Міністр Гриневич буде у Чернівцях «втихаря» розбиратися з румуномовними

1
444
Загрузка...

Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич (13.05.1965, уродженка Львова, кандидат наук, нардеп 7 і 8 скликань) у п’ятницю, 20.10.17, має поспілкуватися у Чернівцях із незадоволеними новим законом про освіту румуномовними буковинцями.

Мова, звісно, про румуномовних освітян, передусім. І спілкуватися з ними міністр чомусь має у «закритому форматі». Більше того, як стало відомо fakty.cv.ua, на цю зустріч не запросили навіть керівника профільної комісії обласної ради Івана Гешка… Цікаво, чому?.. Можливо, тому, що зірковий керівник постійної комісії з питань освіти, науки, культури, спорту та молодіжної політики Іван Гешко у розпалених керівником департаменту освіти і науки ОДА Оксаною Палійчук «публічних розбірках» з педагогами став на бік останніх? До слова, і, м’яко кажучи, не дуже дипломатичні, або просто образливі висловлювання п. Оксани щодо румуномовних педагогів Буковини голова профільної комісії не залишив без уваги. Це взагалі можна кваліфікувати, як провокування міжнаціональної напруги, яка на Буковині зовсім не потрібна. Тим більше в цей непростий для України час… Відповідно, можна здогадуватися, що Оксана Палійчук постаралась, аби Івана Гешка не запросили на ці «секретні» робочі зустрічі з Лілею Гриневич… Хоча можуть встигнути і запросити його, наприклад, зранку в день візиту міністра освіти і науки до Чернівців…

Що ж до «мовних проблем» у новому освітньому законі, напевно, чутки про його «антинацменшинність» перебільшена. Насправді, мабуть, давно варто було робити реальні кроки в бік створення умов представникам нацменшин (особливо в місцях компактного проживання) для нормального, комфортного вивчення державної мови. Лише нормально володіючи українською мовою, ці представники нацменшин зможуть  комфортно почуватися в Україні і розширити свої можливості для самореалізації в рідній країні… А чого бажають цим нацменшинам «борці за їх мовні права»?.. Щоби всі їх перспективи закінчувались в тому, наприклад, румуномовному населеному пункті, або «підштовхують» їх до виїзду в сусідні Румунію, Молдову?..

Так, важливо на перехідному етапі давати людям у цих місцях компактного проживання представників нацменшин ВИБІР! Так, на це потрібні і «зайві гроші». Але якщо країна справді хоче зберегти унітарність, створювати комфортні умови для проживання РАЗОМ, в одній державі, представникам різних національностей, питання про ці «зайві фінанси» має вирішуватися автоматично, без зайвих розмов. Нехай у людей буде цей вибір. Не треба на них тиснути, змушувати обов’язково навчатися українською, краще дипломатично і мудро підводити їх до самостійного рішення, що для їх дітей справді краще буде, якщо вони будуть навчатися мовою держави, в якій вони живуть… Якщо влада буде в цьому напрямку діяти мудро, через покоління-друге ця мовна проблема просто відпаде, тобто вирішиться позитивно.

Не скадно знаходити і позитивні приклади «м’якої українізації», до речі. Ті ж Чернівці за час незалежності спокійно, без скандалів і зайвої напруги перетворились із переважно російськомовних у переважно україномовні. Подивіться на приклади сусідніх з Чернівцями сіл Чагор і Коровія. Там люди старшого покоління здебільшого спілкуютсья румунською, а вже «школярі незалежності» навіть в побуті, як правило, використовують вже українську. Такі приклади ще є. Це позитивний досвід.

Тим, хто сильно переймається правами румуномовних на навчання рідною мовою, проста порада – звернути увагу на сусідню Румунію. Чи багато там є україномовних шкіл? Хоча українські села в Румунії є. Але вони в складі Румунії, і цілком нормально, що місцеві мешканці базово спілкуються саме румунською. У т.ч. на побутовому рівні, як кажуть. А отже почуваються комфортно в плані мови у своїй державі.

Це тема не декількох абзаців. Проте мова точно не є тією проблемою, яка має створювати напругу на Буковині… І влада має діяти мудро, аби не давати комусь (у т.ч. провокаторам) можливість «грати на мовних проблемах».

fakty.cv.ua

***

***

***

Палійчук вперто не хоче перепросити за некоректності щодо педагогів Буковини (відео)

***

Принижені “головною освітянкою” педагоги та депутати вимагають відставки Палійчук

***

Палійчук “втекла” від зустрічі з приниженими нею вчителями на сесії облради?

***

Буковинські вчителі звернулись з відкритим листом до міністра освіти і науки

***

На Буковині маніпулятивно і незаконно зробили з вчителів «двієчників» (відео)

***

Для чого «головна освітянка краю» через ЗНО принижує вчителів?..

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ