Чи можна/варто вигукувати «Слава Україні» та інші «модні» гасла?..

3
3030
Загрузка...

На тему «Чи можна говорити «Слава Україні» у нас навіть збираються провести конференцію, до участі в якій запрошують всіх охочих.

 

Не секрет, що в наш час, можна сказати, модно говорити або, залежно від ситуації, вигукувати «Слава Україні! – Героям слава!», «Слава нації! – Смерть ворогам!» Причому іноді це виглядає явно «штучно», «неприродно», але ж «мода», бажання бодай на рівні гасел виглядати «най-най-най патріотом»…

Проте є і інші моменти, з яких випливають великі знаки запитання щодо доцільності та «правильності» деяких наших «головних гасел» сучасності. Та й Гімн України далеко не всіма громадянами, які замислюються про зміст слів, сприймається позитивно. Починаючи від песимістичного початку і так далі…

Ось що з цього приводу, на прохання fakty.cv.ua, зазначив психолог (який попросив не називати):

«Оскільки людина по своїй природі є груповою істотою, вона відчуває себе частиною спільноти. Гасла, які викрикують у натовпі, дуже швидко створюють загальний настрій. Настрій залежить від емоційного забарвлення самого гасла. Якщо розглядати наші гасла «Слава Україні!», «Героям Слава!» – вони діють емоційно швидше позитивно, оскільки є надихаючими, сповненими шани, цим самим згуртовують людей. Натомість, гасла на кшталт «Смерть ворогам!» несуть негативний зміст і провокують на агресію. Якщо розглядати зміст тексту гімну України, то фраза «Душу й тіло ми положим за нашу свободу» закарбовує негативну програму у підсвідомість людей. Такі програми можуть спрацьовувати у воєнно-політичних подіях, коли людина рветься в бій, і тоді інстинкти самозбереження пригнічуються і вже ніщо не заважає віддати життя задля певної місії».

Інший психолог переконує, що наявність гасел на кшталт «Слава Україні!» є явною ознакою хворобливості суспільства: «Не треба бути вченим, щоби розуміти, що самовихваляння в будь-яких проявах є ознакою проблем з психікою. Уявіть собі, що думали би про людину, яка регулярно вигукувала би: «Слава мені!»… Ще й публічно. Розумієте, так? А тут хворобливе гасло самовихваляння виведенн в ранг одного з головним в державі, олним з атрибутів демонстрації патріотичності. А хтось замислюється, за що саме славить свою країну? Напевно, догічніше було б вигукувати якісь гасла, які закликають діяти, робити щось, в результаті чого і ми самі будемо пишатися своєю країною, нашими спільними досягненнями, і інші, з боку, матимуть привод хвалити нашу Україну» (із зрозумілих причин ми не називаємо психологів, які висловлюються самокритично щодо наших гасел)

У контексті гасла «Слава Україні!» можна згадати розповідь одного чернівецького заробітчанина про те, як він в Німеччині з’ясовував у місцевого знайомого, чи є там подібні гасла. Німець сказав, що кричати «Слава Німеччині!» у них не прийнято. І пояснив, що він пишається своєю країною, любить і поважає, але за цілком прагматичні речі – мовляв, бачиш, я маю хорошу роботу, високу зарплату, маю житло, можливість гарно відпочивати і т. ін., держава все організувала так, що мені достатньо бути «гвинтиком в системі», щоби жити гідно, тому я свою державу люблю… А тепер, зазначив наш заробітчанин, задумайтесь, чи можемо ми те саме сказати про нашу державу?..

Ось з гаслом «Героям слава!», здавалося б, зовсім інша ситуація – суцільний позитив. Хоча якщо прочитати роздуми на цю тему від ініціатора конференції на тему «Чи можна говорити «Слава Україні», можуть виникнути певні запитання і до «правильності» того, що ми славимо героїв. Не поспішайте обурюватися. Героїв, особливо справжніх, напевно, всі або абсолютна більшість поважають і часом «готові на руках носити» і т.п. Питання трішки в іншому…

Отож, Геннадий Нейландт та розміщені на його сторінці у Facebook роздуми на тему «Чи можна говорити «Слава Україні» (мовою оригіналу):

«Ваш перепост может изменить нашу жизнь! Предлагаю прочесть проект на тему можно ли говорить “Слава Украине” внимательно, а желающим принять в конференции участие написать в личку.
Конференція на тему: «Значення слова в нашому житті».

Мета конференції полягає не в пошуку нових протиріч, а в пошуку причини, чому Україна не може почати свій підйом!
Сьогодні ми знову обговоримо значення слова! Без слова між мною і вами не було б сьогоднішньої зустрічі. Якщо ми будемо просто один на одного дивитися, то посидівши трохи, кожен піде займатися своєю справою, де на початку все одно буде слово!
Ось дія слова в Біблії

3 І сказав Бог: так буде світло. І настало світло.
6 І сказав Бог: Нехай станеться твердь посеред води, і нехай
відокремлює вона воду від води. [І стало так.]
9 І сказав Бог: Нехай збереться вода, яка під небом, в одне
місце, і нехай суходіл стане видний. І стало так.
На початку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог.

Для тих скептиків, хто до цих пір вважає все вище сказане – лише легендою, переконувати не будемо, спробуйте щось зробити без слова!
Так все таки, Слово!
Ми говоримо про проблеми України і світу, шукаємо складні шляхи їх вирішення, не звертаючи уваги на «просте», яке вже давно написано. Чому складні – та тому що світ краще не стає, значить рішення складні і не можуть бути вирішені без «простого». Що таке складне і що таке просте і що важливіше ?! На мій погляд, просте важливіше і складніше складного і ось чому: дітям в школі можливо пояснити, що таке ракета і як вона досягає орбіт, що відбувається з однобічними щаблями, як вони відокремлюються і так далі, ось воно складне здається зрозуміло (чому воно складне – та тому що над запуском ракети трудяться тисячі людей і вони все одно іноді розбиваються)

А тепер давайте розкладемо ракету на складові, тобто на воду, залізо, золото, срібло все, що не є справи рук людських і спробуємо пояснити або відтворити воду, залізо, золото, срібло і так далі. Ні, людині це не під силу. Це неможливо! Тому що ми користуємося тим, що у нас лежить під ногами і воно начебто в розумінні «просте» але складніше складного, воно не повторне людиною!
Я вважаю, розібравши ці дві складові, ми перейдемо до обговорення третього, так як же СЛОВО виконує свою роль в нашому житті! І чи можемо ми, звернувши пильну увагу до «простого» Слова, змінити наше життя на краще!
Після першої революції 2004, я написав соціальний проект Срібло Господа! Мені було страшно тоді говорити про те, що Україну чекають великі потрясіння, трохи пізніше я провів першу конференцію на тему Слово, на якій ми обговорювали, що таке вода і яким чином вона записує наші слова. Основний акцент ставився на матюки і як вони заважають нашому життю і розвитку України в цілому. Сьогодні ми вирішили продовжити цю тему, в якій ми обов’язково торкнемося і матюків, і масс-медіа і ще один зразок «простого» питання, на який сьогодні мало хто всерйоз звертає увагу, але про який писав ще в 41 році Митрополит Української Греко-католицької церкви Андрій Шептицький .
Йтиметься про гасло «Слава Україні» або «Україна понад усе».

Шляхи вирішення занепаду України лежать в словах і слідствах їх дій. І тільки отримавши гармонійність з Творцем, отримаємо квітучу високо духовну і високо розвинуту країну!
І потрібно для цього ні багато ні мало – виконувати писання! Тобто Євангеліє!

Нещодавно була дана Нобелівська премія 2016 року Йосінорі Осумі – фахівець з клітинної біології з Японії – став Нобелівським лауреатом в області фізіології і медицини: лауреат довів, що постити корисно. Для доказу потрібно було дати мільйон доларів і прожити тисячі років, замість того щоб просто виконувати те, що вже давно написано в Біблії.

Дуже хочеться, щоб нам не довелося чекати енну кількість часу, щоб нам ще один вчений довів те, про що теж написано в Біблії. Йдеться про вплив слова на наше життя !!!

Авраам Лінкольн говорив: “Я переконаний, що Біблія є найкращим подарунком, яким Бог коли-небудь наділив людину. Все найкраще від Спасителя світу передається нам через цю книгу”.

Більшість громадян України дивляться на Америку або на інші високо розвинені країни з надією перейняти у них щось … Але переймають деяке, крім головного, – їх віри і проповіді Бога на рівні держави, ось які у них гасла:
Америка – Бог благослови Америку або в Бога віримо! Чому не слава .. Та тому що вони чітко розуміють, кого можна Славити.

Мені якось сказали – в Америці не було війни …, була … громадянська війна 1861-1865, в ході якої тільки убитими було 134 тис. осіб. Вже тоді вони визначили свій шлях тільки з Богом.

Об’єднані Арабські Емірати – Бог, Нація, Президент

Шотландія (Велика Британія) – Ніхто не зачепить мене безкарно; або В моєму захисту Бог мене захищає

Німеччина – Бог з нами.

Більшість не може сказати, що офіційне гасло нашої держави України – Слава Україні! Героям слава! Щось не те, якщо не розібратися глибше.

Вихід 34:14 «…Бо не будеш ти кланятись богові іншому, окрім Господа, бо Заздрісний ім’я Його; Бог заздрісний Він!

Ще раз про великих людей і кого вони прославляли – Джордж Вашингтон: “Неможливо правильно правити світом без Бога і Біблії”.

Якщо ми не зрозуміємо, що славити можна тільки Бога і будемо вибірково підміняти як нам зручно силу слави для інших не дозволених кумирів, а про Христа будемо говорити тільки на показ,- радість благодать, і омріяне щасливе життя нас не відвідають!

Бог не буде ділити своєї слави ні з ким іншим, тим більше ні з чим.
Слава може бути тільки Богу. Сплавлення чого небудь іншого, грішно і загрожує. Напр. слава КПРС – де воно це КПРС?

У нас немає віри і ми її не шукаємо. Чи не шукаємо і не просимо. Не попросивши – не отримуємо тієї України, про яку мріємо. Ми створені радіти життю і славити тільки Бога.

Співайте славу імені Його, віддайте славу (славослів’я), хвалу Йому. (Пс.65: 2)

У цьому вірші сказано все стосовно нашого життя, слава і шанування Бога, дуже важко зрозуміти поки до цього не прийшов, але це так!

Біблія – це доказ Слави Бога, ту яку він дав людству нескінченно відчувати. Навіщо? Для віри в Всевишнього! Який відкриває Свою Славу нам, щоб зрозуміти Його існування.
… кожного, хто тільки зветься Моїм ім’ям, кого Я створив для слави Моєї, утворив і влаштував. (Вих.43: 6,7)

Значить, ми створені для того, щоб жити в Його славі, і під час складних життєвих обставин, тільки частина яких написана в Біблії. Ще, ми створені для життя в прекрасному середовищі слави. Спробуйте не пити воду, що з вами буде, це те ж саме, що не жити за заповідями, славити кого завгодно на державному рівні, тільки не Бога! Ось вам і сьогоднішній результат і він ще не найсумніший! Якщо ми не змінимося, нас чекають ще більш гірші часи. Прикладів покарання Богом за відступ від заповідей в Біблії предостатньо. Розібравшись з ними і зрозумівши принципи покарань, можна високо піднятися в духовному питанні. Отримавши і матеріальний рай вже тут на землі..

Приклади з Біблії незаперечні:
• Слава Божа – виключно важливий засіб Божої присутності.
• Бог все робить для Своєї слави – в тому числі і спокутну працю (Рим. 9:23; Еф. 1:14).
• Слава Божа – засіб і мета духовного перетворення (2 Кор. 3:18; 2 Сол. 2:14).
• Слава Божа – один із шляхів пізнання Бога (Рим. 1: 19-20).
• Слава Божа – важливий метод душпастирства.

Атеїстам важко пізнати Бога, перебуваючи в такій ідеальній гармонії. Павло каже, все люди із-за гріха: “позбавлені Божої слави” (Рим. 3:23).
Нам це важко зрозуміти, так ми не шукаємо Бога і не живемо з Ним. В результаті біблійної історії Божої слави відповідь така: Бог позбавив нас, грішників, Своєї слави. Озирніться: гріх не просто забрав у нас щастя, гарну екологію, міцні сім’ї і порядний уряд. Гріхом ми втратили найцінніше – благодать Божої слави.

Заради задоволень, зловживаючи благодаттю Божою, ми (люди) чинимо аморально. І у невіруючих не бракує в «матеріалі зневажання Бога». Велика кількість псевдо християн постійно поповнюють такими “матеріалами” нехристиянські масмедійні продукти. (Не кажучи про самі теле продукти, згадайте скільки разів ви чуєте звук пііі – це пряма реклама матерних слів, що думає людина – якщо їм дозволено, то чому мені не дозволено!)

Що відбувається з цим світом: суцільні кумири – актори, спортсмени, політики, співаки і т.п. Люди, які в чомусь процвітають і досягають «якоїсь слави» – роблять те, що сьогодні цікаво людям – воно вабить в спокусу інших, збирає купу шанувальників. Заворожені людці прагнуть побачити своїх кумирів, взяти автограф, потиснути їм руку, зробити селфі і побути під їх так званою в лапках «славою». Вони живуть паралельним життям своїх вже не кумирів, а ідолів. А де ж Наш Бог ?! Той Який є реальним Творцем нашого життя, нашого тіла і всього того, що нас оточує. Пророку Мойсею була відкрита Божа слава. Він перебував два рази по сорок днів у хмарі Божої слави без води і їжі (Втор. 9: 9, 18). Ця слава підтримувала Його тлінне тіло. Вона стала його життям, хлібом і водою.

Більшість християн не побачили красу Божої слави, а якщо і говорять що бачать, то приймають все Дане за належне, а зворотного зв’язку не роблять !. Через зачерствіли серця і гордині. Не усвідомлюючи велику цінність Христа, спасіння і Його жертви. Ми повинні відповісти Богу любов’ю, ми не хочемо і не прагнемо віддячити Його.

Бачачи розп’ятого Христа, не всі відчувають свою гріховність, спільності, свою провину за те, що відбувається. Ми не прагнемо жити лише для Нього, любити лише Його. Та як християнське життя стало для багатьох важким ярмом. Багато людей, відсунувши терзання совісті і покладаючись по нашіптування лукавого на повне Боже прощення, вибирають в лапках “радісне гріховне християнство”, не усвідомлюючи, що цим зневажають Бога і топлять себе в гріхах або в результатах, якими ми зараз не задоволені. Звинувачуючи знову когось, тільки не себе.

І хоча в християнській церкві, як і в звичайному мирському життю, вистачає проблем, але вона є єдиним місцем, де йде постійна відкрита війна з гріхом і християнська громада є головним місцем, де всередині Христос і Його слава (Мф. 18:20) . Ми – носії цієї слави. Носії непоказні, слабкі – “глиняні судини” (2 Кор. 4: 7).

Бог постійно виявляє світу великі знамення на небі й землі, тільки ми їх не помічаємо, Бог Своєю мудрістю ухвалив, щоб Церква славила Його, робила це через каяття, слідуючи за Христом. А перед кожним з нас стоїть важливий вибір: витрачу я життя на досягнення своєї слави або на гасла, що заміщають Бога, або на відображення слави Господа (Ін. 5:44).

«І все, що робите, робіть від душі, як для Господа, а не для чоловічків» (Кол. 3:23).

Люди роблять все для своєї популярності. А християни не повинні шукати собі слави, тому що «як недобре їсти багато меду, так домагатися слави не є слава» (Прип. 25:27).
Ми повинні робити добро не заради слави своєї, а заради Слави Богу.
«Я шаную тих, хто шанує Мене, а ті, хто зневажають Мене, будуть зневажені» (1 Цар. 2:30).

Якщо хтось або щось для нас дорожче Господа, то це шкодить нашій душі.
Ісус Христос сказав: «Хто говорить від себе шукає слави собі; а Хто шукає слави тому, Хто послав Його, Той правдивий, і немає неправди в Ньому»(Ін. 7:18. Особисто Ісус вказав нам на це. Хто шукає слави тому, Хто послав Його, Той правдивий.

Наскільки це важливо сьогодні для нас зуміти вкласти собі і нашим дітям, оточенню – не шукати слави земної, а славити Бога, любити ближнього і жити за Божими законами. Виконуючи ці прості правила, ми отримаємо результат і наша країна не буде зрубана як смоківниця, а дасть плоди, які від нас чекає Господь. Якого ми так боїмося згадувати в повсякденному житті. Але до Якого вдаємося, як тільки нам більше ні хто не може дати або допомогти крім Нього!

Підводячи підсумки, можна однозначно сказати: Слава Богу повинна бути прикладом, а прикладом для нас є Бог. Так і всі правителі, вчені, прості люди, досягнувши величезних в нашому розумінні успіхів, і яких ми славимо, в кінці досягнення того успіху славили не себе, а Бога, прекрасно розуміючи Хто їм допоміг досягти таких результатів. На жаль, таких людей менше, а нам за нашими гріхами не всім дано відчути Славу Божу! Тому ми люди зобов’язані послухати ту меншу в розмірах правду, яка в масштабах світу має розмір гірчичного зерна з великою силою:

Ісус же сказав їм: через ваше невірство; бо по правді кажу вам: якщо ви будете мати віру з гірчичне зерно і скажете горі цій: «перейди звідси туди», і вона перейде; і нічого не матимете неможливого! (Мф.17: 20).

Ще:
Ісус їм у відповідь говорить: Майте віру Божу, бо істинно кажу вам: Як хто скаже горі цій: Порушся та кинься до моря, і не матиме сумніву в серці своїм, але матиме віру, що станеться так, – буде йому, що ні скаже. Через це говорю вам: Усе, чого будете просити у молитві, віруйте, що одержите, – і буде вам (Мк.11: 22-24).

А час вже давно розсудив – Слава може бути Одному Богу!

У Посланні Апостола Іоанна читаємо: «і чого тільки попросимо, одержимо від Нього, бо виконуємо Його заповіді та чинимо благоугодне перед Ним» (1Ін.3: 22).
Насправді ця тема могла б мати нескінченне продовження. Якщо кожен з нас почне стежити за своїм «простим» життям, починаючи з самого «простого» вдих видих і уявить собі, скільки всього для цього «простого» задіяно, то напевно він, людина, ще не дійшовши далеко до кінця, так як йому просто для цього не вистачить мізків СКАЖЕ СЛАВА БОГУ І ТІЛЬКИ ЙОМУ ОДНОМУ СЛАВА !!!

Іс. 42: 8: “Я Господь, це – Моє ім’я, і не дам слави Своєї іншому і хвали Своєї бовванам»

Як ви гадаєте, наскільки важливими і актуальними є ці проблеми? Бажаючим взяти участь в анонсованій конференції прохання писати ініціатору Геннадію Нейландту. Свої ж роздуми в контексті можете висловлювати в коментарях;)

***

Загрузка...

3 КОМЕНТАРІ

  1. Док. № 17

    Ч. 78

    Чит. 11.ІХ.1941

    Тризуб без хреста

    Не знати з якої ініціативи і для якої причини укр[аїнські] патріоти носять часом малу відзнаку тризуба без хреста. Коли св. Володимир і по ньому усі укр[аїнські] князі уживали яко державного знамени тризуба з хрестом, треба признати, тризуб без хреста за символ повороту до поганства і за сумний признак переваги безбожницьких течій серед нашої нещасної суспільності. Може бути, що приклонники того поганського символа відкликуються на те, що такого тризуба уживала укр[аїнська] Центральна рада з 1917 і 1918 р. Таке оправдання не мало би ніякої рації. Центр[альна] рада допустилася много ошибок і, зокрема, під впливом засідаючих в ній безбожників спричинила національну руїну і помогла большевикам запанувати над Україною. Хотіти повторювати її ошибки було би нерозумною політикою. Подібним проявом безбожництва буває заступлювання словом “Слава Україні” відвічну похвалу віддавану Христу: “Слава І[сусу] Христу!”. Очевидно, ніхто з українців не може мати нічого проти поклику “Слава Україні”, але тим словом заступити акт релігійного прославлення Христа є виразною тенденцією усунути Христа і поставити батьківщину на його місце, значить є ознакою виразної безбожницької тенденції, що обманює наївних українських патріотів. Україна не може взагалі існувати як самостійна держава, а тим менше може бути славною державою без волі Царя царствующих і Господа господствующих Предвічного Бога І. Христа, нашого Спасителя, Батька і Пана. Взиваю усіх християн єпархії поборювати ті два прояви безбожництва в практиках укр. патріотизму.

    Від М.О.

    У Львові 6.ІХ.1941

    † А.

    (Митрополит Андрей Шептицький. – прим. ред.)

    Митрополит Андрей Шептицький.
    Документи і матеріали 1941–1944/
    Київ: – Дух і Літера. 2003
    Упорядник Жанна Ковба
    http://www.ji.lviv.ua/n29texts/akty.htm

  2. Док. № 17

    Ч. 78

    Чит. 11.ІХ.1941

    Тризуб без хреста

    Не знати з якої ініціативи і для якої причини укр[аїнські] патріоти носять часом малу відзнаку тризуба без хреста. Коли св. Володимир і по ньому усі укр[аїнські] князі уживали яко державного знамени тризуба з хрестом, треба признати, тризуб без хреста за символ повороту до поганства і за сумний признак переваги безбожницьких течій серед нашої нещасної суспільності. Може бути, що приклонники того поганського символа відкликуються на те, що такого тризуба уживала укр[аїнська] Центральна рада з 1917 і 1918 р. Таке оправдання не мало би ніякої рації. Центр[альна] рада допустилася много ошибок і, зокрема, під впливом засідаючих в ній безбожників спричинила національну руїну і помогла большевикам запанувати над Україною. Хотіти повторювати її ошибки було би нерозумною політикою. Подібним проявом безбожництва буває заступлювання словом “Слава Україні” відвічну похвалу віддавану Христу: “Слава І[сусу] Христу!”. Очевидно, ніхто з українців не може мати нічого проти поклику “Слава Україні”, але тим словом заступити акт релігійного прославлення Христа є виразною тенденцією усунути Христа і поставити батьківщину на його місце, значить є ознакою виразної безбожницької тенденції, що обманює наївних українських патріотів. Україна не може взагалі існувати як самостійна держава, а тим менше може бути славною державою без волі Царя царствующих і Господа господствующих Предвічного Бога І. Христа, нашого Спасителя, Батька і Пана. Взиваю усіх християн єпархії поборювати ті два прояви безбожництва в практиках укр. патріотизму.

    Від М.О.

    У Львові 6.ІХ.1941

    † А.

    (Митрополит Андрей Шептицький. – прим. ред.)
    http://www.ji.lviv.ua/n29texts/akty.htm

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ