«Якби не ви, волонтери, я би там вже кілька разів помер»

1
788
Загрузка...

Відома буковинська письменниця Христя Венгринюк розповіла про свою волонтерську діяльність і те як кожен з вас може допомогти українській армії.

 

Ніколи не думала, що стану волонтером. Звісно, раніше збирали гроші на хворих, на тварин, але ніколи 150204-VengrynukHrystyaтак, щоб постійно.

Рік тому, коли розпочався Майдан – одразу виїхала туди, а потім повернулася, бо зрозуміла, що варто на місцях теж змінювати владу. Перший збір коштів відбувся тоді, коли згорів чернівецький намет і ми збирали гроші на новий. Потім збирала продукти, одяг, найважливіші речі для тих, хто живе в наметах на Майдані.

Після перших смертей почала збирати кошти на ліки, батьки, в колишньому медики, допомагали знайти найменш доступні препарати за найдешевшими цінами. З того часу не залишаю цю справу. Далі розпочалася війна і тепер волонтерство щоденна справа. Ми з Оксаною Михайлівною Івасюк організовуємо ярмарки-розпродажі цікавих речей (книг, прикрас, хендмейду, картин, старовинних речей, посуду і т.д.). Після першого ярмарку зібрали гроші на тепловізор. Після другого на дальномір. Ті речі, які не розпродуються на ярмарках – розпродую через інтернет. За все звітую чеками, тому люди мені довіряють.

З митцями та активістами організовували мистецький вечір “Арт-Майдан”, де на аукціоні розпродували картини відомих чернівецьких художників, кошти з яких передали сім’ї покійного воїна “Небесної сотні” Василя Аксенина.

На АТО продаю також книги свого авторства та картини. Книги замовляють у різні міста України, надсилаю.

Люди стали добріші, організовуються, допомагають, хто чим може, часом віддають останнє.

Щоб зібрати кошти, також організовували виступи письменників та співаків (зокрема виступ Анети Камінської). Для збору коштів виступав гурт “Тарнавка” (Юля Косівчук, Ольга Гук) та багато інших. Збирали кошти також, коли разом з “Meridian Czernowitz” святкували Новий Рік.

Постійно в інтернеті пишу номер картки для АТО, а на кошти купуємо найважливіше: ліки, їжу, теплий одяг, цигарки і каву. Сумно, що останнім часом все більше потребують важких хімічних заспокійливих для центральної нервової системи, хлопцям стає дедалі важче.

У кінці 2014 року ми з Оксаною Івасюк зорганізували проект “Знаєш, солдате, ти мусиш вистояти…”(видавництво “БукРек”) – це книга десяти поеток про війну для наших хлопців, які в АТО, але це позитивні тексти, тексти-молитви, тексти-підтримки. Ми надсилаємо ці маленькі книжечки нашим воїнам, щоб підтримати їх і словом. Також розпродуємо ці книги, а кошти передаємо АТО.

Я вирішила не вступатиму у волонтерський рух, а щоденно допомагатиму, проте окремо, лише для того, щоб зібрати більше коштів. Я просто обрала іншу систему – продавати цікаві та цінні речі на вулицях, у концертних залах, через інтернет. Так людям легше – щось купити, а не просто віддавати гроші. Така, на жаль, особливість людей.

Нещодавно дружина нашого відомого художника Темістокля Вірсти продала його картину, а кошти передала нам, а ми, разом з Валентиною Діяковською, віднесли їх в військовий госпіталь і допомогли трьом пораненим.

Також картини художниці Анастасії Афанас’євої, які були лотами та розпродувались в інтернеті, замовляли і в Польщу, і в Ізраїль. Отримували грошові перекази з Польщі, Ізраїлю, Канади. Гуманітарну допомогу для воїнів чотири рази отримували з Америки, яку організовувала наша чернівчанка Юля Косівчук.

Видавництва “Книги-ХХІ”, “БукРек”, “Discursus” давали книги для продажу, а кошти йшли на АТО, художній магазин “Палітра” постійно допомагає, не залишаються байдужі й інші приватні організації. У влади ми ніколи грошей не просили.

Збирали гуманітарну допоможу для біженців, а також двічі допомагали фінансово їм. Особливу мала втіху,коли могла своїм маленьким розміром одягу та маленьким розміром ноги допомогти дівчині зі Сходу, бо вона такої ж дрібної структури.

Часом дуже втомлююсь з волонтерством, але знаю, що це необхідно робити!!! Завжди допомагаємо адресно, щоб все доходило до адресата.

Я не знаю скільки ми зібрали грошей за цей рік, але за один концерт можемо зібрати і 14 000 гривень, а за тиждень в інтернеті продати лише на 1000 гривень.

За цих страшних 14 місяців я написала лише кілька віршів про війну, які ввійшли в антології “Небесна сотня”, “Небесна сотня. Перевидане” та “Знаєш, солдате, ти мусиш вистояти”. А також написала 4 картини (три маслом та одну гуаш’ю ).

Насправді, велика радість допомагати людям, особливо, коли знаєш, що цим їм рятуєш життя. Одного разу, коли повернувся наш воїн на кілька днів у Чернівці зі Сходу сказав: “Якби не ви, волонтери, я там би вже кілька разів помер”. Ці слова стосувалися того, що ми намагаємося “вдягати” хлопців на війну і забезпечувати найнеобхіднішим. Ще активніше у цьому питанні працює “Волонтерський рух”, бо в них є інформація, кого з нових мобілізовують. Довіряю “Волонтерському Руху” на 100 % і дуже пишаюся ними! Сумно, що держава не може як слід, ні вдягнути, ні забезпечити безпеку нашим героям на війні. Але ми всі мусимо триматися! Слава Україні!

І прошу вибачення, якщо когось забула! Реально, допомагає свідома частина Чернівців. Нас багато, але, на жаль, не всі…

 Христя Венгринюк

 

Від редакції: Усім хто бажає допомогти українським військовим, ви можете придбати лоти на різних ярмарках, що періодично влаштовує Христя, а також побачити наявні лоти на її сторінці у мережі «Facebook».

Ви можете також надати свої речі для ярмарку, а виручені кошти підуть на потреби наших воїнів в АТО.

Номер картки для перерахунку грошей:

5211 5273 0267 5224 Венгринюк Христина

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ