У Чернівцях говорили про те, як влада «кидає» створені ОТГ (відео)

2
266
Загрузка...

Процес створення ОТГ (Об’єднані територіальні громади) чимось нагадує те, як колись в Радянському Союзі «добровільно-примусово» заганяли у колгоспи…

Чому ж українська влада так завзято переконує всіх «гуртуватися» в Об’єднані територіальні громади? Ба, навіть кинули таку собі «замануху» у вигляді безпрецедентних субвенцій для новоутворених ОТГ, щоби інші теж поспішали об’єднуватися таким же чином…

Банилівський сільський голова Василь Соломко в коментарі fakty.cv.ua радить уважно вивчити законність утворення цих ОТГ (до чого є великі питання) і, головне, суть змін – зокрема, села реально втрачають контроль та вплив на розподіл СВОЄЇ землі, яка становить ключову цінність… Великою мірою, тому та ж Банилівська сільська рада Вижницького району не піддалась агітації за вхід в ОТГ і, відповідно, зберігла за собою всі права і повноваження сільської ради, які набагато більше відповідають реальним інтересам громадян, ніж розхвалені владою ОТГ… За це, щоправда, Василя Дмитровича трохи «пресують» правоохоронці (бо ж посмів відійти від «сліпої довіри» до всього, що пропонує центральна влада, поставив вище інтереси своїх земляків…). Про те, що ще пропонує Василь Соломка, читайте нижче (створення асоціації самоврядних територіальних громад).

А поки що до вашої уваги інформація про те, як центральна влада, спочатку «кинувши кістку» ОТГ, тепер збирається значно погіршити їх фінансові можливості, що відображено у підготовленому Кабіном проекті бюджету на 2018 р. Якщо коротко, на ОТГ перекладають нові витрати, які значно перевищують субвенції… Тобто фактично «заманили» в ОТГ, а тепер «кидають»… Такий знайомий почерк для нашої влади…:(

***

А тепер ще трішки про банилівську ініціативу. Банилівська сільська рада на 15 сесію VII скликання (19.05.17) винесла проект рішення «Про ініціювання створення асоціації самоврядних територіальних громад» – як своєрідну альтернативу ОТГ, але із збереженням прав і повноважень сільських рад.

Додатком до проекту рішення було Звернення Ради конституційних громад України до представників органів місцевого самоврядування територіальних громад України:

«Шановні колеги!

У будь-якого народу є періоди падінь і періоди зростання, періоди успіху і періоди гострих невдач.  Але найважливіше – наявність у нього можливостей та інструментів впливу на ситуацію, для виправлення помилок, для збереження перспективи для майбутніх поколінь.

Поки що в Україні ми маємо некваліфікований уряд з наголосом на забезпечення інтересів міжнародного капіталу в обмін на кредитні транші, що швидко розходяться серед олігархічних груп, але які доведеться повертати нашим дітям. Поки що ми маємо намагання вилучити в українців останні ресурси, окрім їх власного розуму та праці – землю, все ще працюючі підприємства, природні копалини. Ми дійшли до того, що українець платить за свій власний газ ціну, визначену світовими ринками або іншими державами. Дійшли до того, що в умовах штучних масових укрупнень територіальних громад всупереч Конституції та здоровому глузду перед  Україною нависла загроза подальшого масового збіднення та вилюднення територій.  Псевдо – децентралізація поступово замінила наявне в Україні псевдо – місцеве самоврядування. З мізерним бюджетом, без землі, без вилученого для невідомо чиїх вищих органів комунального майна, яке лише на папері залишається комунальним.

Вважаємо за необхідне об’єднання зусиль територіальних громад та їх органів, які воліють для своїх дітей у цій країні іншого майбутнього.

Першим кроком для нас є формування Асоціації (Статут додається) органів місцевого самоврядування таких територіальних громад, які хочуть самостійно вирішувати своє майбутнє і не бачать перспективи у штучних ОТГ без визначеного Конституцією статусу та у повній суперечності з будь-якою існуючою європейською практикою.  Асоціація має стати дієвим інструментом захисту тих територіальних громад, які вважають за необхідне зберегти свою самоврядність та самоідентичність, природні ресурси та спільне майно для наступних поколінь.

Приєднатися до Асоціації можна на основі рішення ради. Проект такого рішення додається.

Другим кроком ми бачимо початок прямої співпраці з Європейським Союзом та його структурами, які на відміну від українського уряду розуміють, що муніципалітети – це окрема гілка влади у країні. На основі підтримки Європейського Союзу ми маємо намір перейти до реалізації господарських проектів для громад – учасників Асоціації на основі прямих окремих угод.

Запрошуємо вас до спільної праці».

fakty.cv.ua

***

В контексті:

Як бути «білою вороною» в умовах децентралізації (ВІДЕО)

Чи спроможна сільська громада, відмовившись від так званого добровільного об’єднання, самотужки вирішувати нагальні проблеми і на власному прикладі показувати, що не все, що диктує Київ на місцях може дати позитивні результати?

Це капітально відремонтоване приміщення сільського дошкільного закладу в селі Банилів Вижницького району. Ще вісім місяців тому мало хто вірив, що напівзруйнована будівля, яка багато років тому, ще за часів Радянського Союзу слугувала літнім майданчиком дитячого садка, отримає друге життя. Всі ремонтні роботи зроблені за кошти громади, а це півтора мільйона гривень. Меблі теж справа місцевих майстрів. Долучилась і сільська церква, виділивши на будівельні матеріали 200 тисяч гривень.

АНАСТАСІЯ ЗВАРИЧ, ЗАВІДУВАЧ БАНИЛІВСЬКОГО ДОШКІЛЬНОГО ЗАКЛАДУ: «На даний час у нас виховується 148 дітей, групи переповнені, а тому виникла нагальна потреба у побудові ще одного приміщення. Батьки теж допомагали зводити цей корпус. Було проведено чотири толоки».

Батьки, діти яких тепер зможуть відвідувати дитячий садок, кажуть: «Люди ще раз підтвердили те, що все можна зробити своїми руками і для цього є громада. Дуже добре, що наші діти зможуть відвідувати дитячий садок».

Запрошенні на новосілля районні владники теж задоволені. Ще однією проблемою на Вижниченні менше, та й коштів на її вирішення не довелося витрачати з місцевого бюджету.

РУСЛАН СЕНЧУК, ГОЛОВА ВИЖНИЦЬКОЇ РАЙДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ: «Дійсно, громада показала, що може вирішити багато проблем. Чудовий дитячий садок. Гадаю, що й інші громади можуть брати приклад. Ми також виділимо кошти на утримання цього дошкільного закладу».

Кілька місяців тому, теж за кошти громади в Банилові відремонтували медичну амбулаторію.

ВІТАЛІЙ РАДАЛЮК, ЛІКАР БАНИЛІВСЬКОЇ АМБУЛАТОРІЇ ЗАГАЛЬНОЇ ПРАКТИКИ СІМЕЙНОЇ МЕДИЦИНИ: «Тут у цьому приміщенні все капітально відремонтовано, зроблено нові перегородки, утеплені стіни, встановлені нові вікна. Вартість цих робіт понад 500 тисяч гривень».

Сьогодні найгострішою проблемою у Банилові є добудова ще одного корпусу сільської школи. А це 10-15 мільйонів гривень. Таких коштів у сільському бюджеті немає.

ВАСИЛЬ СОЛОМКО, БАНИЛІВСЬКИЙ СІЛЬСЬКИЙ ГОЛОВА ВИЖНИЦЬКОГО РАЙОНУ: «У школі у нас навчається 520 дітей, класи переповнені, народжуваність з кожним роком збільшується, через три роки у нас виникне проблема коли дітям ніде буде навчатись».

У Банилові місцеві селяни не поділяють твердження, що лише об’єднані громади зможуть гідно господарювати. Головне, кажуть вони, налагодити виробництво, аби поповнювати сільський бюджет.

ВАСИЛЬ СОЛОМКО, БАНИЛІВСЬКИЙ СІЛЬСЬКИЙ ГОЛОВА ВИЖНИЦЬКОГО РАЙОНУ: «Люди повинні самі визначитись, що їм робити з майном, землею. Те, що сьогодні влада диктує нам об’єднувати громади, це – профанація, адже з мапи зникають адміністративні одиниці. У нас в районі теж. Це села Іспас, Мілієво, Чорногузи, Коритне. За них все вирішують у Вижниці в міській раді.

Об’єднання територіальних громад, як відомо, справа добровільна. У Банилові люди хочуть господарювати окремо. Яким буде результат відповісти складно, адже потрібно з кимось порівнювати. Ті ж об’єднані громади на Буковині поки що використали надані державою кошти на соціально-економічній розвиток. Власних же грошей не так і багато, аби вирішувати нагальні проблеми, а грошова щедрість Києва схоже уже закінчується.

Петро Голопапа, bukovyna.tv

***

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ