Чернівецькі сюрпризи: добираєшся на роботу на велосипеді – отримуй каву (відео)

0
146
Загрузка...

Кава – в подарунок за велосипед. Такий сюрприз містянам приготували волонтери у Чернівцях, намагаючись заохотити людей пересісти на двоколісний транспорт. А все – завдяки тижню мобільності, який відсьогодні стартує по всій Європі. Велосипедистів пригощають горнятком бадьорого напою.

Чернівчанин Юрій – щодня їздить на роботу велосипедом. Каже, накручує, щонайменше, по 25 кілометрів. Так і гроші заощаджує, і здоров’я поліпшує. Дізнавшись про вранішній подарунок від волонтерів, – не зміг проїхати повз.

“Це, напевно, саме головне, що це здоровий спосіб життя. Також в Чернівцях це дуже зручно. Це набагато швидше, ніж маршрутка – це економніше, ніж маршрутка. Ти економиш свій час, свої гроші”, – говорить Юрій Варга, велосипедист.

Разом із Юрієм – поласувати запашною вранішньою кавою приїхала і студентка Олександра. Вона – велосипедист зі стажем. Каже, вже й забула, коли їздила на громадському транспорті.

“Ось сьогодні в мене якраз не було першої пари, тому я вирішила побути волонтером на заході “велосипедом на роботу”, А вже на другу поїду велосипедом – тут недалеко”, – говорить Олександра Мельничук, велосипедистка.

Проте велосипедисти бідкаються: місту ще далеко до рівня європейської велокультури. В Чернівцях бракує велопарковок, практично немає велодоріжок. Через що часто виникають суперечки з водіями автівок.

“Уже багато було розмов і до міської ради, і взагалі до всієї влади – щоби трохи нам полегшили життя. Тому що, дійсно, приходиться нелегко. Мусимо десь переїжджати з тротуару на дорогу, з дороги – на тротуар”, – говорить Альберт Комарі, журналіст.

Налагодити діалог між водіями та велосипедистами – намагаються і волонтери. Організовують майстер-класи та проводять спеціальні заняття.

“Запустили цього року вело-школу, де разом з поліцією розказуємо і їдемо з людьми по дорогах, пояснюючи як правильно пересуватися по дорогах. Культура – це процес, це те, що виховується і потребує дуже багато часу для виховання”, – говорить Тетяна Лебухорська, організатор Європейського тижня мобільності у Чернівцях.

Окрім вранішньої кави, для велосипедистів розробили ще чимало цікавих заходів. Вже надвечір активісти проведуть велоекскурсію містом.

Джерело: podrobnosti.ua

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ