Міліція попереджає про можливі ризики під час купівлі товарів через інтернет

2
169
Загрузка...

Різноманітні Інтернет-магазини та аукціони, можливості оплати рахунків та валютні операції через Всесвітню павутину, безумовно, де в чому роблять наше життя простішим. Однак, ми стаємо набагато вразливішими перед шахраями.

Найпоширенішим видом обману є купівля-продаж товарів через Інтернет-аукціони та магазини. Громадяни розміщують на сторінках відповідного веб-сайту оголошення про купівлю/продаж тих чи інших товарів. Також вказують свій номер мобільного телефону. Цим і користуються зловмисники. Шахрай телефонує за вказаним номером, представляється покупцем та пропонує розрахуватися за товар безготівковим платежем. Продавець, як правило, називає номер свого карткового рахунку. Через деякий час до нього телефонує особа, яка представляється працівником банку та повідомляє, що для підтвердження переказу грошей потрібно підійти до банкомату та здійснити ряд операцій.

Увага! Саме так і розпочинаються злочинні дії. Зокрема, зловмисники, представившись працівниками банку надають інструкції потенційним потерпілим, які знаходяться біля банкомату. Всі операції, які утримувач карткового рахунку здійснює безпосередньо з банкомату, спрямовані на здійснення грошового переказу саме на інший картковий рахунок, а не на отримання грошових коштів. Справжні працівники банківських установ, ні за яких умов не будуть запитувати у вас особисту дані, секретні коди чи іншу інформацію, яка надходить у вигляді СМС-повідомлень. Будучи біля банкомату, уважно вивчайте меню та звертайте увагу на дії, які ви виконуєте. Оскільки, як правило, потерпілі особисто здійснюють переказ власних коштів на рахунки шахраїв, не звертаючи уваги на здійснювані операції.

Окрім того, часто зловмисники можуть прикидатися продавцями. Колизахочете щось придбати, то недобросовісні особи наполягатимуть, аби ви спершу переказали їм гроші за товар. Як правило, після перерахунку коштів зв’язок з продавцем зникає, як і оголошення на веб-сайті.

Запам’ятайте! Перед здійсненням платежу (завдатку) попередньо перегляньте відгуки користувачів, які вже мали досвід користування данимвеб-ресурсом та оцінили якість товару/послуги та його безпечність (для отримання такої інформації можна використовувати і пошукові системи). Обов’язково читайте коментарі до оголошень, оскільки не рідко зловмисники використовують один номер телефону. Звертайте увагу на оголошення, до яких заборонені коментарі. Краще не контактуйте з такими особами. Пам’ятайте! Збереження ваших коштів у таких випадках залежить тільки від вас.

Наголошуємо, що справжні працівники банку ніколи не будуть запитувати Вас про пін-код чи іншу інформацію стосовно  Вашого карткового рахунку. Також ніколи не створюйте один і той же пароль для електронної пошти, банківського рахунку і для соціальної мережі. Якщо вже інадумали шопитисяв мережі, то перевірте авторитет інтернет-магазину та наполягайте на оплаті лише після отримання товару. А якщо ж вас все ж ошукали, обов’язково звертайтеся до міліції за допомогою.

СЗГ УМВС України
в Чернівецькій області

***

 

***

Загрузка...

2 КОМЕНТАРІ

  1. “Звертайтеся до міліції за допомогою”… За власним досвідом звучить смішно. Як правило, люди, які займаються боротьбою з кіберзлочинністю “далекі” від теми.
    Я свого часу сам вичислив “свого” шахрая через соціальні мережі. Надав прізвище, ім’я, номер мобільного телефону, адресу проживання, фото, а міліція його досі ніби-то шукає…
    Пішов 8-й місяць.
    Якщо у когось такі неприємності, звертайтесь, поділюся власним досвідом.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ