У Сучаві говорили про будівництво магістралі через Львів і Чернівці до Бухареста

0
166
Загрузка...

Основною темою зустрічі у Сучаві (Румунія) з колегами з Чернівецької та Львівської областей керівник Сучавської повітової ради Георге Флутур назвав продовження і розтавлення акцентів для реалізації проекту будівництва швидкісної автомагістралі у рамках коридору Північ – Південь через східні Карпати, від Балтики до Чорного моря через Львів – Чернівці – Siret – Suceava – Paşcani – Bacău – Focşani і далі до Бухареста (Bucureşti).

«Ми застосуємо всі можливі шляхи та всі фінансові інструменти, звернемось до європейських інституцій, аби отримати необхідні кошти, у т.ч. через механізми кооперації (співпраці) у Карпатах», – цитують Георге Флутура в інтернет-видання obiectivdesuceava.ro.

А ось що написав голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян про цю зустріч, в якій взяли участь також голова Львівської облради Олександр Ганущин, голови Вижницької та Путильської районних рад Михайло Андрюк та Микола Шевчук, голови Вижницької і Вашківецької об’єднаних територіальних громад Олексій Чепіль і Микола Перч, а також виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» Галина Литвин:

«Разом із головою Львівської обласної ради Олександром Ганущиним, головами Вижницької та Путильської райрад Михайлом Андрюком і Миколою Шевчуком, Вижницької та Вашківецької ОТГ Олексієм Чепілем і Миколою Перчем, а також виконавчим директором Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» Галиною Литвин прибув на зустріч з нашими румунським партнером – головою Сучавської повітової ради паном Георге Флутуром, аби обговорити важливі питання розвитку наших регіонів, визначити пріоритети транскордонної співпраці на цей рік та окреслити коло першочергових завдань.
Власне мова про участь наших регіонів, у тому числі окремих районів та громад, у реалізації транскордонних проектів в рамках Спільної операційної програми «Румунія – Україна 2014-2020» та підписання відповідних угод про співпрацю, які відкриють дорогу до європейських грантових коштів для розвитку місцевої інфраструктури українських Карпат. Адже саме такі європейські проекти можуть стати альтернативним джерелом фінансового ресурсу для вирішення багатьох давно назрілих проблем, на які постійно бракує коштів державного та місцевих бюджетів.
До слова, на наступному тижні Сучавський повіт має підписати відповідні угоди на отримання 270 мільйонів євро для проведення реконструкції інженерних мереж та комунікацій впродовж наступних чотирьох років.
Гадаю, що досвід наших румунських партнерів є дуже корисним, адже окрім проведення базових реформ ми повинні навчитися грамотно залучати та цивілізовано використовувати кошти європейських і міжнародних фондів, щоб не потрапляти у ситуації, подібні до тієї, яка виникла із реконструкцією пунктів пропуску «Дяківці» та «Красноїльськ». Переконаний: якщо у сьогоднішніх непростих умовах ми зможемо зробити життя мешканців наших регіонів хоча б трохи комфортнішим та заможнішим, ми виправдаємо довіру людей.
На завершення подякував пану Георге Флутуру за дружній прийом та прихильне ставлення до нашого регіону. Адже в сучасному прагматичному світі панує жорстка конкуренція як на міждержавному, так і на міжрегіональному рівнях.
П.С. Домовилися, що наприкінці березня зустрінемося на кордоні у ширшому форматі
».

Карпати простираються через шість країн (Чехія, Словачина, Польща, Україна, Угорщина, Румунія і Сербія). Понад 50% цього «гірського ланцюга» розташований на території Румунії (близько 190 тис. кв. км), – зазначає obiectivdesuceava.ro.

fakty.cv.ua

***

***

***

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ