Якщо децентралізацію проведуть без врахування волі громад, – буде «мова майдану»

1
635
Загрузка...

Буковинській владі пригрозили «мовою майдану», якщо децентралізацію проводитимуть, «як їм хочеться, а не за волею громади».

11701161_606700319433715_6096809614121087440_n

З такою заявою виступив знаний волонтер і депутат Великокучурівської сільради (Сторожинецький район) Сергій Босовик, який на свої сторінці в соціальній мережі написав:

«Чиновники вставляють палки в колеса процесу децентралізації на Буковині. Зокрема я, як депутат Великокучурівької сільради, разом з іншими депутатами та представниками громад сел Тисівці і Снячів, зробили все від нас залежне, щоб об’єднати наші громади в одну. Це свідомий вибір, який став можливим після численних зустрічей і дискусій. Люди сказали своє слово і так буде!
Сьогодні цей природній для наших громад процес намагаються зірвати обласні чиновники. Всі необхідні документи були подані в ОДА. Формально, ці документи мають бути розглянуті протягом 10 робочих днів, після яких має «народитися» рішення адміністрації. Цей термін в нашому випадку спливає 21 липня. Але вся справа в тому, що 20 липня на сесії облради буде затверджено перспективний план об’єднання громад, де керівництвом Сторожинецького району штучно продавлюється рішення про одну громаду на базі району, або інший формат, який виключає можливість об’єднання наших чотирьох сіл. Тобто ОДА штучно затягує до кінця рішення, щоб наша об’єднана громада не потрапила в перспективний план, який прийматиме 20 липня Чернівецька облрада.
Останній «законний» шанс отримати об’єднану громаду – позитивне рішення ОДА завтра (14.07.15) в 14:00 коли буде розглядатися формат децентралізації. Якщо там не буде позитивного рішення по нашій громаді або питання просто не розглядатиметься – це означатиме, що представники нинішньої влади проводитимуть децентралізацію, як їм хочеться, а не за волею громади.
Це питання є дуже важливим і знаковим для всієї області. Якщо обласні керівники «нагинатимуть» Великокучурівську з селом Годилів, Тисівську і Снячівську громади, які славляться силою своїх людей і громад, то подальший процес децентралізації в Чернівецькій області буде бутафорським і не матиме жодного сенсу.
Ми будемо захищати своє право на об’єднання. Якщо чиновники цього не зрозуміють – будемо говорити мовою «майдану». Дуже хотів би, щоб цього не сталося. В їх інтересах завтра прийняти рішення на користь нової громади, яка буде сильною, заможною і процвітаючою, бо за територією стоять люди, які себе поважають».

fakty.cv.ua

***

А ось деякі новини з «об’єднавчого процесу» на Новоселиччині:

Бояни запропонували Магалі те, що Магала запропонувала Боянам

Лише в дещо іншому ключі. Найбільшу суперечку в цій ситуації викликали не економічні, не соціальні і, звісно, не національні питання, а питання – хто носитиме паларію.
Сперечались довго, наводячи історію від Штефан чел Маре і раніше, зрештою вирішили, що сьогодення і перспективи важливіші. Але навіть назва Боянсько-Магалянська чи Магалянсько-Боянська викликала чималі суперечки. Зрештою зупинились на першому варіанті як компромісному при цьому вирішили пропонувати сусідам (у майбутньому)  поділити служби і установи навпіл (за розміщенням). На тому й порішили: погодити перспективне об’єднання сіл Бояни, Припруття, Гай і Боянівка; звернутись до Магальської сільської ради щодо створення спільної громади без визначення центру, залишитись відкритою до входження інших громад.

rayoninfo.info

***

Новоселицьким громадам так і не вдалося домовитись про об’єднання

Відбулося засідання робочої групи щодо створення добровільних об’єднань громад у Новоселицькому районі. Слово «добровільних» з цього місця просимо читати в лапках.

Отже, після двогодинних дебатів за участі сільських голів (не всіх) і членів робочої групи дійти до остаточного рішення не вдалося. Вірніше, одноголосно проголосовано про створення Мамалигівської громади до якої долучились (кого не було – долучили) села від Драниці (включно) і далі аж до кордону з Хотинщиною, Ванчиківці заявили про приєднання до Новоселицької громади. Топорівці і Рідківці оголосили створення громади з Чорнівкою, сільський голова якої перебував у «телефонному режимі», але, кажуть, рішення . Каменем спотикання стали села по «київській трасі». Магальська О. Нандриш оприлюднила рішення з пропозицією Боянам, Припруттю і Остриці, Боянський голова не наважився взяти на себе відповідальність «вирішувати за народ», підтвердив попереднє рішення про об’єднання з Припруттям і запросив всіх на збори громади села у вівторок опівдні, міський голова Новоселиці М. Нікорич, сказала, що у такому випадку погодження міської ради проекту, в якому Бояни і Припруття є членами Новоселицької громади втрачає актуальність. Гострих висловлювань вона уникала, тому перекладемо – Новоселиця як центр громади в оточенні сіл, які не отримують жодних доходів у бюджет (в більшості), перспективи не має.  Одночасно сільський голова Котелевого зазначив, що їх село погоджується стати лише центром громади і хай до них проситься хто хоче. В результаті робоча група по Новоселиці і решти району (від Магали до Драниці, і від Новоселиці до Рингача-Малинівки (яка ні до кого не хоче), далі до с. Форосне) рішення не прийняла, передавши на розгляд в область. Далі буде.

***

Загрузка...

1 коментар

  1. Друзі! Є результати нашої роботи по обьєднаню громад чотирьох сіл, Великого Кучурова, Снячіва, Тисівці, Годилова, в ОДА зустріли гарно, навіть охорона посвідчення не перевіряла, від казали що майданів достатньо, та питання наше по обьєднаню наших громад вже вирішується позитивно, та з двох об’єднаних громад по Сторожинецькому району (позавчорашні інформація), в нас буде їх чотири. Дякую журналістам які висвітили наші проблеми, та друзям які поширили інформацію по соціальним мережам, особливо по Фейсбуку. Коли нас тисячі, ми сила!

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ