути затверджені зразки бюлетенів, погоджені з політичними силами, ще не видані посвідчення кандидатам по багатомандатних виборчих округах та кандидатам на посаду міського голови, а відповідно не розпочався процес офіційної агітаційної кампанії.

Сьогодні (17.04.18), на 15.00 год заплановане засідання Заставнівської районної виборчої комісії щодо прийняття кадрових питань у міській виборчій комісії. Також очікується рішень ЦВК щодо діяльності міської комісії. Нагадаємо вибори мають відбутися 29 квітня 2018 року.

Прес-служба ЧОГО «Комітет виборців»

***

У Заставні – виборчі порушення, суд змушує провести повторне жеребкування

***

Ціна мерства у Заставні – 10 тон риби?..

***

«Бурбаківські» зрадники «Самопомочі» зібрали підписи за відкликання колег

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ