Чому народ не радий «Пенсійній реформі», яку проголосували 2.10.2017?..

0
183
Загрузка...

У Верховній Раді 2 жовтня 2017 р. ухвалили так звану «Пенсійну реформу», чим деякі депутати поспішили публічно похвалитися. Але…

Чи можна насправді це назвати «реформою» і чи насправді це зміни на краще для українських «роботяг», які нині на пенсії, або сподіваються дотягнути до неї?..

Непогано проаналізував ці зміни до законодавства лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок:

“«Свобода» голосувала проти так званої пенсійної реформи
Ми вважаємо, що пенсійна реформа обов’язково має передбачати:
1. Ухвалення єдиного закону про багаторівневе пенсійне забезпечення.
2. Узалежнення пенсійного віку від середньої тривалості життя.
3. Встановлення прямої залежності розміру пенсії від стажу роботи.
4. Визначення допустимої п’ятикратної різниці між максимальною і мінімальною пенсією для солідарної пенсійної системи.
5. Підвищення пенсії та інших соціальних виплат на рівень, не менший за показник річної інфляції.
6. Скасування спеціальних пенсій для прислужників совєцького режиму, керівників комуністичної партії, комсомолу та каральних органів СССР, прислужників режиму Януковича та пособників московських окупантів.

За що ж проголосували 288 народних депутатів, ухваливши урядовий проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення пенсій»:
1. Основні принципи та система пенсійного забезпечення залишаються незмінними. Змінюються окремі положення пенсійного законодавства, які не розв’язують проблем, що склалися в пенсійному забезпеченні. Зокрема, не усувається демографічна проблема, пов’язана з постійним зростанням числа пенсіонерів та зменшенням кількості працівників, котрі платять податки та забезпечують пенсіонерів.
2. Відбувається закамуфльоване підвищення пенсійного віку. На початку реформи мінімальний страховий стаж складе 25 років (зараз – 15 років), але поступово його буде підвищено до 35 років. Таким чином, без наявності мінімального трудового стажу українці зможуть отримувати пенсію лише з 63 років, а далі взагалі тільки з 65 років. Це порушення конституційного права на пенсійне забезпечення й, по суті, є підвищенням пенсійного віку.
3. Неправдиве «осучаснення» пенсій. До сьогодні кожен рік роботи при розрахунку пенсії множать на коефіцієнт страхового стажу – 1,35. Верховна Рада ж знизила коефіцієнт до 1,00. І це зниження значно відіб’ється на пенсії.
Наприклад, для майбутніх пенсіонерів із трудовим стажем 35 років пенсія мала розраховуватися в розмірі 35×1,35 = 47,25% від зарплати. Після сьогоднішнього голосування пенсія становитиме 35×1=35% від зарплати.
Таке очевидне зменшення розміру пенсій є порушенням конституційних прав громадян, гарантованих ст. 22 Конституції України, згідно з якою при ухваленні нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу наявних прав і свобод громадян.
4. Наступними роками на пенсію претендуватимуть чимало людей, зокрема й ті, які останніми десятиліттями були безробітними, працювали неофіційно або були заробітчанами за кордоном. Але вони вже не зможуть вийти на пенсію у віці 60 років. Держава прирікає більшість майбутніх пенсіонерів на голодну старість тільки тому, що вони не знайшли собі офіційного робочого місця в країні. Хоча в більшості випадків це є наслідком неефективної державної економічної політики, а не їхньою виною.
5. Із початку 2014 року пенсії було «заморожено». Їх невелике зростання відбулося тільки 2016-го. Тому нинішнє збільшення – лише невелика компенсація реальних втрат, яких зазнали пенсіонери через величезну інфляцію в 2014-2015 роках. Влада воліє взагалі не згадувати про індексацію за попередні роки.
Наприкінці 2012-го мінімальна пенсія сягала 856 грн. Відтоді й по червень 2017 року інфляція становила 125,55%. Тому, відповідно до чинного законодавства, мінімальна пенсія зараз мала бути 1930,3 грн., а середня, яка дорівнює 1,5 мінімальним пенсіям, – 2895,42 грн. Водночас сьогодні розмір мінімальної пенсії – 1312 грн. Тобто невиконання чинного законодавства урядом, дозволили вкрасти в кожного пенсіонера щонайменше 900 грн.

Усе це свідчить, що теперішня влада не думає про майбутнє українців. Їм важливо «нацарювати і втекти». В інакшому разі влада ухвалювала б свободівські законопроекти й наповнювала бюджет для виплати гідних пенсій за рахунок:

– ліквідації офшорних схем виведення капіталів та уникнення сплати податків олігархами;
– запровадження воєнного податку з олігархів;
– ліквідації приватних монополій;
– запровадження прогресивного оподаткування”.

***

***

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ