Вартість проїзду в маршрутках у Чернівцях підняли до 4 грн. «Протягнули»? (відео)

1
347
Загрузка...

Виконавчий комітет Чернівецької міської ради 14.03.17 ухвалив рішення про підняття тарифу на проїзд у маршрутках до 4 грн.

 

Новий тариф діятиме з 1 квітня 2017 р. За підняття тарифу не проголосував лише один з причутніх членів виконкому – керівник Житлового комплексу «Водограй» Василь Зазуляк. На це звернув увагу депутат міської ради Андрій Ілюк, який вважає, що тариф підняли «по бєспределу»:

«Сьогодні на засіданні виконкому міський голова «по бєспрєдєлу» протягнув підвищення ціни на проїзд. Хоча раніше запевняв, що підняття тарифу не відбудеться поки перевізники не покращать якість перевезень.
Рішення приймалось незаконно, в напівтаємному режимі, без обґрунтування тарифу та оприлюднення.
Єдиний хто не голосував за підвищення тарифу – член виконкому від «Свободи» Василь Зазуляк».

Багато хто погоджується, що тарифи на проїзд «відстали від життя». Нагадаємо, що тариф на проїзд у маршрутках з 2,5 до 3 грн. підняли 25.11.14 (курс долара тоді був трохи більше 15 грн). Вартість проїзду у тролейбусах з 1,25 до 1,5 грн. підняли 23.09.14 (курс гривні тоді був трохи ~13,5 грн.).

Проте не дуже зрозуміло, чому виникають проблеми із наданням громаді чітких, економічно обгрунтованих розрахунків. Навпаки, під час засідання тарифної комісії декількома днями раніше (10.03.17) були нарікання на «поверхневе» або безвідповідальне ставлення деяких перевізників до надання відповідних розрахунків. Зокрема, надають занижені відомості щодо рівня завантаженості і т. ін. Чому?.. Цікаво було б розмістити на fakty.cv.ua відповідні пояснення від тих перевізників…

***

***

***

Ось інформація zik.ua про засідання тарифної комісії:

Члени тарифної комісії Чернівецької міськради заявили про масову подачу неправильних даних перевізниками, які є ключовими при розрахунках вартості проїзду в громадському транспорті міста.

Зокрема, начальник економічного відділу департаменту ЖКГ міськради Ольга Гладишева пояснила: «Підстави для зростання тарифів в місті, звичайно, є. Тому що на сьогодні ми знаємо, що останній раз, коли піднімалися тарифи, вартість пального була 14,6 грн при вартості проїзду три гривні. А пальне – це основний пункт при розрахунках вартості проїзду – до 60 відсотків. На сьогодні ціна на паливо збільшилася, його вартість складає понад 21 гривню. Сама методика передбачає, якщо вартість  палива збільшується більше, ніж на 10 відсотків, ми зобов’язані зробити перерахунок тарифу. Відтак, тариф на перевезення зріс на 43 відсотки».

За її словами, при таких розрахунках, до визначеного раніше тарифу три гривні за проїзд в електротранспорті Чернівців треба додати ще 60 копійок, аби збалансувати доходи і витрати на тролейбусні перевезення.

Щодо ціни на маршрутні перевезення, тарифна комісія вирішила поки що рекомендувати встановити ціну на рівні 4 гривні. Проте, як виявилося, об’єктивно визначити ціну проїзду в маршрутках дуже складно через величезну кількість помилок  в документах автобусних перевізників.

Значна частина подала об’єктивно занижені цифри щодо завантаженості транспорту. Наприклад, маршрути № 1, 39, 2, 13 та багато інших визначили рівень завантаженості їхнього транспорту на 20-30 відсотків. Присутні члени тарифної комісії обурювалися з оприлюднених цифр, оскільки ті зовсім не відповідали реальному завантаженню.

Як наголосила Ольга Гладишева, зазвичай, якщо на маршруті завантаженість складає менше 50 відсотків, маршрут мають закривати, адже такі перевезення є економічно невигідними.

Також частина перевізників взагалі не подала ніяких розрахунків: ні витрат пального на 100 км пробігу, ні кількості рейсів, ні даних щодо пасажиропотоку.

Офіційне повідомлення прес-служби міської ради (chernivtsy.eu) про підняття тарифу:

Тимчасовий тариф на проїзд у міському пасажирському автотранспорті у розмірі 4 гривень за одну поїздку 14 березня встановив виконавчий комітет Чернівецької міської ради. Зазначений тариф діятиме у Чернівцях з 1 квітня у разі, якщо перевізники забезпечать виконання умов договору на право перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах, будуть дотримуватися графіків руху та нададуть департаменту ЖКГ міської ради доступ до даних своїх GPS-трекерів для оприлюднення їх в он-лайн режимі для зручності чернівчан. Станом на 14 березня окремі перевізники вже надають чернівчанам вільний доступ до своїх баз даних на сайті http://trans-gps.cv.ua/ Дотримання перевізником умов договору перевірятимуть рейдові групи, до складу яких залучать громадських активістів, чернівчан. Рейдові групи формує департамент ЖКГ міської ради. Окрім того, в силі залишається рішення про дострокове розірвання з 1 квітня ц.р. угод з тими перевізниками, які вдалися до самовільного скорочення кількості автобусів на маршруті, інших порушень договірних зобов’язань. З перевізниками, де рейдові групи виявлять порушення договорів, тимчасові угоди на обслуговування маршрутів з 1 квітня не укладатимуться. В тимчасових договорах буде посилено відповідальність перевізників за виконання умов договору, забезпечення належної якості послуг. Зокрема, буде передбачено застосування штрафних санкцій за кожне виявлене порушення. Перевезення громадян, які мають право на безкоштовний проїзд в міському громадському транспорті на 17 діючих соціальних маршрутах, залишається без змін. Громадські слухання щодо зміни тарифів на проїзд у громадському транспорті відбудуться 23 березня о 18.00 в приміщенні департаменту ЖКГ міської ради. На них проаналізують розрахунки перевізників, які надані для запровадження економічно обґрунтованого тарифу. За результатами громадських слухань буде зроблено висновок про розмір обґрунтованого тарифу на проїзд в тролейбусах та автобусах у Чернівцях та спрямовано рекомендації виконавчому комітету міської ради щодо його затвердження.

***

Це рішення спробувала пояснити член виконкому Антоніна Бабюк:

***

Перевізники хочуть говорити про те, як працювати краще, а не як було (відео)

***

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ