Зі Львова серед ночі возять сміття у Заставну

0
296
Загрузка...

Про сміттєву проблему Львова, як і про те, що фури із львівським сміттям мандрують всією Україною, просячи пристанища, знають всі. Більше як півроку, по Заставні масово поширювалися чутки, що доїхало «добро зі Львова» вже й до нас.

Рибалки та випадкові спостерігачі ще з вересня 2016 року неодноразово бачили, як вночі невідомі багатотонні фури без сигнальних вогнів заїжджали на заставнівське сміттєзвалище. Це повторювалося досить часто. Останнім часом, ймовірно, майже щодня.

Щоб розкласти всі крапки над «і», громадськими активістами міста, депутатом Заставнівської міської ради Джусом В.Б., заступником голови Заставнівської РДА Молдованом В.М. проведено нічний рейд, у результаті якого зафіксовано факт розвантаження львівського сміття із фури на сміттєзвалищі. Цікаво, що помічено її 3 липня близько 9 години вечора в районі тракторної бригади (за межами міста). 4 липня о першій годині ночі цей транспортний засіб зі львівськими номерами без сигнальних вогнів заїхав на територію заставнівського сміттєзвалища, де й була здійснена відеофіксація цієї події.

В ході спілкування з активістами водій автомобіля не зміг представити дозвіл на розвантаження смердючого вантажу. Хоча й зазначив, що подібні нічні рейси не є поодиноким явищем, і, згідно його слів, «такі фури приїжджали в Заставну через день по дві». Для пояснення цієї ситуації вночі на заставнівське сміттєзвалище було викликано наряд поліції та міське керівництво. На запитання: «Чи дозволяв хтось із заставнівчан завозити сміття?» – міський голова відповів: «Це моє особисте рішення!». Заставна таку допомогу, у зв’язку з одноосібним рішенням Радиша В.Й., (згідно слів міського голови) надає «БЕЗКОШТОВНО». Хоча Андрій Садовий зазначає, що Львів за прийом відходів здійснює офіційну оплату. Наприклад, Староконстянтинову платять з розрахунку 500 гривень за 1 тонну сміття. Таким чином, одна фура – це 10 000 гривень у міський бюджет. Навіть 10 авто, про які вів мову міський голова вночі на сміттєвому полігоні, це плюс 100 000 гривень у наш бюджет. Хтось собі придумав непоганий бізнес? Про реальну кількість таких фур, які заїхали на заставнівське сміттєзвалище зі Львова, можна тільки здогадуватися.

Окрім того, варто звернути увагу, що захоронення однієї тонни сміття теж має свою ціну. Нехай і не 500 грн, як планують львів’яни, а 100 – 200… Тобто, такі дії міського голови призвели до прямих втрат із міського бюджету, який наповнюється з наших кишень. Мова йде не просто про недоотримані кошти в міський бюджет, які Львів виплатив іншим, а про збиткову діяльність. Водночас, чому заставнівчани за вивезення сміття на сміттєзвалище повинні платити, а львів’яни мають такий сервіс у Заставні безкоштовно? І це за умови, що з міського бюджету йдуть кошти на впорядкування території цього сміттєзвалища, ймовірно, оплату праці сторожу та інших працівників. Чи, можливо, Львовом заплачені кошти в інше місце?
Важливо й інше: заставнівське сміттєзвалище не є безрозмірним. Воно може вмістити тільки певну кількість (об’єм) сміття. При умові, що обсяг побутових відходів, згідно з санітарними вимогами, не повинен перевищувати 3 тони сміття на добу, термін експлуатації цього сміттєвого полігону – 50 років (тобто до 2039 року). В іншому випадку вже через кілька років у нас виникне проблема, куди дівати сміття з Заставни? Якщо таких фур із сміттєвим щастям – кілька, то за ніч легко набирається і місячна норма. Фактично діяльність міського голови, ймовірно, створює передумови для екологічної катастрофи у Заставні на перспективу. Водночас ніхто не проводив наукові дослідження, як це вплине на функціонування сміттєзвалища. Що в тих відходах, яка небезпека? Виходить, про майбутнє влада не думає? Після нас хоч потоп?

Щоб зрозуміти абсурдність цієї ситуації, доцільно зазначити: в інших місцевих радах пропозиція львів’ян прийняти їхнє сміття розглядалася публічно, з обговоренням із громадою, з депутатами, членами виконкому, як цього вимагає закон. Чи приймати сміття, зваживши всі «за» і «проти», вирішує громада, а не самочинно міський голова. А, може, комусь вигідно так робити? І заробіток непоганий! Та й чому допомогу, добру справу, роблять під покровом ночі? Що приховує від людей міська влада?

Отож, який підсумок описаного вище.
По-перше, недоотримання коштів у міський бюджет.
По-друге, прямі фінансові збитки при захороненні сміття.
Чому заставнівчани повинні платити за вивезення сміття на місцеве сміттєзвалище, а львів’яни у Заставні – ні?
А про екологічну ситуацію страшно писати: наші діти і ми будемо дихати випаровуваннями від відходів, частіше хворіти. Адже невідомо, що в тому смітті. А, може, там є ртуть чи ще якась шкідлива хімія? На сміттєзвалищі, заповненому львівським сміттям, неможливо знаходитися більше години: з’являються ознаки «отруєння» організму. Коли вітер дує у напрямку Заставни, цей повітряний потік йде до нас і ми цим дихаємо. А куди дивиться санепідемстанція?

Ну і, здається, має місце перевищення службових повноважень, наданих міському голові законом.

На виявлені порушення повинні відреагувати правоохоронні органи. А тим часом, у ніч з 4 на 5 липня заїхало ще дві фури….

Громадські активісти міста

**

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ