Реакція на вето мера: виконком має працювати на користь громаді, а не клану

2
610
Загрузка...

Мер Чернівців Олексій Каспрук заявив, що рішення щодо утворення виконавчого комітету міської ради не відповідає нормам чинного законодавства і застосував своє право вето.

Міський голова Олексій Каспрук зупинив дію рішення міської ради VII скликання від 12.01.2016 р. №73 «Про кількісний склад виконавчого комітету Чернівецької міської ради VII скликання» як таке, що не відповідає вимогам Конституції та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Повторно  розглянути зазначене питання депутати зможуть на п’ятому пленарному засіданні другої сесії міської ради, яке скликається 26 січня о 14.00 в сесійній залі міської ради (площа Центральна, 1).

12 січня ц.р. на сесії  Чернівецької міської ради, за пропозицією депутата Анатолія Чесанова, було проголосоване рішення про утворення виконавчого комітету  Чернівецької міської ради у кількості 18 осіб, в тому числі за пропозиціями депутатських фракцій, що мають включати представника від самої фракції та запропонованого фракцією представника громадської організації.

Чинне законодавство України, зокрема, Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Закон України «Про статус депутатів місцевих рад»,  не  наділяють  сільські, селищні та міські ради повноваженнями  визначати умови формування виконавчого комітету, в тому числі і умови делегування до його складу представників на партійній, фракційній чи будь якій іншій основі, а також не уповноважують депутатів міської ради чи будь-яких інших осіб (окрім міського голови) вносити пропозиції на розгляд ради щодо кількісного та персонального складу виконавчого комітету.  Тобто із змісту пункту 5 частини 4 статті 42 та статті 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» вбачається що сільський, селищний, міський голова самостійно, на власний розсуд, здійснює добір кандидатур до складу виконавчого комітету міської ради і подає їх на затвердження відповідній раді.

Таким чином, враховуючи зазначені норми законодавства та обставини, міський голова  Олексій Каспрук  констатує, що рішення міської ради VІI скликання  від 12.01.2016 р. №73 «Про кількісний склад виконавчого комітету Чернівецької міської ради VII скликання» прийняте з порушенням процедури формування виконавчого комітету міської ради, яка визначена Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», а відтак не відповідає вимогам статті 19 Конституції України про те, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, і зупиняє його дію.

Про це повідомляє прес-служба міської ради.

А ось як висловився щодо цього рішення мера заслужений юрист України і фахівець з місцевого самоврядування Борис Руснак:

«На рівні міста передбачено три центри влади: міська рада, яку обирає територіальна громада, міський голова, якого також обирає територіальна громада, і виконавчий комітет міської ради, який формується спільно міським головою і радою. Кожний із цих центрів влади має свої законом визначені повноваження. Найбільше їх у виконкому, який вирішує усі поточні питання. На кожному його засіданні, а їх проводиться як правило два на місяць, вирішується щонайменше 50-60 питань. І питання надзвичайно важливі. Якщо до складу виконкому входять виключно люди мера, то й питання вирішуються так, як це вигідно меру. А якщо до складу виконкому входять різні люди, які меру не підпорядковані, то корупційна складова різко зменшується. Тому, якби О. Каспрук був зацікавлений служити нам, мешканцям міста, то, ясна річ, він би не перешкоджав тому, щоби виконком був сформований у демократичний спосіб, і зміг би також працювати на користь громаді, а не клану. Зайдіть на сайт Луцької міської ради, наприклад, і подивіться склад виконкому. Він налічує 20 осіб і у ньому представлені і громадськість і бізнес ets. До речі, у Луцьку, та й не тільки, уже давно все сформовано: і виконком, і затверджені заступники, і затверджена структура і загальна чисельність апарату і виконавчих органів ради ets».

Що з цього приводу думають депутати, – читайте згодом.

fakty.cv.ua

«Каспрук готує свою дострокову відставку»

Кандидатуру Сєхова на секретаря міськради депутати не підтримали

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ