В інший світ відійшов буковинський космонавт…:(

0
351
Леонід Каденюк
Загрузка...

Перший космонавт незалежної України – уродженець Клішківців Хотинського рарйону і поечсний громадянин Чернівців Леонід Каденюк на 68-му році життя 31.01.2018 р. відійшов у вічність…

Сталось це за декілька днів після 67-го дня народження у парку «Царське село» в Києві – під час ранкової пробіжки. За дивним збігом обставин, в інший світ Леонід Костянтинович відійшов як і його брат-близнюк – у молодості успішний марафонець Сергій Каденюк, який помер у травні 2015 р. на 65-тому році життя також під час ранкової пробіжки… (тоді називали ймовірною причиною тромб).

Перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк також вів здоровий спосіб життя. Про причини його смерті поки що інформації у відкритих джерелах немає…


***

***

Леоні́д Костянти́нович Каденю́к (28 січня 1951, с. Клішківці Хотинського району Чернівецької області — 31 січня 2018, м. Київ) — льотчик-випробувач 1-го класу, космонавт, генерал-майор авіації, перший астронавт незалежної України, народний депутат України 4-го скликання, Народний Посол України, Герой України.

Біографія

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці, Хотинського району, Чернівецької області в сім’ї сільських вчителів.

У 1967 році після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків (ЧВВАУЛ).

Після закінчення у 1971 році ЧВВАУЛ і отримання диплома льотчика-інженера за спеціальністю «Пілотування і експлуатація літальних апаратів» працював льотчиком-інструктором ЧВВАУЛ.

В серпні 1976 року був відібраний до загону радянських космонавтів у групу багаторазової космічної системи «Буран».

В 1977 році закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів. Отримав диплом і кваліфікацію «льотчик-випробувач».

У 1977–1979 роках пройшов загальнокосмічну підготовку і отримав кваліфікацію космонавта-випробувача.

З 1977 до 1983 року — космонавт-випробувач групи багаторазової космічної системи «Буран».

1984–1988 роки — льотчик-випробувач Державного науково-дослідного інституту Військово-повітряних сил СРСР.

1988–1996 роки — космонавт-випробувач, льотчик-випробувач багаторазової космічної системи «Буран».

1989 рік — закінчив Московський авіаційний інститут — літакобудівний факультет.

1988–1990 — пройшов інженерну та льотну підготовку за програмою «Буран» як його командир.

Брав участь у відпрацьовуванні глісади зниження за заходження на посадку космічного корабля «Буран» на літаках МіГ-31 та МіГ-25.

У період 1990–1992 років. за повною програмою пройшов підготовку як командир транспортного корабля «Союз-ТМ».

Під час підготовки до космічних польотів та в процесі випробувальної роботи пройшов унікальні інженерну та льотну підготовку. Вивчив космічні кораблі «Союз», «Союз-ТМ», БТКК «Буран», Орбітальну станцію «Салют», частково орбітальний комплекс «Мир» та американський багаторазовий транспортний космічний корабль (БТКК) «Space Shuttle».

Брав участь у розробці та випробуванні авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проектуванні, а також у льотних випробуваннях систем.

Літав більш ніж на 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному — винищувачів, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38.

За час підготовки до космічних польотів пройшов підготовку з проведення наукових експериментів на борту космічних літальних апаратів у найрізноманітніших напрямках: біологія, медицина, метрологія, екологія, дослідженні природних ресурсів Землі із космосу, геології, астрономії, геоботаніки.

В 1995 році відібраний в групу космонавтів Національного космічного агентства України.

Пройшов підготовку до космічного польоту в NASA на американському космічному кораблі багаторазового використання як спеціаліст по корисному навантаженню.

Каденюк Л. К. — генерал-майор Збройних Сил України, заступник Генерального інспектора Генеральної військової інспекції при Президентові України з питань авіації і космонавтики.

Автор п’яти наукових праць.

Книга «Місія — Космос», що вийшла 2009 року у видавництві «Пульсари», отримала перше місце на конкурсі «Книжка року 2009» в номінації «Обрії»Книжку перевидано 2017 року видавництвом «Новий друк».

Політ на «Колумбії»
В період з 19 листопада по 5 грудня 1997 року здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» (англ. Columbia) місії STS-87. Під час польоту виконував біологічні експерименти спільного українсько-американського досліду з трьома видами рослин: ріпа, соя і мох. Основна мета проведення експериментів — вивчення впливу стану невагомості на фотосинтетичний апарат рослин, на запліднення та розвиток зародка, на експресію генів у тканинах сої і ріпи, на вміст фітогормонів у рослинах ріпи, на вуглеводний метаболізм та ультраструктуру клітин проростків сої, на процес ураження проростків сої патогенним грибом фітофтори.

Крім цих експериментів в космічному польоті виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини з тематики «Людина і стан невагомості».

Цікаві факти про «Колумбію»

Будівництво «Колумбії» розпочалося в 1975 році.

За період свого існування «Колумбія» здійснила 28 польотів:

1-й політ відбувся 12 квітня 1981 року;

24-й політ відбувся за участі Леоніда Каденюка 19 листопада 1997 року;

28-й політ був останнім — відбулась катастрофа під час повернення на Землю, руйнування шаттлу та загибель екіпажу — 1 лютого 2003 року.

Цікаве зі спогадів Каденюка щодо польоту на «Колумбії»

Цікаво, що на 27 листопада — 9 добу польоту був запланований перший зв’язок з Україною. Вперше з космосу українець вів діалог саме зі своєю державою.

Зі спогадів космонавта: “За 7 діб до старту з метою запобігти інфекційним захворюванням для нашого екіпажу було введено особливий режим — карантин. Він передбачає виключення можливості перебування астронавтів у громадських місцях та будь-яких сторонніх контактів. Нас ізолювали і від сімей. При цьому астронавти знаходяться не лише під пильним наглядом медиків, але й спостереженням психологів.
Леонід Костянтинович згадує: «Кожну вільну хвилину я і мої колеги використовували для спостереження і фотографування Землі та космосу. Такі заняття були найулюбленішими, а я вважав їх ще одним вражаючим і надзвичайно цікавим експериментом на борту „Колумбіі“»
День в Україні починається з Гімну. Тому Леонід Костянтинович замовив його для сигналу пробудження екіпажу, який транслювався із Центру управління польотом на борт «Колумбії». Кожен член екіпажу обирав мелодію за власним вподобанням. Таким чином Гімн нашої держави два рази пролунав у космосі над всією планетою.

Нагороди

Відзнака Президента України «Герой України» з врученням ордена «Золота Зірка» — за заслуги перед Українською державою у розвитку космонавтики, визначний особистий внесок у зміцнення міжнародного співробітництва в космічній сфері (3 грудня 1999 р.)
Орден «За заслуги» III ст. — за значний особистий внесок у розвиток ракетно-космічної галузі, вагомі трудові здобутки у створенні та впровадженні космічних систем і технологій, високу професійну майстерність (12 квітня 2011 р.)
Відзнака Президента України — орден «За мужність» I ступеня — за визначний внесок у піднесення міжнародного авторитету національної космічної галузі, особисту мужність і героїзм, виявлені під час проведення українсько-американських наукових досліджень на борту космічного корабля «Колумбія» (19 січня 1998 р.)
Відзнака «Іменна вогнепальна зброя» — за особисті заслуги у забезпеченні обороноздатності України, зразкове виконання військового та службового обов’язку (25 січня 2001 р.)
Почесне звання «Народний посол України», якого удостоюються громадяни України та іноземці за великий особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету України.
Медаль «На славу Чернівців»

Раптова смерть
31 січня 2018 року раптово помер у парку Царське Село в Києві під час спортивної ранкової пробіжки, до приїзду швидкої допомоги. Президент України висловив співчуття з приводу смерті Леоніда Каденюка.

***
Одне з останніх великих інтерв’ю Леоніда Каденюка:

***

Набільше спортсменів у списках на виборах 25.10.15 – у партії «Зелений Тризуб»

***

Фото: ІV Міжнародний турнір з художньої гімнастики на честь першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ