Про особливості грипу 2016 та карантин до 5 грудня (відео)

0
498
Загрузка...

На Буковині вже зареєстровано 8 випадків грипу A(Н3N2) «Гонконг». Він відзначається ускладненнями у вигляді отитів та синуїтів.

 

У зв’язку з непростою епідемічною ситуацією в Чернівцях вирішили «зіграти на випередження» і оголосили карантин до 5 грудня. До цього числа у школах знову вимушені канікули. На радість школярам:)

Ускладнення від цьогорічного штаму («Гонконг»), як зазначила під час спілкування з пресою заступник директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Марія Поліщук, – більш локальні (на відміну від «свинячого» або «каліфорнійського» грипу, ускладненням якого є пневмонія), але не менш небезпечними. До речі, і «каліфорнійський» грип А(H1N1) теж очікується в Україні цього року.

Загалом, треба бути обережними. А при симптомах грипу або інших захворювань якнайшвидше звертатися до лікарів.

fakty.cv.ua

***

Грип «Гонконг» сезону 2016-2017 в Україні

У минулому році з цим штамом в Україні зіткнулася невелика кількість людей, тому імунітету у більшості з gryp-kolazh-fakty-cv-uaнас проти нього не виробилося. В цьому році очікується епідемія даного штаму вірусу. Тому саме час підготуватися до зустрічі.

Цей штам вірусу грипу відноситься до типу А. Його особливість в тому, що протікає він в середній або складній ступені тяжкості (температура тримається не нижче 39°С, присутні сильні головні болі, болі в суглобах і м’язах, в горлі, сльозотеча, світлобоязнь, кровотеча з носу).

Друга особливість грипу «Гонконг» — його переносниками можуть бути тварини і птахи.

Головна небезпека майбутнього грипу — ризик стрімкого розвитку важких ускладнень органів дихальної системи, зокрема, бронхіту і пневмонії.

Щоб наслідки були якомога менш складними, не намагайтеся перенести захворювання на ногах. Так як організм буде витрачати багато енергії на підтримку життєдіяльності, замість того щоб боротися з вірусом. Також не варто вживати ліки для комплексного зняття симптоматики — вони лише замаскують перебіг хвороби.

Перші випадки грипу будуть зафіксовані в Україні вже на початку грудня, а початок епідемії — імовірно напередодні Нового року.

(immunoflazid.com.ua)

***

Про вакцинацію, лікування та профілактику грипу

“Гонконг”, “Брісбен” і “Каліфорнія”

Епідемія грипу, за прогнозами лікарів, припаде на кінець грудня 2016 – початок лютого 2017 рр. Щороку штами небезпечного вірусного захворювання змінюються, але цьогоріч в Україні “нового” грипу не буде, нас чекають підвиди так званого свинячого грипу (А/ H1N1), а саме: “Каліфорнія” (власне, “свинячий грип”, почав широко розповсюджуватися в 2009 р.), “Брісбен” (у 2008 р.) і “Гонконг” (у 2014 р.).

Лікуватися будемо переважно від “Гонконгу” (А/ H3N2): медики прогнозують переважну циркуляцію вірусів саме цієї групи. Є ймовірність поширення штаму “Брісбен” і можлива циркуляція грипу “Каліфорнія”.

“Саме ці штами увійшли до рекомендацій ВООЗ з вироблення вакцини для північної півкулі”, – зазначають у МОЗ.

“Гонконг” небезпечний для українців тим, що минулого епідсезону випадки захворювання були поодинокими, тому імунітету до нього немає. Головна небезпека цього виду грипу – дуже швидкий розвиток важких ускладнень органів дихальної системи (бронхіт, пневмонія). Загалом, хвороба протікає в середньому або складному ступені тяжкості: висока температура, сильний головний біль, біль у горлі, суглобах і м’язах. Переносниками вірусу можуть бути тварини, але передача від тварини до людини є мало поширеною.

Вакцинація

Щепитися від грипу краще на початку осені, але зробити щеплення можна й впродовж всього сезону. Щоправда, попередньо необхідно проконсультуватися з лікарем.

В Україні вакцинація від грипу не є обов’язковою, але рекомендується лікарями. “Тому всі, хто хочуть, можуть самостійно пройти вакцінацію. Централізованої закупівлі вакцини проти грипу не передбачено чинним законодавством. Вакцинація від грипу не входить у календар обов’язкових щеплень, проте її рекомендовано. Закупівля здійснюється приватними структурами і розподіляється в аптечній мережі, спираючись на попит минулих років”, – кажуть у МОЗ.

В Україні станом на сьогодні зареєстровано і дозволено до застосування такі вакцини для профілактики грипу з оновленим штамовим складом:

– “Ваксігрип Спліт” – вакцина для профілактики грипу виробництва Франції;

– “ДжіСі Флю” – вакцина для профілактики грипу виробництва Кореї.

“На жаль, у нас вакцинація не є популярним явищем, тому фармкомпаніям невигідно закуповувати багато цієї вакцини. У нас прищеплюються від грипу 0,03%. Торік в Україну було завезено 150 тис. вакцин від грипу, цього року буде завезено 150 тис. однієї вакцини і 5000 – іншої. Але якщо попит буде, вони зможуть закупити більше. На глобальному ринку дефіциту вакцин немає”, – зазначили в МОЗ.

Симптоми, групи ризику і профілактика

Грип – гостра вірусна інфекція, яка насамперед вражає верхні дихальні шляхи, включаючи ніс, горло, бронхи і рідше – легені. Захворювання поширюється серед населення дуже швидко.

Віруси грипу переважно передаються від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, коли інфікована людина кашляє або чхає, або через брудні руки та поверхні. “Грип має симптоми, схожі з іншими гострими респіраторними вірусними інфекціями (ГРВІ), але є набагато небезпечнішим. Тому перші ж симптоми ГРВІ вимагають особливої уваги. При появі перших симптомів грипу хвора людина обов’язково повинна залишатися вдома, щоб не провокувати ускладнення власної хвороби і не наражати інших людей на небезпеку, смертельну для деяких із них. Такими симптомами є: підвищена температура тіла, біль у горлі, кашель, нежить, біль у м’язах”, – нагадують в українському МОЗ.

Якщо ж немає можливості уникнути контакту з іншими людьми, то для зниження ризику передачі інфекції необхідно дотримуватися дистанції до інших і правил гігієни дихальних шляхів для запобігання передачі крапель: прикривати рот і ніс серветкою при кашлі або чханні, а також регулярно мити руки. Ці прості способи профілактики є найбільш дієвими.

У МОЗ наполягають: часто мити руки і залишатися вдома, якщо захворіли, – два головних правила сезону грипу.

Найбільш схильними до захворювання на грип є діти до 2-х років, дорослі від 65 років і старше, вагітні жінки та люди з хронічними захворюваннями серця, легенів, нирок, печінки, крові або хворобами обміну речовин (наприклад, цукровий діабет), або ослабленою імунною системою.

Лікування

Якщо все-таки захворіли або ж при симптомах ГРВІ стан продовжує залишатися важким, необхідно насамперед звернутися до лікаря. Він призначить лікування та/або в разі потреби запропонує госпіталізацію.

У МОЗ кажуть, що лікуватися від грипу в 2016-2017 рр. будемо такими противірусними препаратами, як “Таміфлю” і “Риленза”. В аптеках вони є, коштують близько 400 грн.

“Штами грипу категорій А і Б вразливі до інгібіторів нейрамінідази, тому варто вживати противірусні препарати, що містять такі активні речовини, як озельтамівір і занамівір. Вони присутні у таких препаратах, як “Таміфлю” і “Риленза”. Важливо відзначити, що їх варто вживати лише в разі тяжкого перебігу, загрози ускладнень, несприятливого розвитку хвороби”.

Необхідно пам’ятати, що грип – важке захворювання, іноді із серйозними ускладненнями або навіть летальним результатом. Тому при прояві навіть легкого нездужання потрібно уважно і дбайливо ставитися до свого організму.

(ua.112.ua)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ