Антирекорд Чернівців: Найбільше судових справ проти журналістів в Україні

0
210
Загрузка...

Голова Незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов мав лекцію в Чернівецькому університеті, а потім дав прес-конференцію. Він заявив, що область стала рекордсменом з судових справ проти журналістів. Останнім часом п’ять справ виграно і деякі перебувають на розгляді.

Журналістів захищали юристи медіа-профспілки Олександр Тарасов і Олексій Ржанов разом з юристами Інституту розвитку регіональної преси. Про це повідомили у прес-службі Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ).

Така кількість справ у Чернівцях може свідчити про те, що є в суспільстві прошарок, який сприймає журналістів як ворогів. Звісно, існує проблема наклепу, але в рамках існуючого законодавства вона цілком може бути вирішена без судових позовів. Зокрема, громадянин, який вважає себе ображеним, може оприлюднити свою точку зору через ЗМІ.

З іншого боку, і журналістам також у своїх публікаціях варто якомога ширше представляти точку зору тих, хто стає об’єктом для критики.

Голова НМПУ навів перелік справ, які розглядалися у Чернівцях.

1. Справа за позовом Бешевлі до Галини Єремиці. У квітні Буковинський громадський портал CitizenJournal опублікував статтю Галини Єремиці «Обласне Управління СБУ вкотре пікетували. Цього разу представники криміналітету та партії регіонів?». У матеріалі у формі оціночних суджень піддавалась також критиці діяльність підприємця та місцевого громадського діяча Ігоря Бешевлі. Не погоджуючись з викладеним у статті, пан Бешевлі подав до Сторожинецького районного суду Чернівецької області позов про захист честі, гідності та ділової репутації, а також спростування недостовірної інформації. Він вимагав від журналістки публічних вибачень та спростування відомостей, які, на думку позивача, є недостовірними, завдають шкоди його честі та діловій репутації. Після більш ніж п’яти місяців судового розгляду та десятка судових засідань суддя А. Пташник винесла рішення про відмову у позові, визнавши вимоги про спростування недостовірної інформації необґрунтованими.

2. Агаларов проти газети Буковина – Агаларов Рустам Огли подав позов до газети «Буковина» про відшкодування шкоди, завданої поширенням недостовірної інформації, яка завдала шкоди його честі, гідності та діловій репутації. А також порушувала принцип презумпції невинуватості щодо нього. Інформацію було поширено у статті «Убивць з Азербадйжану випустили на волю». Позивач вимагав 20 тис. грн. В апеляційній інстанції Агаларов відмовився від позову.

3.Агаларов проти редактора газети «Версії» Людмили Чередарик – спростування недостовірної інформації. У позові відмовлено.

4. Екс-перший заступник прокурора Банчук проти ТВА та журналіста Івана Гончарука – У червні місяці, тоді ще перший заступник прокурора Чернівецької області, Станіслав Банчук подав позов про захист честі, гідності та спростування недостовірної інформації проти телеканалу ТВА та журналіста Івана Гончарука. У своєму позові заступник прокурора також вимагав від журналіста публічних вибачень. Підставою для звернення до суду став телевізійний сюжет, присвячений земельним оборудкам посадовців Сокирянської райдержадміністрації. У журналістському матеріалі йшла також мова про звинувачення місцевою громадою у причетності до цих махінацій пана Банчука та Генеральної прокуратури України. Після п’яти місяців судового розгляду суд погодився з доводами представників відповідачів та у задоволенні позовних вимог Станіслава Банчука відмовив у повному обсязі.

5. Володимир Вакарюк проти журналіста Юрія Чорнея та інтернет видання «Букньюс», Сергія Зарайського та інтернет видання «Букінфо» та ін. – Пан Вакарюк вимагав від журналістів сплатити йому 2 мільйони гривень моральної шкоди за образу його честі та гідності. Після більш ніж 8 місяців судового розгляду справу виграли. Як у першій, так і в апеляційній інстанції.

Зараз знаходиться в провадженні справа за позовом Юлії Софтенко до телеканалу ТВА – визнання наказу про звільнення незаконним, поновлення на роботі.

Юрій Луканов – діючий журналіст, автор чотирьох книжок, сценаріїв до десятка документальних фільмів, численних колонок в українських і зарубіжних ЗМІ. Він висвітлює події на Майдані, Криму, Донбасі. Очолює НМПУ з 2011 року. До того він з 2008 року керував київською організацією НМПУ. Був, як це сьогодні називається, піар-директором Першого фестивалю популярної пісні і музики «Червона рута» у Чернівцях. Тут же презентував свого часу свою першу книжку – «Третій президент. Політичний портрет Леоніда Кучми».

Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ