Hack4energy Чернівці запрошує 19-21 червня на «змагання з енергозбереження»

5
1208
Загрузка...

Відверте інтерв’ю координатора проекту Hack4energy у Чернівцях Віктора Гищука (за суміцнитвом, керівник компанії «Інсерт інновейшн»).

Вікторе, по-перше, дякую, що погодилися розказати читачам fakty.cv.ua про цей неординарний захід в

Віктор Гищук
Віктор Гищук

житті нашого міста

Завжди будь ласка.:) До речі, Ви гарно підмітили, що за сумісництвом я керівник «Інсерт інновейшн», так як зараз вся моя увага прикута до хакатону. Погоджуся з Вами, що захід дійсно неординарний. 19-21 червня за адресою: вул. Героїв Майдану, 29 (2 поверх) відбудеться перший в Чернівцях хакатон саме енергетичної свободи!
Перепрошую, що перебиваю, але на початку нашої розмови розясніть, що то таке хакатон і «з чим його їдять»?🙂
Хакато́н – це суміш двох англійських слів «хакер» та «марафон». Це захід, під час якого різні спеціалісти в галузі розробки програмного забезпечення інтенсивно і згуртовано разом працюють над розв’язанням якоїсь проблеми. Тобто «спільними зусиллями», як і звучить головне гасло нашого міста.:) Зазвичай, хакатони тривають від одного дня до тижня. Наш хакатон Енергетичної Свободи – це хакатон додатків, хардварних рішень та дизайну, який має на меті створити рішення, що активно залучають громадян до енергетичної оборони. Він відбувається паралельно у низці українських міст (на разі 10 міст – ред.) із телемостами між містами.
Кому належить ідея започаткувати в Україні такі заходи? Як кажуть, звідки ноги ростуть?
Ідея належить громадській організації «Greencubator». «Greencubator» – громадська
організація, створена у 2009 році з метою розкриття та розвитку енергетичних талантів та просування енергетичної культури, енергоефективності та сталого розвитку. Це абсолютно круті та позитивні люди, я переконаний, що в них є чому повчитися. Зокрема, «Greencubator» реалізує проекти у сфері зеленого підприємництва, освіти, соціальних інновацій та медіа, спрямовані на розкриття можливостей відновлюваної енергетики та сталого споживання. На правах реклами скажу, що я всіма силами ініціюватиму співпрацю та навчання нашої громадської організації «Альтернатива-Є», надіюся цього року ми долучимося до таких заходів як «SunnyDay» та «TeslaCamp». Я щиро дякую Богові, що нам є в кого вчитися, надихатися і що в нас є те бажання, та енергія на всі ці речі! Дякую всій команді «Альтернатива-Є».
Вікторе, скажіть, а хто буде запрошуватися до участі в хакатоні?
Учасниками хакатону можуть бути всі без винятку небайдужі люди. Ми робимо ставку на дизайнерів, програмістів, інженерів, розробників соціальних ігор та мобільних додатків, спеціалістів з гейміфікації та поведінкової економіки, енергетики та технологій, психологів та соціологів, рекламістів та SMM-менеджерів. Вітаємо також участь аніматорів та відео-продюсерів, журналістів та копірайтерів та, власне, всіх, хто можуть і хочуть стати агентами поведінкових змін в енергетиці.
А яким чином Ви долучилися саме до організації Hack4energy – хакатону енергетичної свободи в Чернівцях?
Знаєте, принципи моєї діяльності і життя базуються на тому, аби не лінуватися, починати з себе і обов’язково робити і діяти. Це, як в рекламі, вже не пригадаю чого саме… «Помиляйся, але не зупиняйся», адже не помиляється тільки той, хто нічого не робить.
А почалося все банально – побачив на фейсбуці спершу сторінку, потім сайт, потім на сайті побачив це відео і в мене пройшов мороз шкірою.

Все, хочу це робити, саме робити, навіть не брати участь. От люблю я різні «двіжі» (велодні, конференції, фестивалі…). Так, погоджуся, що їх в нас мало, так, можна критикувати владу, інші громадські організації, всіх навколо, а можна просто брати і робити, як мінімум, пробувати і старатися…
Власне, одного понеділка я зателефонував організаторам, поїхав до Києва, зарядився по самі вуха просто шаленою енергетикою, приїхав – зарядив друзів та однодумців. Знову дозволю собі «на правах реклами»:) сказати кілька слів про людей, котрі мене підтримують та допомагають. Наразі це мій близький друг ще з дитячих років Андрій Брязкало. Андрій, як директор великого готелю («Буковина» – ред.), ще далеко до моєї поїздки до Києва постійно мене «напрягав»: «давай зроби мені освітлення в готелі економним». Тому коли я подзвонив йому і запропонував такий захід, він одразу, я б навіть сказав, миттєво:) погодився.
А яка процедура чи який формат проведення хакатону?
Як я вже вище згадував, другою частиною слова хакатон є слово марафон, тобто нонстоп. Ми організуємо учасникам можливість залишатися в приміщенні на нічний час, щоб процес роботи не припинявся. Також ми забезпечимо учасникам комфортні умови для дій та думок, харчування, каву, і, вибачте, для бажаючих навіть пиво, оскільки захід відбуватиметься в приміщенні, де на першому поверсі розташований відомий місцевий виробник пива;)
Учасники можуть приходити зі сформованою командою, а можуть знайти команду в процесі хакатону. В кожній команді має бути мінімум 4 учасники, серед них спеціалісти з мінімум 3-х різних напрямків (девелопер/дизайнери/маркетолог і т.д.). Решта деталей ми розкажемо згодом на прес-конференції та на інтернет-ресурсах.
В чому полягає суть паралельного хакатону?
Суть дуже проста і крута – це об’єднати за допомогою інтернет комунікацій 10 міст. Це включення і виступи людей з інших міст та із-за кордону.

І все ж попрошу уточнити, якими будуть завдання для команд-учасниць, вони будуть змагатися між собою (у чому), як буде цей процес відбуватися?

Якщо коротко, то на початку учасникам, які прийшли зі своїми ідеями, дається короткий час (хвилина) на те, щоби презентувати ідею присутнім. Після презентації відбувається розподіл людей по командам (хоча можуть приходити і вже сформовані команди). Ідеї, які наберуть менше 4-х учасників, або не мають необхідного мінімум спеціалістів для її розробки, вибувають. Але учасники чи ідеї, що не потрапляють до халатну, можуть приєднатися до команди ідей, які пройшли. Далі команди починають працювати над розробкою ідеї. І час від часу (це організаційний момент) презентують проміжні результати. На фініші команди презентують свої продукти (плоди розробок), з яких місцеве журі, скажімо так, обирає 2 кращі розробки, які допускаються до всеукраїнської презентації в режимі скап-зв’язку. А далі вже на всеукраїнському рівні визначається трійка призерів, а отже і володарів призів. Як в спорті:) Які призи, – поки що не будемо розкривати, нехай залишиться інтрига:)

Організація такого заходу вимагає і певних витрат, плюс матеріальну базу. Хто це все забезпечує?

Це забезпечують спонсори, партнери та небайдужі люди. Зокрема, «Інсерт інновейшн» всіма руками і ногами підтримує, готель «Буковина» надав обладнання, паб «Наше пиво» згодився надати приміщення та нагодувати людей, плюс там є пиво:) Але ми маємо куди розвивати цю складову організації, так що будемо раді всім, хто готовий долучитися в будь-якій якості і в будь-якій формі допомогти! Правда, є одне уточнення: ми не приймаємо допомогу, яка може тягнути за собою якісь політичні зобов’язання.

Спасибі за відверте та позитивне інтревю. Успішного хахатону!
І я також дякую. Підсумовуючи свої слова, зауважу, що ми організовуємо вперше такий захід, тому якщо я десь допустив неточність, а хтось чітко знає де і яку, долучайтеся до нас, виправляйте нас!:) Друзі, ми чекаємо на всіх-всіх-всіх 19-21 червня за адресою: м. Чернівці, вул. Героїв Майдану, 29 (другий поверх), приходьте! Майте сміливість! Змінюйтесь! Ставайте лідерами!
І замість P.S. У нас будуть дуже круті наші місцеві спікери!

Завершу словами із сайту «Greencubator»-a: «Ми щиро віримо в те, що трансформації в енергетичній системі України стануть реальними лише за умови активного залучення громадян в цей процес. Пересічний українець має почати вкладати час, увагу та гроші в енергетику, міняти свою модель споживання так, щоб згладити піки споживання – і завдяки цьому скоротити аварійні та планові відключення, пересунути споживання на нічний провал енергосистеми, почати активно економити».
Буде весело!

У кого виникають якісь питання, пов’язані з участю у хахатоні, – пишіть, дзвоніть, заходьте:
https://www.facebook.com/victorian787

+380953401638

Руська 129 а (офіс 2)

fakty.cv.ua

Рекомендуємо також:

Загрузка...

5 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ