Бути чи не бути ринку землі в Україні вирішиться на референдумі? (відео)

0
100
Загрузка...

Якщо правильно користуватися сільськогосподарською землею і не продавати сировину, Україна може потенційно годувати 320 млн. людей, – зазначила екс-Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко, яка виступає проти продажу землі і заявила, що очолювана нею політична сила ініціює Всеукраїнський референдум щодо ринку землі.

З деякими цікавими даними пропонуємо ознайомитися нижче. А тут – аргументація від Юлії Тимошенко:

***

А ви що думаєте з цього приводу?

Ставлення до запровадження ринку сільськогосподарської землі

Результати

Loading ... Loading ...

***

Цікаво…

Аргументи “ЗА” вільний продаж сільгоспземель:
  • Ліквідація корупційної складової в земельних питаннях.
  • Наведення порядку із земельними паями, власники яких померли, спадкоємців немає, а землі обробляються фактично незаконно. Це близько 4 млн га в Україні.
  • Прозора процедура розподілу і використання земель.
Аргументи “ПРОТИ”:
  • Вітчизняні фермери не зможуть купити землю, яку сьогодні обробляють на умовах оренди паїв. Як наслідок — занепад нинішніх господарств, які тільки-тільки обзавелися технікою і відновили тваринництво.
  • Земля буде належати тим, у кого є гроші [(с) В.І. Ульянов]. Українським селянам, яким сьогодні немає за що купити буханку хліба, запропонують будь-яку ціну, земля перейде у власність українських олігархів, а тоді — у власність транснаціональних компаній.
    ВАЖЛИВІ ЦИФРИ

    29 млн га — наявність орної розпайованої землі в Україні.
    15 000 грн — такою, на думку експертів, є “справедлива ціна за гектар”.
    В підсумку:
    29 млн га * 15 000 грн = 435 трлн грн або 18 мрлд євро. Саме стільки становитиме вартість всієї землі в Україні.
    Порівняння: річний оборот однієї лише компанії Монсанто (найпотужніший виробник ГМО сої, кукурудзи і бавовни) минулого року склав майже 15 млрд долл. США.

    Парадокс:
    Найбільшим сільгоспвиробником в Україні є… м. Київ. Адже там зареєстровані більшість потужних агрохолдингів. Відповідно у Києві вони і сплачують податки, оббираючи села, землі яких обробляють.

    Пропозиції, які прозвучали:
    • Контролювати треба використання земельних ділянок, а не наявність узгоджених папірців на землю.
    • Відмовитися від поділу земель за цільовим призначенням взагалі. У Європі такого поділу не існує.
    • Права реєстрації земельних ділянок та договорів оренди передати сільським радам. Разом з цим забезпечети доступ сільрад до земельного кадастру. Тоді корупційний монстр в особі “держкомзему” не потрібен взагалі.
    • Відповідно перед цим слід надати громадам право розпоряджатися землею, що в межах громад, це забезпечить надходження до сільських бюджетів.

    Це інформація fermeru.com.ua за підсумками Всеукраїнського обговорення цього питання в рамках проекту “Дорожня карта земельної реформи”.

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ