Бурбак відкрив у Чернівцях міжнародний пленер художньої кераміки (відео, фото)

0
956
Загрузка...

Удруге на Буковині проводиться міжнародний пленер художньої кераміки, який цього разу гостює у готельно-ресторанному комплексі «Орлине гніздо» на горі Цецино у Чернівцях.

 

Перший відбувся у 2013 р. з епіцентром у туркомплексі «Аква-Плюс» (с. Кам’яна, Сторожинецький район).

Запропонована тема цьогорічного пленера – кераміка Раку (довідкова інформація – нижче!).
Серед учасників – митці з України (Київ, Львів, Донецьк, Чернівці, Ужгород), Молдови, Румунії та Японії.

Організатори ставлять перед собою мету створити лабораторію для реалізації творчих задумів, пізнати душу і силу землі та вогню, відкрити красу, глибину таємничість вже зробленого твору, а також:
– організувати музей сучасної художньої кераміки в м. Чернівці;
– формувати суспільний та культурний інтерес до нашого краю;
– зробити свій внесок у розвиток сучасної художньої кераміки в Україні.
Організатором пленеру є галерея «SweetАрт-Знання» (м. Чернівці, вул. Штайнберга, 23, конт. тел.: (099) 0632210, (067) 1617017).

У церемонії відкриття пленеру, яку вела Наталія Богомаз, взяли участь, зокрема, народний депутат Максим Бурбак, Генеральний консул Румунії в Чернівцях Елеонора Молдован, Чернівецький міський голова Олексій Каспрук, один з головних партнерів заходу Олексій Бурбак.

Творити митці будуть у комплексі «Орлине гніздо» до 23 серпня. А 24-го у галереї «SweetАрт-Знання» має відкритися виставка робіт учасників пленеру.

fakty.cv.ua

Фото:

Міжнародний пленер художньої кераміки, Чернівці, 10.08.2015 р.

***

Наталя Богомаз:

***

Максим Бурбак:

***

Світлана Белякова:

***

Олексій Каспрук:

***

Елеонора Молдован:

***

Олексій Бурбак:

***

Довідково

Кераміка Раку – тип японської кераміки, традиційно використовуваної в японської чайної церемонії, в першу чергу, це чаші для чаю. Для кераміки Раку характерна ручна формовка глини замість використання гончарного круга, – в результаті цього кожен предмет виявляється унікальним. Низькі температури випалу дають досить пористу поверхню, посуд дістають з печі розпеченій і або кладуть у воду або дозволяють охолонути на повітрі. В якості покриття використовується свинцева глазур.

Історія

Термін Раку (буквально, «насолода» або «простота, природність») походить від слова Юракудай, назви палацу в Кіото, побудованого для Тойотомі Хідейосі (1537-1598), військового лідера того часу. У будівництві палацу брав участь знаменитий майстер чайної церемонії Сен-но Рікю, який попросив працював там китайського майстра з виготовлення черепиці зробити чаші, які втілювали б естетику вабі-сабі. Майстер Тьодзіро виготовив прості чаші, які відповідали філософії дзен і поданням Рикю про ідеальну чайної церемонії.

Сім’ї майстра Тьодзіро була дарована прізвище Раку, і протягом майже 450 років ось уже 15 поколінь цієї родини займаються виробництвом посуду в стилі Раку. Ім’я та стиль Раку як втілення естетичного принципу вабі-сабі, мали значний вплив на японську літературу і культуру в цілому.

Художні особливості

Ручне ліплення дає асиметрію контуру і нерівномірну товщину стінок вироби, що є втіленням ідей природності і простоти. Крім формовки майстер Тьодзіро створював незвичайні декоративні ефекти, використовуючи технологічні дефекти операцій глазурування і випалу: сітка тріщин на поверхні виробу, ознаки оплавлення черепка в результаті надто високої температури, неакуратно розтеклася по стінках глазур – ця продумана недбалість і становила головну принадність кераміки Раку. З технологічної та художньої точок зору виготовлення цих виробів є справою досить складним, оскільки вимагає вміння балансувати на межі вишуканої простоти і явного шлюбу.

Дані wikipedia.org

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ