Українці Румунії святкували День незалежності на фестивалі “Гостини в Негостині”

0
911
Загрузка...

Напередодні Дня Незалежності України 2015 колектив Народного аматорського ансамблю танцю «Черемшиина» з м. Вашківці Вижницького району отримав запрошення від Союзу українців Румунії прийняти участь у дводенному святкуванні визначної дати для українців всього світу.

У фестивалі «Гостини в Негостині» взяли участь багато творчих колективів українців, що проживають у різних куточках Румунії, але для яких українська мова, українські слово, пісня, музика і танець є рідними та святими. Гостями були також і гурти з України. В неділю зранку, як і годиться, всі учасники у своїх національних костюмах побували на урочистій літургії у церкві села Негостина, неподалік кордону з Україною. Служба велась на чистій українській мові, всі разом помолились за Незалежність України, згадали загиблих у сьогоднішній боротьбі з іноземними загарбниками, за волю і свободу України та побажали якнайскорішого завершення війни на сході нашої держави і встановлення такого бажаного для всіх українців у кожному куточку на нашій планеті миру та злагоди на сході України.

На майдані біля місцевого будинку культури відбувся багатолюдний урочистий мітинг біля погруддя славетного Українця – Тараса Григоровича Шевченка, присвячений Дню Незалежності України. Сільський голова Негостини та голови навколишніх сіл та міст щиро привітали всіх присутніх зі святом і побажали миру Україні, а учасникам фестивалю – успіхів на самодіяльних сценах та нових творчих здобутків. Голова Союзу Українців Румунії у Сучавському повіті Борислав Петращук подякував всім учасникам за участь у фестивальних заходах, оголосив про відкриття заходів та запросив усіх безпосередньо до святкового дійства, головним режисером якого був, до речі, запрошений, всім відомий у нашому краї, Іван Пілат. Представники від кожного колективу поклали квіти до підніжжя погруддю Т.Г.Шевченку, а нам ще особливо було приємно покласти також квіти і до меморіальної дошки на стіні закладу культури , нашому славетному землякові, Народному артисту України Назарію Яремчуку, де вказано, що у 1993 році в цьому приміщенні з великим концертом виступив популярний український артист, наш патріот, який по всіх світах популяризував нашу українську пісню.

А далі – святкова хода вулицями села до центрального майдану, де розташована святково уквітчана фестивальна сцена, головним гаслом якої був заклик «БЕРЕЖЕМО В СЕРЦІ УКРАЇНСТВО». Всього було біля тридцяти колективів. Нам доручили відкрити та майже завершувати святковий концерт, який тривав більше чотирьох годин. Численні глядачі гаряче та захоплено аплодували всім артистам-аматорам, особливо гостям з України – НААТ «Черемшині» та талановитому співаку та ведучому цього дійства Мирославу Матейчук з Буковини, та гуртам з Черкащини – українського бойового гопака та вогняного файєр-шоу.

Даний фестиваль ще раз засвідчив те, що українці різних країн гуртуються, що в нас є одна історія, одна мова, одна мрія – мир на землі українській!

Орест Сірецький,
заслужений працівник культури, для Fakty.cv.ua

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

Фестиваль української пісні в Румунії (24.08.15)

***

Буковинські пісні і танці підкорили Румунію (+фото, відео)

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ