Прямі відповіді перших номерів «Самопомочі» на запитання онлайн-конференції

0
495
Загрузка...

Іван Гешко та Богдан Ковалюк, які очолюють списки кандидатів від Об’єднання «Самопоміч», відповідно, до Чернівецької обласної та міської рад на виборах 25.10.15, відповідають на запитання онлайн-конференції на fakty.cv.ua.

 

(інформація оновлюється, відповіді додаються)

Ю. К.

Запитання до обох кандидатів:
Ходять чутки, що за перші номери в партіях платять немалі суми, щоби забезпечити собі прохід в раду. Як ви стали першими номерами?

Богдан Ковалюк (Б. К.): По першому номеру. Перший номер, це узгоджена позиція команди. Іншо а ніж консенсусу, самопоміч у прийнятті рішень не використовує.

Іван Гешко (І. Г.): Особисто я, м’яко кажучи. Не рвався у перші номери. Але раз я вже дав згоду балотуватися від «Самопомочі», значить я вже в цій команді, а команда вирішила, що першим номером варто бути мені. Про які гроші мова? Навіть якби я мав «зайві гроші», навіть близько не уявляю собі «з якої радості» мав би давати їх за першу позицію в списку:) Сенс? Я був готовий і йти на округ. Воно навіть цікавіше бути обраним у конкретному окрузі, ніж за списком або як перший номер списку в даному разі. Але, повторюю, це було рішення команди, до якої я входжу.

Тепер запитання Івану:
Ви вже були депутатом у Чернівцях. Як ви оцінюєте результати своєї депутатської діяльності в міській раді. І чи збираєтесь ви в разі обрання цього разу щось міняти у своєму депутатстві порівняно з минулим разом?

І. Г.: Те депутатство і теперішнє моє кандидування – це зовсім різні речі. Депутатом Чернівецької міської ради я став у 2006 році, коли я виграв чемпіонат світу та ряж інших представницьких міжнародних змагань. Тоді майже весь час йшов на тренування та відновлення, плюс навчально-тренувальні збори, у т.ч. за межами області та держави, участь у змаганнях. Об’єктивно мені банально не вистачало часу на депутатську діяльність. Багато засідань просто пропускав, бо не був на Буковині в цей час. Але не було такого, щоби до мене, як до депутата, хтось звернувся в межах відповідної компетенції і щоби я не відреагував. Був на сесіях, коли розглядали питання щодо розвитку фізкультури і спорту, бо це рідна для мене сфера. В принципі не секрет, що тоді я подумував про складання депутатських повноважень – саме через те, що часу не вистачало на депутатство. Тепер же ситуація інакша. Я завершив спортивну кар’єру, працюю тренером, на громадських засадах очолюю обласне відділення НОК України, займаюсь спортінтернатом в Кіцмані, іншою громадською діяльністю. І готовий активно займатися і депутатською діяльністю. Ось такі зміни передбачаються.

2 Вас пов’язують давні стосунки з бізнесменом і депутатом Валерієм Чинушем. Чи нема у вас політичної залежності від нього?

І. Г.: Подібні запитання мені задають регулярно, вже звик:) Можу ще раз відповісти, не проблема. З Валерієм Чинушем ми познайомились у 2005 р. Тоді він з ходу погодився підтримати мене, як спортсмена. Пізніше він фактично ініціював створення спортклубу «Гешко», бо, як він казав, моє ім’я має сприяти розвитку спорту і після завершення кар’єри. Потім ми разом з Валерієм Миколайовичем та Георгієм Мазурашу (тоді керівник обласного спорту) започаткували «Буковинську милю», яка через рік стала міжнародною, а з 2013 року отримала статус чемпіонату України з бігу на 1 милю. Чинуш практично один підтримує «спортінтернат в Кіцмані», хоча цей проект мали би разом реалізовувати наш спортклуб і влада (про що є відповідне розпорядження облдержадміністрації). Валерій Миколайович підтримує і ряд провідних спортсменів краю, які представляють СК «Гешко». Це лише частина спортивних проектів і справ, які він підтримує. Звісно, я йому за це вдячний. Але жодних політичних зобов’язань ні я перед ним, ні він переді мною не маємо! Валерій Миколайович балотується від іншої політичної сили, це його справа, бажаю успіху. Сподіваюсь, те, що ми балотуємось від різних сил, не завадить нам й надалі співпрацювати у спортивному напрямку. Навіть не сумніваюсь у цьому, бо знаю, що він любить спорт і підтримує названі та інші спортивні проекти вже багато років, незалежно від «політичної погоди».

Запитання Богдану:
1. Ви працюєте директором цегельного заводу, власником якого був регіонал Ватаманюк? Ви з цією партією ніяк не пов’язані?

Б. К. По цегельному заводу. Я співпрацюю з ПАТ Чернівецький цегельний завод №1 з 2014 року, коли Ватаманюка В.А. не було. З Партією регіонів я ніяк не пов’язаний.
2. Які перші кроки або ініціативи плануєте реалізувати передусім в якості депутата міськради?

Перші кроки. Запровадити можливість участі жителів міста в розподілі бюджету через механізм бюджету участі. Запровадити прозору програму капітального розвитку міста де передбачити прозору черговість ремонту чи будівництва доріг, шкіл, садочків, лікарень.
3. Який відсоток приблизно планує набрати на виборах до міської ради ваша партія і чи є у вас або ваших однопартійців якісь кадрові амбіції. наприклад, щодо посади секретаря ради?

Б. К. Ми розраховуємо на громадян, які свідомо підходять до виборів і прагнуть не популізму, а розвитку країни. Нам важливо щоб виборці свідомо зробили свій вибір. Кандидати від Самопомічі є фаховими та професійними людьми в своїй справі. Тому після проходження до міської ради Самопоміч зможе надати гідні кадри для роботи в депутатських комісіях, а за необхіднорсті і секретаря міської ради.
4. Чому “Самопоміч” не висунула кандидатуру на мера? Яким ви хотіли би бачити наступного мера Чернівців, можете описати його ділові, людські якості, політичні погляди, при яких ваша фракція зможе з ним плідно співпрацювати?
Дякую

 

Денис

У вашей партии есть программа, конкретный план действий в случае избрания в обласную и городскую раду?
Где можно ознакомиться с ней?
И как лично каждый из вас собирается работать на благо людей в качестве депутатов?

І. Г.: Є програмні засади Об’єднання «Самопомочі», яких ми зобов’язані дотримуватися, особливо у разі обрання (адже я не є членом цієї партії, а лише балотуюсь від неї). Конкретний план дій залежить і від цих програмних засад, і від повноважень ради, яких з децентралізацією має бути вже більше. У нашій команді є фахівці з різних галузей і сфер діяльності. Ми з Георгієм Мазурашу відповідаємо за напрям спорту і оздоровлення населення засобами фізичної культури. І наш план дій на першому етапі простий: оптимізація мережі спортивних організацій, які фінансуються з бюджету, аби на виході ми мали менше бюрократії і більше реальної роботи. Цю роботу свого часу Георгій розпочав, будучи керівником обласного спорту. Якщо люди довірять, продовжимо її. Плюс, звісно. Будемо підтримувати всі проекти, які є на користь і в інтересах громади.

Виборець з вулиці Хмельницького

Богдан, скільки часу вам треба в раді, щоби допомогти розібратися з нашою вулицею і щоби ми могли нарешті ходити не по окопах?

 

Сергій Петрович

Якщо можна, запитанню нашому славному бігуну. Ви ще бігаєте, збираєтесь підкорювати спортивні вершини? Чи не будуть депутатські клопоти заважати тренуванням і роботі тренером, бо ви ж ще й тренером працюєте наскільки відомо?

І. Г.: Дякую за запитання. Бігаю я вже, як кажуть, для підтримки здоров’я. Хоча через проблеми з коліном останнім часом доводиться робити паузи і в цих тренуваннях. Так, я працюю тренером обласній школі вищої спортивної майстерності. Депутатські клопоти, як Ви кажете, справді потребують часу. Але їх хтось має виконувати, а раз ми хочемо змінювати життя на краще, то треба пробувати йти до влади і втілювати ці прагнення до позитивних змін. А спортивні вершини, сподіваюсь, будуть підкорювати вже мої вихованці.

 

Конкурент

Іване, Богдане, з ким “Самопоміч” бачить себе у можливій коаліції у міській та обласній раді? І чи є партії, з якими ви за жодних обставин не хотіли би бути в одній коаліції?

І. Г.: Акцентую увагу, що я висловлюю особисто свою думку, а не колективну нашої команди. Вважаю, що коаліція має бути одна – пронародна. Зі всіма, хто за кардинальні зміни, які сприятимуть зміцненню економіки краю, покращенню рівня життя нас всіх, підвищенню рівня соціальних стандартів тощо, на мою думку, варто і треба співпрацювати. З іншими, відповідно, ні. Ви до якого табору себе відносите?:)

 

Лена

Як ви ставитесь до децентралізації влади? Які повноваження додаткові ви хотіли би отримати для місцевих рад, щоби приносити більше користі людям?

І. Г.: Це питання не відповіді в декількох рядках:) Вважаю, що місцеві ради мали би отримати максимум можливих повноважень (крім питань міжнародної політики, оборони і т.п.), разом з відповідними фінансовими ресурсами, адже місцева влада реально ближча до народу, краще відчуває настрої простих людей. А якщо ще й посилити важелі впливу на депутатів і виконкоми (які мали би замінити адміністрації) через прості механізми відклику і усунення з керівник посад у разі незадовільного виконання своїх функцій, тоді ефективність влади, впевнений, зросте в рази. І пронародність теж. Влада має працювати в інтересах громади, простих людей – не лише на словах, а й на ділі.

Іван, Ви би не хотіли очолити облспорткомітет?

І. Г.: По-перше, я би справді був за те, щоби у нас знову був облспорткомітет, який займався би питаннями фізичної культури і спорту, а не так як у нас відбувається – без кінця «тасують» ті управління, об’єднують, роз’єднують, знову об’єднують, і все – на школу справі. Щодо оголювання… Зараз обласний спорт очолює Богдан Вітовський, який є, на мою думку, висококласним фахівцем, колишній спортсмен, не входить до жодної партії, доволі непогано управляє тими скромними фінансами, які виділяються на спорт. Тобто він, як кажуть, «на своєму місці». Якщо дуже треба буде і якщо цього «вимагатимуть» виборці, колеги по сфері, можу і очолити. Головне, щоби це було на користь спорту.

Богдан, якби вам дали вибір очолити одне з управлінь міської ради, за яке могли би взятися і що хотіли би змінити порівняно з теперішньою роботою цього підрозділу?

 

Віталій Іванович

Запитання до Івана. Як зробити так щоби в нашому мікрорайоні Роша побудували хоч би одне міні-футбольне поле з штучною травою?

І. Г.: По цьому округу у нас балотується Георгій Мазурашу – колишній керівник обласного спорту, нині директор обласного центру «Спорт для всіх». Він якраз «горить» бажанням, аби у нас були сучасні спортивні майданчики – міні-футбольні, баскетбольні, волейбольні і т.п. Колись була така державна програма, коли профільне міністерство надавало штучну траву, а місцевими ресурсами облаштовували основу, огорожу. На жаль, у зв’язку з кризою ця програма перервана або закрита… Коли буде можливість облаштувати такий майданчик, про який Ви запитуєте, за кошти місцевого бюджету, складно сказати. Ви ж самі бачити, які тепер часи – криза, АТО… Але можу запевнити, що якщо такі можливості будуть, і я, і Георгій, і вся наша команда точно підтримають ідею облаштування майданчика з штучною травою на Роші. Тим більше, що в цьому мікрорайоні зародилась місцева Ліга дворового футболу. Плюс у цьому мікрорайоні свого часу майже 10 років жив наш легендарний спринтер Валерій Борзов. Було б чудово мати нагоду запросити його на відкриття такого майданчику. І не одного… З вірою в найкраще!

 

Сергій

За які кошти “Самопоміч” проводить виборчу кампанію? Це спільне запитання.

І. Г.: У нас централізованого фінансування немає. На деякі витрати ми скинулися, прийнявши це рішення колегіально, всім списком кандидатів. Деякі витрати несуть самі кандидати, хто має таку можливість. Але все в рамках чинного законодавства.
А тепер окремим кандидатам.
Іване, чому ви вирішили балотуватися до обласної ради, адже у попередніх списках ви були серед потенційних кандидатів до міськради?

І. Г.: Вище я вже акцентував увагу на тому, що входжу до місцевої команди «Самопомочі» і, відповідно, намагаюсь бути корисним на тій позиції, на якій ми всі разом вважаємо, що це буде краще. Команда вирішила, що мені краще балотуватися до обласної ради. Я працюю тренером обласної школи вищої спортивної майстерності, очолюю на громадських засадах обласне відділення НОК України, опікуюсь проблемами обласного спортклубу, так що, напевно, є своя логіка в тому, щоби я балотувався саме до обласної ради.
Наскільки добре ви знаєте свою обласну команду “Самопомочі”? Чи впевнені ви у своїх колегах і як вважаєте чи є серед них кандидати, на яких можливо впливають представники інших партій?

І. Г.: Обласну команду я знаю непогано. У своїх колегах в принципі впевнений. Коли були певні негативні сигнали, намагався з’ясувати всі деталі, і щоразу виявлялось, що то лише якісь неправдиві чутки, швидше – з області непорядних виборчих технологій. Якщо матиме якусь негативну інформацію про когось із членів нашої обласної команди, сміливо повідомляйте. Будемо разом розбиратися, наскільки це відповідає дійсності. Повірте, якщо буде реальний негатив, висновки будуть зроблені жорсткі. «Самопоміч» дуже дбає про свій імідж і надзвичайно серйозно підходить до формування команди, яка мусить бути чистою. Щоби якісь інші партії впливали на наших кандидатів або, можливо, депутатів (в майбутньому), – навіть близько не уявляю собі таке…

Дякую за запитання. Будуть ще – залишайте їх в коментарях, відповім.

Богдане, чи є у вашої партії якісь ідеї як зробити дороги у Чернівцях нормальними всюди, а не лише на центральних вулицях?

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ