Депутат на сесії «спортивно наїхав», але трохи прибрехав… (відео)

0
570
Загрузка...

Справедливо вимагаючи від виконавчих органів та конкретних посадовців відповідального ставлення до своєї роботи, депутат Чернівецької міської ради у своєму виступі на сесії сам продемонстрував не зовсім такі якості…

«Спортивний» депутат Ігор Наконечний, який працює на факультеті фізичної культури і здоров’я людини ЧНУ (завідувач кафедрою), є заслуженим тренером України з панкратіону і входить до тренерського штабу збірної країни, на початку 41 сесії 31.10.2017 р. (продовження) використав офіційну трибуну трохи для «самопіару» (тобто просування спортивного бізнес-проекту «панкратіон», який він успішно веде у Чернівцях та області) і трохи для «наїзду» на спортивний напрям – офіційно тому, що дуже дбає про розвиток спорту в Чернівцях, а неофіційно – тому, що керівник міського спорту Дмитро Макаренко дотримується принципової позиції у відстоюванні інтересів пріоритетних напрямків розвитку фізкультури і спорту, а це йде в розріз з бажанням депутата якнайширше використовувати свій вплив та бюджетні ресурси (базу, кошти) для розвитку свого «мережевого спортивного бізнесу», який, правда, побудований на не зовсім чесних принципах. І ці «наїзди» Ігоря Наконечного набули регулярного характеру – з тих пір, як йому почали відмовляти у вирішення питань на користь його рідного панкратіону.

Отож, Ігор Юрійович з трибуни міської ради гордо доповів про чергові успіхи чернівецьких панкратіоністів на світовому рівні. І з цими успіхами, звісно, варто привітати і спортсменів, і тренерів (у т.ч. п. Наконечного)! Але робити це треба ЧЕСНО, а не перебільшуючи їх вагомість…

Чому Ігор Наконечний, як Заслужений тренер України і ФАХІВЕЦЬ сфери фізичної культури і спорту не говорить про те, що загальновизнаними найпрестижнішими (і відповідно найпріоритетнішими) у світі є Олімпійські ігри та світові, континентальні, національні і місцеві змагання з олімпійських видів спорту. Це, якщо перевести на звичнішу спортивну градацію, – ВИЩА ЛІГА.

У другій хвилі престижності і пріоритетності – Всесвітні ігри серед неолімпійських видів спорту та відповідні змагання з цих видів (куди панкратіон НЕ ВХОДИТЬ). Це вже своєрідна ПЕРША ЛІГА.

А такі види, як панкратіон, – це вже така собі ДРУГА ЛІГА у спорті вищих досягнень.

Або чи говорив на «гучних» прес-конференціях чи з високих трибун ФАХІВЕЦЬ Ігор Наконечний (та його соратники) про те, що, приміром, на чемпіонаті Європи 2016 р. з панкратіону учасників було менше, ніж медалей?! І що на тому чемпіонаті  Європи (!), відповідно до офіційних протоколів, не було жодної категорії, в якій учасників було б більше, ніж медалей! (тобто по 1, 2, 3, максимум 4 учасника у категорії, а розігруються 4 медалі – «золото», «срібло» і дві «бронзи»). До слова, і на чемпіонатах світу, про які говорив з трибуни п. Наконечний, теж було немало категорій з одним, двома, трьома, чотирма учасниками… (детальніша інформація – згодом).

Чи, може, п. Наконечний розповідає про те, що першими буковинськими героями європейських та світових змагань з панкратіону були хлопці, які перейшли з олімпійських видів єдиноборств, де вони навіть чемпіонат області не вигравали! (чемпіонат області – це змагання серед дорослих)

Але Ігорю Наконечному, зрозуміло, невигідно про це говорити. Тому що вони масово залучають у ПЛАТНІ секції з панкратіону, великою мірою, саме завдяки розповідям про «видатні успіхи» місцевих вихованців.

А якщо б дітям та батьками ЧЕСНО розповідали, що це в спорті «ДРУГА ЛІГА», що найпрестижніше добиватися успіхів в олімпійських видах, далі – у видах, які входять до Всесвітніх ігор з неолімпійських видів, і лише потім йдуть панкратіон і Ко, чи великою була б ймовірність, що батьки платили би за заняття дітей саме у секціях з панкратіону (тим більше, що престижнішими олімпійськими єдиноборствами можна займатися у державних/комунальних спорт школах БЕЗКОШТОВНО, або за символічні внески)? Питання риторичне, мабуть.

Але чого не зробиш задля розвитку свого спортивного бізнесу – можна десь недоговорити, десь прибрехати, десь перебільшити, – головне, щоби в секціях займалось якомога більше підлітків і залучати якомога більше батьківських, спонсорських і навіть бюджетних коштів. «Гроші ж не пахнуть»…

А потім Ігор Юрійович переводить відповідні ФАХОВІ зауваження зовсім в інший бік і звинувачує тих, які звертають увагу на ці «нюанси», в упередженому, негативному ставленні до панкратіону, у «приниженні» досягнень місцевих панкратіоністів і т.п. Хоча насправді не йде мова ні про яке приниження, а просто про об’єктивну, чесну оцінку тим успіхам! Адже ж не ставляться під сумнів вагомість тих досягнень в окремо взятому панкратіоні! Боже борони! Хлопці і дівчата – молодці! Вони кращі або одні з кращих у панкратіоні в Україні, Європі та світі! І навіть якщо в якійсь ваговій категорії не було більше учасників і наш земляк або землячка стали «автоматично чемпіонами», або «автоматично призерами», – це не їх проблема, вони в будь-якому разі мають відповідну позицію в Європі або світі! Але, варто підкреслити, що саме у ПАНКРАТІОНІ – виді «ДРУГОЇ ЛІГИ», а не в олімпійському виді, або навіть не у виді, який входить до програми Всесвітніх ігор серед неолімпійських видів… Погодьтеся, було б дивно, якби ми говорили про якісь там успіхи друголігової футбольної «Буковини» на рівні успіхів кращих команд України (Прем’єр-ліги), правда? А при вихвалянні за успіхи в не олімпійських видах – це запросто, як бачимо…

То як щодо ЧЕСНОСТІ, МОРАЛЬНОСТІ, ПОРЯДНОСТІ, ФАХОВОСТІ, пане депутат?.. (сподіваємось на відповідні коментарі від Ігоря Наконечного, які без проблем розмістимо на сайті, як і інформацію від Дмитра Макаренка, звісно)

До слова, у своїх «наїздах» з сесійної трибуни Ігор Наконечний закинув також міській владі, що, мовляв, він просив-просив, а досі не придбали спортивний інвентар для шкіл. І тут же прес-служба міської ради надала інформацію, що, виявляється, насправді спортивного інвентарю для шкіл міста у 2016-2017 роках закуплено на 581,4 тисяч гривень! (повна інформація – нижче). Депутат про це, виходить, не знав, але публічними звинуваченнями розкидується… Як в тому анекдоті, який закінчується словами (рос.): «И эти люди нам запрещают ковыряться в носу?»:)

Ігор Юрійович уточнив пізніше, що на трибуні мав на увазі про закупівлю інвентарю на новий навчальний рік 2017/18, а та інформація стосується попереднього навчального року 2016/17.

Далі до вашої уваги згаданий «спортивний» виступ Ігоря Наконечного на сесії 31.10.17:

«Хотів би трошки розбавити позитивом. Вже користуючись нагодою, хотів привітати наших чернівчан, наших спортсменів, які позавчора виступали на чемпіонаті світу з панкратіону серед дорослих в Сочі, шість спортсменів, які здобули наступні нагороди: дві золоті, одна срібна і три бронзові. Вони зараз вертаються в Чернівці. Нещодавно в Баку ми теж здобули 11 нагород, зараз у нас 6 медалей. І це саме серед дорослих, і мені приємно, що у нас є, наприклад, Юрій Чижевський, який вже вчетверте, чернівчанин, заслужений майстер спорту України, здобув вже золото на чемпіонаті світу, четвертий рік поспіль. Це приємно. Ну, і хотів би, користуючись нагодою теж, їх привітати, всю спортивну громаду, і в четвер хотів би запросити засоби масової інформації, ми в четвер на факультеті фізичної культури, орієнтовано в 14:30 проводимо прес-конференцію щодо успіхів спортсменів на міжнародній арені. Це коротенько такий позитив.

Так само хотів би запросити вас, Олексію Павловичу, на цю прес-конференцію і начальника управління фізичної культури і спорту міста. Але ви знаєте я вже неодноразово хочу виступити і хотілось би перейти безпосередньо до наших таких, я би вважав, проблем. Отже, сьогодні навіть, роблячи висновки з того, як виступають депутати, ми бачимо, що є проблеми у менеджменті і в ефективному управлінні містом. А саме виконавчих органів. Я би хотів звернути увагу наших чернівчан, громади міста на таке. Що відбувається насправді. Відбувається, я аналізую ситуацію, от реально ми приходимо, депутати, голосуємо, піднімаємо якісь проблеми, пропонуємо якісь вирішення питань, але дивлячись по тому, що за останні пів року я, наприклад, на сесії просив, виступав, протокольне рішення ми приймали тут з вами, нічого реально практично нічого не зробилось. І мене, наприклад, це тривожить і турбує. Тому що я йшов, наприклад, в депутати для того, щоби допомагати щось і розвивати місто, так? Получається, що багато чого не виконується. І я вважаю, що це проблема наших виконавчих органів, тому що депутати стараються, депутати прагнуть щось для міста, а виконавчі органи не виконують. Особливо які приклади я хочу навести. Наприклад, пів року назад я піднімав, я вважаю, що це дуже просте питання, протокольне рішення ми з вами приймали щодо підтримки вчителів фізичної культури в школах, виділення інвентарю спортивного для занять на уроках фізичної культури, так як є проблема нації, проблема здорового способу життя, і ціна питання порядка 80-100 тисяч гривень на рік. Кожен рік з вересня треба було виділити на уроки фізичної культури певні м’ячі, якщо ви пам’ятаєте я просив, канати, скакалки, щоби дітки могли займатися в школах в нормальних умовах. Пів року пройшло. Зараз я отримав лист, що дане прохання буде розглянути в 2018 році. Скажіть будь ласка, це що проблема якась? Виділити кошти для дітей. Ну чому я маю отримувати… П’ять звернень уже пишу. Все ж таки депутат якийсь міської ради, а нічого не вирішується, навіть таке дрібне питання. Наступне у мене питання по наших спортивних майданчиках. Ну, скільки мені треба виступати, щоби вирішилось питання, яке ми піднімали з Анатолієм Чесановим, по спортивним майданчикам міста. Чому Вінниця, Волинь і так далі вже є ці багатофункціональні майданчики стоять, у нас в Чернівцях нічого не робиться?. До кого звертатися, до кого підходити? Ну, я вже не знаю. Я все ж таки вважаю, що неефективне управління, управління освіти, управління містобудування, управління фізичної культури і спорту, перше вони мали би турбуватися про те, що у нашому місті мають бути майданчики. Депутати проголосували, депутати винесли пропозицію, а далі ефективний менеджмент і управління має бути. Тепер наступне у мене є пропозиція. Значить прошу поставити на голосування: знайти фінансовому управлінню можливості в цьому році фінансувати спортивний інвентар в школах нашого міста, а ми вже голосували за це, є протокольне рішення, там було виділено м’ячі, канати, скакалки, обручі для занять і фішки. Я прошу поставити на голосування – винайти в цьому році фінанси і забезпечити  школи… (мер пропонує голосувати…) Кінець листопада 2017 року. (30 з 33 депутатів підтримали).

Олексій Павлович, ще, якщо можна, я, є регламент, я дотримався, я швидко. У мене є так само такі проблемні запитання, я прошу вже неодноразово начальника управління фізичної культури і спорту виступити і розказати про роботу за рік, наприклад. Проте питання. Напевно, шостий раз тут я говорю про роздягальні для легкої атлетики на стадіоні «Буковина». І  я не розумію, в чому проблема. Вона вже зроблена, але вона не функціонує. Ми говоримо з колегами неодноразово про фасад стадіону «Буковина». Виїжджала комісія і т.д. Це ж обличчя нашого міста. Я в Баку, в Азербайджані, коли був, я їхав, величезний стадіон, постійно, пів міста в стадіонах, їдеш і дивишся, споруда – краса. У нас, по-перше, «Буковина» ви всі знаєте в якому стані. Але фасад помалювати і так далі – хто про це має потурбуватися, як не начальник управління. Про відновлення басейну на стадіоні «Буковина» немає ніякої конкретики. По питанню ? … Плавання ми говоримо, 27 школа. Ну, і багато-багато інших питань, які турбують саме в сфері фізичної культури і спорту нашого міста. Тому я прошу так само протокольним рішенням проголосувати про те, щоби начальник управління фізичної культури і спорту виступив на наступній сесії і конкретно доповів по всім цим пунктам, які я говорю… (мер просить голосувати)… (30 з 33 за).

І останнє., якщо можна. По дорогам…» (продовження можете дивитися на відео нижче).

Щодо спорту мер Олексій Каспрук зауважив, що немає тих 10 млн. грн. на майданчики, які планували (а спочатку про 30 млн. була мова). Прийняли рішення, програму, «28 протокольних рішень», а гроші не виділили, забули гроші дати на ці майданчики.

Любов Сорохан запитала, чому така «сволочка позиція вижидання», як кажуть, чому не підказують за гроші – проголосували би, – припустила депутат. Мер запевнив, що декілька разів про це говорив. Мовляв, на кожній сесії, коли Чесанов запитує, де майданчики, мер «25-й раз говорю: так виділіть гроші на це, і все».

Повертаючись до теми нескромної, не дуже чесної і не дуже фахової поведінки Ігоря Наконечного у своїх публічних виступах та поданні інформацій про успіхи панкратіоністів, хотілось би звернути увагу на цю ситуацію авторитетного спортсмена Івана Гешка, який очолює обласне відділення НОК України та профільну комісію обласної ради. На наших очах фахівець сфери фізичної культури і спорту нехтує загальновизнаними спортивними принципами та ієрархією, на не дуже чесних засадах розвиває свій спортивний бізнес, об’єктивні зауваження переводить у конфліктну площину, приписуючи «неповагу до спортсменів і тренерів», – так не мало би бути…

Георгій МАЗУРАШУ, SportBuk.com,
директор облцентру «Спорт для всіх»
(для fakty.cv.ua)

***

Інформація від прес-служби міської ради щодо спортивного інвентарю:

Спортивного інвентарю для шкіл міста у 2016-2017 роках закуплено на 581,4 тисяч гривень. Про це повідомили в управлінні освіти міської ради.

Зокрема,  було закуплено м‘ячів на 147 тисяч гривень, гімнастичних матів на 149 тисяч гривень, борцівські ринги і килими – на 241,5 тис. грн. На решту коштів закуплено  канати, волейбольні сітки та інший інвентар.

Окрім того, до кінця цього року за рахунок субвенції з державного бюджету управління освіти закупить спортивного інвентарю на 346 тис. грн.

Таким чином, озвучена на 31 жовтня на сесійному засіданні міської ради інформація, що управління освіти не закуповує спортивний інвентар для шкіл міста,  не відповідає дійсності.

***

***

Інша частина сесії 31.10.17:

***

***

***

***

Міністерство виділило панкратіону на Євро-2016 450 тис. Депутати і спонсори знали це?

***

На Євро-2016 з панкратіону учасників було менше, ніж медалей?!

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ