Чернівчанин у Туреччині: Враження, що переворот режисувала сама влада (відео)

1
546
Загрузка...

Неприродним і штучним видається невдала спроба військового перевороту в Туреччині екс-депутату Чернівецької міської ради – відомому журналісту Василю Забродському, який, так сталось, пережив ці події саме в цій країні, де живе його донька Юлія.

 

На своїй сторінці у Facebook Василь Забродський написав: «Спостерігаючи за ніби невдалим переворотом, мене не покидає відчуття якоїсь неприродності та штучності. Все, що тут відбулось, виглядає надуманим, сфальсифікованим і надто поверхневим. Не хочеться в це вірити, але складається враження, що цей переворот режисувала сама влада. І дай Бог, щоб він завершився саме так, майже безкровно. Тепер 160716-Turecchyna-tank-Zabtrodsjkiy-FB-fotoпоясню, що саме маю на увазі.
Я не є спеціалістом по сходу чи Туреччині, але навіть я знаю, що армія в Туреччині – це народ. В прямому розумінні цього слова. Всі строковики проходять службу практично вдома. Кожен у своєму населеному пункті або дуже недалеко. А це означає, що тільки повний невіглас міг розраховувати на перемогу перевороту без підтримки народу. Жоден військовий за межами великих міст не протистояв би людям. Нереально – це ж його прямі родичі. Тому викликає подив вся ця історія. Чи то хунта не спромоглась пояснити народу своі реальні цілі, чи то ми стали свідками глобального театралізованого дійства, метою якого є легітимізація повного авторитаризму Ердогана. Але в будь-якому випадку хочеться сподіватись, що справжні і найбільш вірні прихильники Ердогана – ісламісти, для яких запаранджована Туреччина є більш бажаною, ніж цивілізована Європа, не використали цю ситуацію на свою користь. Інакше вже через рік і турецький берег для нас, українців, буде таким самим недоступним, як і кримський».

Зранку цього ж дня, 16.07.16, Василь Іванович так описував ситуацію: «В повітрі ніби пульсують невидимі хвилі страху. Страху невідомого майбутнього. Всю ніч готель, що на три четверті складається із турків, не спав. Турецька громада і далі продовжує ділитись на два табори. За і проти. Третина турків із готелю терміново виїхала до дому. Очікування невідомого важче, ніж усвідомлення реалій. Невідомих реалій.
Приблизно так має виглядати картина словами москальсько-кисельовських журналістів.
Насправді ж, тут, у курортній зоні, все спокійно. Якби не знав про нічні подіі, нічого б і не помітив. Третина гостей готелю справді виіхала, але тому, шо іх 10 вихідних після Рамадану закінчились. Панічні настроі підтримують тільки захопливі розповіді нових туристів, які вночі з Києва прилетіли. Як рейс відклали на 4 години, як летіли майже в невідомість, як хтось відмовився летіти.
Все закінчилось так швидко?»

А в ніч на 16 липня він зауважив: «Ото якби не москальське ТБ, то й не знав би, що тут заколот. Прокинувся б зранку і почув би про події. Іду спати. Все буде добре».

Цікаво, напередодні спроби перевороту турецький ФБ-пост Василя Забродського був цілком мирним і зовсім не віщував революційних подій: «Сьогодні довелось їхати в турецькій маршрутці. Ідеальна чистота, кондиціонер, ремені безпеки, телемонітори і табло з біжучим рядком не вразили. Подивували білосніжні зйомні підголовники. І Туреччина ще не Європа. Які ми далекі від цивілізаціі…..»

Тим часом, прем’єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим озвучив, що внаслідок невдалого військового перевороту 161 людина загинула та 1140 були поранені. Крім цього, уточнює radiosvoboda.org, він, схоже, не врахував 104 солдатів, яких убили через підтримку перевороту. Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган у Twitter закликав прибічників залишатись на вулицях, щоб запобігти «новому спалаху» насильства.

fakty.cv.ua

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ