Вікна Буковини можна побачити і в центрі Києва

0
276
Загрузка...

З лютого місяця у Мистецькому Арсеналі відкрився міжмузейний арт-проект ВІКНА. В українській етнокультурі вікно сприймалось як сакральна межа між різними світами – реальним й ідеальним, нинішнім та прийдешнім; як своєрідне «око» у зовнішній світ. В ідеї проекту «вікно» виступає символічним медіатором між сьогоденням та минулим – нагода зазирнути у простір традиційної культури і народного мистецтва, що у наш час зазнають незворотних трансформацій. В експозиції вперше експонуються 100 унікальних українських етностроїв кінця ХІХ – початку ХХ ст. із провідних музейних колекцій. Наскрізним мотивом експозиції стала галерея світлин вікон українських хат з різних куточків України, зібраних етнографом, дослідником, митцем Петром Гончаром у його мандрівках та експедиціях.  Серед них і декілька вікон з Буковини.

Проект демонструє високі зразки народного мистецтва, актуалізуючи джерела модерної ідентичності. Адже на тлі суспільних трансформацій, що відбуваються останнім часом в Україні, спостерігається значне пожвавлення інтересу до української національної культури та традицій. Етносимволіка стала частиною нашого щоденного життя, символом солідарності, приналежності до політичної нації, що сформована на загальноцивілізаційних принципах громадянського суспільства.

Отож, щоб поринути у світ українських вікон, не обов’язково брати квиток на потяг і їхати до столиці. Fakty.cv.ua зробили це – за Вас і для Вас.  Насолоджуйтесь переглядом!

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ