Чи доцільно Чернівцям брати 10-мільйонний єврокредит для Теплокомуненерго?..

3
185
Загрузка...

Для модернізації КП «Чернівцітеплокомуненерго» Чернівецька міська рада збирається взяти на заході кредит у розмірі 10 млн. євро – під бюджетні гарантії, тобто повісивши фактично боргові зобов’язання на всіх чернівчан.

 

Чомусь деталі цього проекту енергетичної модернізації влада не дуже хоче розкривати на загал. Навіть депутати міської ради, у яких ми намагалися дізнатися ці деталі, зазначають, що не володіють достатньою інформацією, щоби роз’яснити всі переваги, ризики та негативи цього проекту…

Спробуємо на базі наявних даних проаналізувати, чи настільки є «грандіозним», «суперовим» і «неймовірно вигідним» для Чернівців цей єврокредит, як його подає міська влада…

Отож, загалом цей проект модернізації Теплокомуненерго обійдеться у 16 млн. євро. З них 4 млн. євро – грант (тобто подарунок) від європейського фонду – на індивідуальні теплові пункти. 7 млн. євро – кредит на 13 років з 3 роками пільгового періоду. 3 млн. євро – так званий «умовний кредит» під 0,75% річних (від фонду чистих технологій). І 2 млн. євро – власний внесок (тобто кошти міського бюджету), в який зараховується інвестиційна програма підприємства.

У підсумку ми що отримаємо? Вкладемо у Теплокомуненерго своїх коштів 12 млн. євро (плюс відсотки по кредиту!), аби отримати більш сучасну і економнішу систему теплопостачання. Зрозуміло, що всі ці кошти так чи інакше ляжуть в тариф на тепло від Теплокомуненерго, який і так є не підйомним для багатьох чернівчан…

Давайте тепер розглянемо альтернативний шлях до енергетичної модернізації на прикладі діяльності компанії «Чернівецькі теплові мережі». Ця компанія, на кредитні кошти від українського банку (!), купує і встановлює сучасні економні котельні вітчизняного виробництва (!), виробляє тепло на палетах з лушпиння соняшника і постачає трьом установам у Чернівцях та Заставні за ціною, яка наразі, навіть з інвестиційною (кредитною) складовою є трішки нижчою за тариф від «Чернівцітеплокомуненерго». А через 5 років «Чернівецькі теплові мережі» передають котельні балансоутримувачам, для яких тепло стане дешевшим мінімум на інвестиційну (кредитну складову).

Тепер врахуйте на секундочку ще той факт, що міська рада регулярно дотує Теплокомуненерго – лише цього року скільки мільйонів було виділено цьому комунальному підприємству, які взагалі-то теж фактично доповнюють і без цього немалий тариф. Правда, за цю неофіційну складову тарифу платять всі чернівчани, незалежно від того, чи користуються вони послугами Теплокомуненерго…

І якому варіанту надали би перевагу чернівчани? Вкладати ті мільйони євро західного кредиту в Теплокомуненерго, які треба буде повертати з відсотками тій же Європі (яка, до слова, задекларувала, що з 2020 року будинки у них мають бути енергонезалежними, а нам пропонують кредити для Теплокомуненерго…), маючи доволі високий тариф на тепло, плюс той весь кредитний тягар? До того ж, у цьому випадку Теплокомуненерго за гроші чернівчан ще й збагачує країну агресора, закуповуючи дороге паливо, яке становить левову частку тарифу.

Чи все ж краще йти вітчизняним альтернативним шляхом? Адже компанія «Чернівецькі теплові мережі» використовує все вітчизняного виробництва:

-виробництво котелень;

-виробництво палива;

-доставка палива;

-розвіз палива по місту (або по Україні, дивлячись від якого виробника закуповувати палети).

Тобто всі гроші залишаються в Україні, включаючи відсотки за кредитом з державного банку!

То як? Треба нам той багатомільйонний єврокредит? Будемо працювати на країну агресора і на ЄС, чи, може, краще будемо реально підтримувати вітчизняне виробництво на взаємовигідних умовах?!

Думайте, панове чиновники і депутати!

А ви, шановні читачі, що думаєте з цього приводу?..

fakty.cv.ua

Ставлення до кредиту 10 млн. євро для Теплокомуненерго

Результати

Loading ... Loading ...

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО (натиснути на фото):

teplovi-merezhi-tubdyspanser-161205-10-c

***

ЄС: собі – енергонезалежні будинки, нам – кредити для теплокомуненерго…

«Прощання з ЖЕКом» (або як перейти до утримання будинку шляхом самозабезпечення)

Чому і у кого треба вчитись енергоефективності

Термомодернізація на прикладі конкретного будинку

У Нікополі влада розраховує на енергопроекти, проти яких у Чернівцях борються…

Енергоефективність: Історія громади, яка об’єдналася і змінила місто

Міфи і факти про «донецьку фірму», яка постачає тепло у Чернівцях і області

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ