До 31 липня 2016 незаконну зброю можна здати без покарання

0
235
Загрузка...

Головне Управління Національної поліції в Чернівецькій області проводить до 31 липня місячник добровільної здачі зброї, під час якого громадяни можуть здати зброю, яку незаконно зберігають.

Якщо громадяни добровільно здадуть до поліції мисливську вогнепальну, газову, холодну зброю, спецзасоби вітчизняного виробництва для відстрілу набоїв, споряджених гумовими кулями, боєприпаси і вибухівку, що зберігаються у них незаконно, будуть звільнені від кримінальної і адміністративної відповідальності.

Після проведення додаткової перевірки зброї, її технічного стану, оформлення відповідних документів та наявності законодавчих підстав, громадяни за бажанням, зможуть зареєструвати її у свою власність.

Станом на 16 липня до поліції Буковини здали 53 одиниці зброї та 6 спецзасобів. Зокрема, 4 – армійських  зразків,  3 – мисливської нарізної, 25 – мисливської гладкоствольної, 20 – холодної, 5 – газових пістолетів, 1 – пристрій травматичної дії, 1 – іншої.

Загалом із незаконного обігу вилучено 43 одиниці зброї: 1 – армійського зразка, 2 – мисливської нарізної, 20 – мисливської гладкоствольної, 20 – холодної, 1 – газовий пістолет, 1 – іншої. Також добровільно здано 329 штук боєприпасів до зброї різних калібрів,  1 снаряд, 2 міни часів Другої світової війни, 3 гранати та 1 запал.

За рахунок добровільної здачі зброї та боєприпасів 22 громадянина не було притягнуто до кримінальної відповідальності.

У той же час, поліцейські нагадують, що згідно ч.1. ст. 263 Кримінального кодексу України, носіння, зберігання, придбання, виготовлення, ремонт, передача чи збування вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу караються позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

Ч.2 цієї статті передбачає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або арешт на строк від трьох до шести місяців, або обмеження волі на строк від двох до п’яти років, або позбавлення волі на строк до трьох років за носіння, виготовлення, ремонт або збут кинджалів, фінських ножів, кастетів чи іншої холодної зброї без передбаченого законом дозволу.

А відповідно до ч. 3. ст.263 Кримінального кодексу України, звільняється від кримінальної відповідальності особа, яка вчинила злочин, передбачений частинами першою або другою цієї статті, якщо вона добровільно здала органам влади зброю, бойові припаси, вибухові речовини або вибухові пристрої.

За більш докладнішою інформацією про порядок добровільної здачі зброї мешканці області можуть звертатися у районні відділи та відділення ГУНП в Чернівецькій області чи безпосередньо до сектору дозвільної системи УПД ГУНП в Чернівецькій області за адресою: м. Чернівці, вул. Головна, 24 або за телефоном: 59-15-48.

Сектор комунікації поліції Чернівецької області

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ