Гешко: Рішення про приєднання БДФЕУ до ЧНУ прийнято з порушеннями

0
707
Загрузка...

Голова профільної комісії обласної ради – зірковий спортсмен Іван Гешко зауважив, що підтримує ідею оптимізації мережі вищих навчальних закладів, але вважає, що для цього слід розробити механізм, який застерігатиме від можливих довільних і поспішних рішень чиновників, як, приміром, у випадку з приєднанням БДФЕУ до ЧНУ.

 

Найгірше, на його думку, що це рішення прийнято без дотримання визначеного чинним законодавством порядку проведення подібних реорганізацій.

Авторитетний спортсмен і депутат обласної ради вже висловлювався публічно проти поспішності у справі можливого приєднання БДФЕУ до ЧНУ. На його думку, для початку варто було створити комісію, залучити до обговорення представників всіх зацікавлених сторін та громадськості, добре обдумати можливі кроки і не вчиняти поспішних дій, які викликають у багатьох різко негативну реакцію. Тим більше, коли рішення і дії не зовсім відповідають чинному законодавству.

А у понеділок, 29.02.16, Іван Гешко зробив відповідну заяву під час засідання очолюваної ним постійної комісії з питань освіти, науки, культури, спорту та молодіжної політики:

«У м. Чернівцях та області набуло резонансу прийняття рішення Кабінетом Міністрів України та Міністерством освіти і науки України щодо реорганізації Буковинського державного фінансово-економічного університету шляхом приєднання до Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича.
Поспілкувавшись з юристами, викладачами, фахівцями та вивчивши наявні документи щодо реорганізації, що для нас були доступні (можливо є інші документи), вбачається наступне.
Відповідно до чинного Регламенту Кабінету Міністрів України обговорення питань на засіданні Кабінету Міністрів здійснюється відповідно до порядку його проведення, який готується Секретаріатом Кабінету Міністрів для кожного засідання та узгоджується з Прем’єр-міністром, рішення Кабінету Міністрів приймаються шляхом голосування більшістю голосів посадового складу Кабінету Міністрів, якщо проект рішення отримав підтримку половини посадового складу Кабінету Міністрів і за цей проект проголосував Прем’єр-міністр, рішення вважається прийнятим. Головуючий на засіданні Кабінету Міністрів на підставі результатів обговорення та голосування оголошує про прийняте рішення.
Ознайомившись з Порядком денним засідання Кабінету Міністрів України від 20.01.2016 (http://www.kmu.gov.ua/control/uk/meetings/agenda?mid=248772257) виявлено, що під час даного засідання не розглядалося питання реорганізації Буковинського державного фінансово-економічного університету, проект даного акту попередньо не був опублікований на офіційному сайті Кабінету Міністрів України.
Отже, в порушення вимог Регламенту дане питання на засіданні Кабінету Міністрів не обговорювалося, за його прийняття не голосували присутні члени Кабінету Міністрів України, а отже рішення не приймалося.
Зважаючи на вищевикладене, можна зробити висновок, що розпорядження Кабінету Міністрів України № 44-р від 20.01.2016 Прем’єр-міністром України прийнято одноособово.
Крім того, вважаємо, що Кабінет Міністрів України, як «власник» Буковинського державного фінансово-економічного університету, повинен був приймати рішення про реорганізацію у формі постанови, де призначити комісію та доручити комісії вчинення певних дій, адже це рішення носить регуляторний характер.
Також, в листі Міністерства освіти і науки України до Чернівецької обласної ради вказано, що студенти Буковинського державного фінансово-економічного університету продовжать навчання в Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича на тих самих умовах, тобто без зміни плати за навчання для контрактників та продовження навчання студентів за державним замовленням, однак ні в розпорядженні Кабміну, ні в наказі Міністерства освіти і науки України про реорганізацію БДФЕУ цього не вказано.
Відповідно до п. 3 Положення про порядок створення, реорганізації і ліквідації навчально-виховних закладів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 05.04.1994 № 228 рішення про створення вищих навчальних закладів третього й четвертого рівнів акредитації – Кабінетом Міністрів України. Пропозиції про створення зазначених навчально-виховних закладів вносяться до Кабінету Міністрів України після погодження з Міністерством освіти, Міністерством економіки і Міністерством фінансів за наявності дозволу відповідної Ради народних депутатів.
Пунктом 7 вказаного Положення встановлено, що реорганізація навчально-виховних закладів здійснюється відповідно до порядку, визначеного цим Положенням щодо створення відповідних навчально-виховних закладів.
Отже, для прийняття рішення про реорганізацію вищого навчального закладу потрібне погодження Міністерства фінансів України, Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та дозвіл Чернівецької міської ради.
Ознайомившись з наказом Міністерства освіти і науки України про реорганізацію БДФЕУ вбачаю, що Міністерство реорганізовує вищий навчальний заклад виключно, як юридичну особу, однак при прийнятті своїх рішень практично (і напевно зовсім) не керується підзаконними нормативно-правовими актами, які регламентую створення, реорганізацію та ліквідацію освітніх установ.
Хочу зауважити, що у мене особисто не має претензій до працівників та студентів ЧНУ ім. Ю. Федьковича, але разом з тим хочеться, щоб питання вирішувалися в правовому полі і по-людськи.
І на останок, було б добре, щоб оптимізація мережі вищих навчальних закладів відбувалася через створення механізму, який буде сприяти такій оптимізації та замінить собою можливі довільні та поспішні рішення чиновників, свідками яких ми є в даному випадку.

З повагою,
Депутат Чернівецької обласної ради-
голова постійної комісії з питань освіти, науки,
культури, спорту та молодіжної політики Іван Гешко»

Засідання комісії облради 29.02.2016

БДФЕУ – протестували, протестували, а їх таки приєднали (+подробиці)

Проти приєднання БДФЕУ до ЧНУ вже є і петиція на сайті Президента України

Протест у Чернівцях: Фищук підтримав БДФЕУ, а Каспрук звернувся до Міносвіти

Яценюк вирішив приєднати БДФЕУ до ЧНУ: реакція, дебати, опитування

«Крах цієї влади почнеться саме з Чернівців», – депутат (відео)

Міська рада VII скликання прийняла Регламент, без «штанг» не обійшлось (відео)

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ