У Румунії спроби надати етнічний характер блокуванню митниці назвали провокацією

0
1554
Загрузка...

Румунські засоби масової інформації не залишили без уваги перекриття дороги поблизу контрольно-пропускного пункту «Порубне», яке розпочалось у вівторок, 2.02.2016.

 

Щоправда, вони не сприйняли версію про те, що цей протест має етнічний характер і назвали це провокацією, на яку етнічні румуни Чернівецької області не піддались.

Акцію, нагадаємо, проанонсували і подали як протест проти «переслідування румуномовних» у Чернівецькій області.

З моменту анонсу і вже, як кажуть, у посиленому режимі після перекриття цей оприлюднений привід для протесту обговорюється в соціальних мережах, на форумах інтернет-ресурсів і вживу. Здебільшого учасники дискусій дивуються, звідки взялися ці розмови про «переслідування румуномовних» і де самі постраждалі, чому ніхто з них публічно не висловлюється. Якщо такі «переслідування» за національною ознакою раптом таки мають місце, про це, безумовно, слід повідомити правоохоронцям для відповідного реагування. Абсолютна більшість жителів Чернівецької області, як свідчать результати опитувань, та й історія нашого краю, толерантно ставляться до представників різних національностей і, відповідно, засуджують будь-які прояви міжетнічної неприязні тощо.

Водночас, у публічних обговореннях простежується також думка про те, що серед буковинців, незалежно від етнічного походження, зростають протестні настрої проти влади, яка, на жаль, навіть на фоні попереднього режиму, виглядає не дуже позитивно, м’яко кажучи. Також люди констатують, що є проблеми, пов’язані з оформленням багатьма мешканцями Чернівецької області громадянства Румунії. Але це в абсолютній більшості не політичні кроки, а лише використання можливості завдяки румунському паспорту вільно пересуватися багатьма країнами (уникаючи проблем з відкриттям віз), виїхати кудись на заробітки, придбати за доступнішу ціну автомобіль, на якому в якості громадянина сусідньої держави можна їздити і у нас. На думку багатьох, владі краще не переслідувати тих власників авто, які мають і румунський паспорт, а узаконити подвійне громадянство (яке у нас, як кажуть, і не дозволене, і не заборонене толком), але без права бути депутатом або обіймати посади у органах державної влади. І це питання, якщо у верхівці мають сумніви, можна винести на референдум. Як і інші важливі питання стратегічного характеру, в яких рішення мав би прийняти народ, як основне джерело влади.

Щодо машин, які ввозять з-за кордону, пересічні громадяни пропонують знизити мито на них до мінімуму – тоді і людям буде на один стимул оформляти інший паспорт менше, і в казну кошти будуть поступати (тепер реально мало хто платить, у т.ч. користуючись іншим громадянством). Також у цьому контексті згадують про приклад сусідньої Молдови, де, кажуть, на іноземних авто можна їздити рік, сплативши приблизно 100 доларів.

Тобто треба думати, передусім, як покращувати умови для своїх громадян, аби їм не хотілось ні інших громадянств, ні їздити по заробітках за кордоном, а не сподіватися вирішувати проблеми репресивними методами «поліцейської держави»…

Також в соціальних мережах зустрічаються коментарі приблизно такого змісту. Що, мовляв, акція явно недоречно названа (проти «переслідування румуномовних») – краще було запросити на протест проти антинародної політики влади або навіть конкретно проти «головного митника» краю Миколи Салагора, я людей зібралось би набагато більше…

Матеріал про протест з румунського сайту timpromanesc.ro (в перекладі):
Прикордонний пункт «Порубне» (українські візаві пункту «Сірет») був заблокований сьогодні через протест, анонсований ще вчора у соціальних мережах Ігорем Жижияном. Спочатку протест був оголошений біля обласної державної адміністрації у Чернівцях, під приводом порушення (пригнічення) прав румунів з області. Але біля «Будинку з левом», як називають приміщення місцеві жителі, зібрались лише журналісти та поліція, а протест відбувся біля митниці, де вони скандували гасла проти керівника Чернівецької митниці Миколи Салагора. Незважаючи на спроби надати протесту етнічний характер, етнічні румуни Буковини не піддались провокації. Гасла, які скандували, залишили враження, що мова про зведення рахунків на місцевому рівні.

18.40: прикордонний пункт «Порубне» й надалі залишається заблокованим і формуються величезні черги. Влада веде переговори з протестуючими.

Громадянам Румунії, які хочуть виїхати або заїхати до України і хто не може відкласти поїздку, можна скористатися прикордонними пунктами між Молдовою та Україною.

***

Приблизно о 22:00 Ігор Жижиян написав: «Одноголосно прийнято рішення чекати відставки, як мінімум до ранку..» І уточнив, посилаючи один з матеріалів: «Чергова порція брехні. Ніякого часткового відновлення руху немає».

fakty.cv.ua

***

Ставлення до інформації про «переслідування румуномовних» на Буковині

Результати

Loading ... Loading ...

***

Григорій Тіміш (народний депутат, житель Глибоцького району):

«Маю визнати, що епопеєю з румунськими паспортами та подвійним громадянством, яку ми маємо можливість спостерігати останнім часом в Чернівецькій області, скористалися так-звані громадські активісти, які вирішили розхитати ситуацію в Буковині.

Переслідуючи свої корисливі інтереси, ці псевдопатріоти, прикриваючись гаслами Революції гідності та пам’яттю Героїв Небесної сотні, роблять спробу підірвати міжнаціональний мир на Буковині та зруйнувати багатовікову традицію гармонійного співжиття українців, румун, молдаван, євреїв, поляків та представників інших національностей на Буковині.

Напевно, новоспечені в лапках «захисники» румунської меншини в Чернівецькій області забули, що держава зараз фактично перебуває в стані війни, і не подумали, що їхнім провокативним діям будуть неймовірно раді в Кремлі. Їх дії більше схожі на провокацію, ніж на збереження миру і злагоди на буковинській землі.

Переконаний, що жодних причин для ворожнечі між румунами та українцями немає. Добросусідські та партнерські відносини між обома державами, підтримка Румунії, яку вона надає Україні на її шляху до зближення з ЄС допоможуть подолати всі непорозуміння та розбіжності.

Як громадянин України румунського походження, як буковинець, як народний депутат – звертаюся до мешканців Буковини, як до однодумців, так і до опонентів, з твердою вимогою негайно припинити будь-які спекуляції навколо національного питання. Звертаюся до всіх громадських діячів, чиновників, політиків а, особливо, до представників ЗМІ – висловлюватися спокійно і виважено. Маємо пам’ятати, що маємо зараз одного ворога, якого маємо перемогти на сході України».

***

Протести: Дорогу до митного посту в Порубному таки перекрили

***

Демократія по-чернівецькі: оголосив про акцію протесту – під домашній арешт

***

Через «переслідування румуномовних» збираються перекрити міжнародну трасу

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ