На приміщення, яке виконком виділив чиновниці міськради, наклали арешт

0
180
Загрузка...

Відповідне рішення виконавчого комітету Чернівецької міської ради прийняте всупереч вимог Конституції, законів та Житлового кодексу.

Керівник Чернівецької місцевої прокуратури, як повідомляється на chrn.gp.gov.ua, звернувся до Першотравневого районного суду м. Чернівці з позовною заявою про визнання незаконним та скасування рішень виконавчого комітету Чернівецької міської ради, відповідно до яких одному з працівників Чернівецької міської ради незаконно передано для відновлення під житло нежитлові приміщення загальною площею 99,20 кв.м.

Встановлено, що вказані рішення прийняті всупереч вимог ст.ст.19, 24 Конституції України, ст.ст. 26,30 Закону України «Про місцеве самоврядування» та ст.43 Житлового Кодексу України, тобто за межами повноважень.

За клопотанням прокурора на вказану квартиру накладено арешт до прийняття остаточного судового рішення.

Водночас, редактор сайту «БукНьюз» Юрій Чорней, який свого часу публічно «засвітив» це скандальне рішення, тепер подав цю інформацію від прокуратури з таким підтекстом, що ситуацію намагаються виправити завдяки меру: «Олексій Каспрук знайшов необхідні правові інструменти, щоб виправити ситуацію з можливою приватизацією громадського простору. Пригадуєте, влітку стало відомо, що стару будівлю у дворі будинку, де розташовані редакції газети “Буковина” і Муніципальна бібліотека імені Анатолія Добрянського віддали для переобладнання під житло? Вже навіть окремий номер з літерою “а” за нею закріпили.Чернівецький міський голова не словами, а ділом засвідчив, що інтереси громади для нього завжди на першому місці. За що йому щира подяка й підтримка!».

Можливо, сам Олексій Павлович або підлеглі пояснять, які з його боку були дії в цьому контексті.

fakty.cv.ua

***

А ось інформація про це скандальне рішення:

Чиновниці з ратуші виділили житло в історичному центрі, хоча вона вже мала квартиру
Виконавчий комітет міської ради напівтаємно передав працівниці міського Департаменту економіки приміщення під житло у заповідній зоні Чернівців – у дворику редакції газети «Буковина» між вулицями ukrainska-22-budynokУкраїнська та Райса.
Якби не журналіст Юрій Чорней, котрий написав про цю ситуацію на своїй сторінці у соцмережі, про передачу узагалі б ніхто не дізнався. Та коли шило у мішку сховати не вдалося, міська рада в особі директора згаданого Департаменту Ярослава Городенського зробила вигляд, що нічого кримінального у цій оборудці не має. Мовляв, ця чиновниця працює в органах місцевого самоврядування ще з часів царя Гороха, і з того ж таки часу стоїть у квартирній черзі, пише видання «Чернівці-Таймс».
Однак це приміщення входить до комплексу Муніципальної бібліотеки ім. А. Добрянського і на то є відповідні документи. Крім того, за інформацією журналістів видання, ця чиновниця має житло, тому виділяти їй ще одну квартиру жодної потреби не було.
У такій ситуації громадські активісти пропонують судитися і оспорювати рішення виконкому. Тим паче, що подібний прецедент у Чернівцях нещодавно був. Щоправда, з політичним підтекстом. У вересні 2012 року виконком виділив тодішньому раднику міського голови Роману Довгалюку нежитлове приміщення площею 65 кв. м для переобладнання під житло. У 2014 році влада помінялася, і Чернівецька прокуратура звернулася до суду із позовом про визнання рішення виконкому незаконним та скасування Довгалюку права власності на приміщення. Суд став на бік прокуратури на підставі того, що далекого 1995 року дружина Довгалюка отримала від міста «шикарні тимчасові апартаменти» площею 18 кв.м.
«Здавалося би, практично ідентична ситуація, і судова поразка чиновниці у громади в кишені. Та маємо цікаву правову колізію. Згідно нового Закону «Про прокуратуру» перевіряти законність рішень органів місцевого самоврядування має Облдержадміністрація. А з огляду на те, хто нині керує у Будинку з левами, там про нові повноваження, навіть, не чули.
Щоправда, прокуратура мала повне право дати правову оцінку рішенню виконкому, як вона це зробила на звернення Чернівецької міської ради торік у грудні щодо відставки уряду Арсенія Яценюка. Та цього разу люди у прокурорських погонах чомусь вирішили відмовчатися.
Виходить якесь замкнене коло, коли нікому не має діла до того, що у Ратуші приймають відверто сумнівні рішення та розбазарюють комунальну власність.
Зрештою, навіть якщо громадські активісти самі подадуть до суду на незаконне рішення виконкому, далеко не факт, що «сліпа» Феміда прийме рішення на їх користь. Адже наші суди досить часто покладаються не на Закон, а на політичну кон’юнктуру. А коли до справи причетні високопоставлені чиновники, які пригрілися під дахом Каспрука, сподіватися на справедливість – дороге задоволення», – ідеться у статті.

promin.cv.ua

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ