На Буковині виявили помешкання, які зведені задовго до єгипетських пірамід

0
286
Загрузка...

Українські та німецькі вчені, які нині досліджують виявлені в Шипинцях Кіцманського району поселення, припускають, що йому щонайменше 5000 років.

На полі площею майже 20 гектарів пліч-о-пліч працюють німецькі та українські вчені. Квадрокоптер робить 3D-карту місцевості, а ось цей пристрій знаходить металеві конструкції під землею. Ця техніка необхідна німецьким науковцям, аби дослідити давнє поселення. Далі зображення передається на центральний комп’ютер, повідомляє телеканал Буковина.

КАРСТЕН МІШКА, ПРОФЕСОР УНІВЕРСИТЕТУ, М. НЮРНБЕРГ (НІМЕЧЧИНА): «Будинки, які ми знайшли, що нас здивувало, що вони обгорілі. Там величезна кількість матеріалу, Не тільки щоденний посуд, а ще елементи культури: це різні фігурки та витвори мистецтва».

МИРОСЛАВ СОЛОНАР, ЖУРНАЛІСТ: «Саме тут у Шипинцях дослідники знайшли перші поселення. На глибині півтора метра виявили рештки будівель, яким щонайменше п’ять тисяч років. Проте, скільки людей тут проживало науковці достеменно не знають». Унікальність ще й в тому, кажуть вчені, що в Шипинцях рештки трипільської культури знайшли швидше, аніж на Київщині.

ТАРАС ТКАЧУК, ЗАВІДУВАЧ ВІДДІЛЕННЯ АРХЕОЛОГІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО ЗАПОВІДНИКА «ДАВНІЙ ГАЛИЧ»: «Шипинці дуже відоме поселення, ще з 19 сторіччя. Колись воно називалося Буковинська Троя. Спочатку знайшов, як це часто буває місцевий житель, який проводив розкопки і знайшов дуже красиві глечики».

Прадавнє поселення в цьому селі вперше виявив Василь Арійчук. Жителька села пані Орися показує фотографію свого родича, яка зберігалася у неї вдома. Жінка стверджує – це саме він.

ОРИСЯ АРІЙЧУК, ЖИТЕЛЬКА С.ШИПИНЦІ: «Вперше на Буковині проводив розкопки вивчав археологічні розкопки на цій землі». Про те, що це поселення має велике історичне значення стверджують й історики. АНДРІЙ ГЕВ’ЮК, ІСТОРИК: «Важливість для світової історії колосальна, тобто наша територія Шипинецька стає на одному рівні з культурами Єгипту чи то Шумерів, тобто великі гігантські поселення, які існували на той час». Місцеві жителі і надалі продовжуть викопувати рештки давніх помешкань, каже пані Орися. ОРИСЯ АРІЙЧУК, ЖИТЕЛЬКА С.ШИПИНЦІ: «Глечики находим, але не гроші». Вчені поки продовжують вивчати особливості тамтешнього поселення. Проте кажуть, більше інформації зможуть отримати тільки після археологічних розкопок, які запланували у Шипинцях на майбутнє.

МИРОСЛАВ СОЛОНАР, bukovyna.tv

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ