3G-інтернет в Україні, як виявилось, давно є (+карти покриття)

0
5762
Загрузка...

Незважаючи на те, що 3G в Україні нібито ще немає, і велика трійка операторів щосили готується до розгортання своїх 3G-мереж у стандарті UMTS (WCDMA 2100), але взагалі-то 3G в країні вже давно є. По-перше, є CDMA-оператори. Є процвітаючий Інтертелеком з Одеси, що запустив CDMA2000 1x EV-DO rev.B. Є, хоча і дихаючий на ладан, в рамках групи Приват оператор people.net, який з великою помпезністю запускався в 2007 році, та так і не злетів. Є мережа стандарту CDMA 450, яку розгорнула МТС і відносно успішно її експлуатує з послугою «МТС Коннект». Нарешті, є оператор, який уже кілька років надає послуги «того самого 3G»: Трімоб (він же Utel, він же Ого! Мобільний). У його мережі можна скористатися роумінгом і отримати 3G, який і пропонують вже зараз Київстар та МТС. Подивимося ж покриття всього цього «щастя».

Карта покриття 3G Інтертелекому

Об’єктивно Інтертелеком на сьогоднішній день має кращу 3G-мережу в масштабах країни. Ми навіть якось робили невелике дослідження швидкості передачі даних в різних локаціях Києва та околиць і результати, а також реально доступна швидкість за технологією Rev B виглядала цілком гідно. Ну, і карта покриття говорить сама за себе. До сьогоднішнього року телефон або модем (а іноді і роутер) Інтертелекому був кращим рішенням для всіх, хто багато переміщався по країні і потребував високошвидкісного інтернету.

1

Карта покриття 3G people.net

Історія цього оператора сповнена трудових подвигів і бізнес-падінь. Пафосний старт з не дуже зрозумілим масовому споживачеві позиціонуванням (гірше і пафосніше був тільки старт Freshtel), яскравий і нетривалий період горіння і тривала гірка історія розчарувань і загасання, що продовжується донині. Привабливості оператору може додати те, що підключитися можна в будь-якому відділенні Приватбанку, яких по країні, як грибів після дощу. У іншому невідомі якісь успішні історії його використання, хоча вони напевно є. Карта покриття обмежується обласними центрами.

2

Карта покриття 3G Трімоб

Ще одна сумна і багатостраждальна історія державного оператора, про яку можна було складати билини. Оператор став заручником політичних пристрастей найвищого калібру, цей оператор змінив три назви і був розмінною монетою у великій політичній грі. По суті, розвиток мережі зупинився на першій фазі, на обладнанні Nokia, купленому ще Ющенко під час його офіційного візиту до Фінляндії. Нехай вас не вводить в оману червоний колір карти з сайту оператора. Це колір роумінгу, тобто в цих місцях немає ніякого 3G, а використовується EDGE іншого оператора (в даний час це МТС, раніше був Київстар). Колір справжнього покриття мережі 3G – зелений.

3

Карта покриття 3G МТС Коннект

Компанія МТС вчасно взялась за частоти в 450 МГц, на яких розгорнула мережу CDMA 450 і стала надавати «материнську» послугу МТС Коннект. Фактично, мова йде тільки про передачу даних, голосового зв’язку в цих послугах немає. Тому вони надаються з модемами і роутерами. Для використання з ноутбуками. Карта покриття охоплює всі обласні центри, місцями навіть пропонується Rev B. Фактично, ця послуга витіснила з корпоративного сектора менш гнучкий і позбавлений всякого фінансування для розвитку people.net.

4

Карта покриття 3G МТС

У популістській гонці операторів, що виникла в результаті відкритого продажу державою ліцензій на 3G, МТС зробила тимчасовий хід конем і пропонує послуги 3G вже зараз. Насправді мова йде про роумінг з ТриМоб. Відповідно, карта покриття нинішньої мережі 3G МТС виглядає точною копією карти покриття Трімоб. Інакше й бути не може, оскільки використовуються одні й ті ж базові станції та ресурси однієї і тієї ж мережі.

5

Карта покриття 3G Київстар

Ще простіше поступив Київстар в аналогічній ситуації. Оператор точно так само пропонує вже сьогодні послуги 3G своїм абонентам, але мова йде про той же роумінг Трімоб. Причому на сайті Київстару вирішили взагалі не морочитися з картою покриття (все одно захід тимчасовий) і тупо в пункті «карта покриття» дали посилання на сайт Трімоб.

6

Карта покриття 3G life 🙂

Нарешті, карта покриття оператора life 🙂 виглядає скоріше як смайлик з його логотипу. Не те, щоб нас засмучувала відсутність навіть видимості 3G у цього оператора – насправді йому дійсно немає сенсу витрачати ресурси на тимчасовий роумінг ТриМоб. Але, погодьтеся, всі ці рекламні ходи з гаслами першості виглядають на тлі інших операторів, що мають реальні послуги 3G, чистої води шапкозакиданням. Так що карта покриття 3G у life 🙂 поки виглядає так:

7

gagadget.com

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ