Суд зобов’язав прокуратуру розслідувати порушення нардепом Бурбаком законодавства

0
1400
Загрузка...

У п’ятницю, 20.02.15, суд ухвалив рішення, яким зобов’язав слідчого СВ прокуратури Чернівецької області розслідувати порушення народним депутатом України Максимом Бурбаком чинного законодавства України, а саме зловживання службовим становищем та незаконне вручання у діяльність судових органів.

 

З відповідною заявою до Генеральної прокуратури звернувся журналіст і громадський діяч Василь Забродський. На це звернення він отримав відповідь про відсутність підстав для відкриття провадження. Тоді Забродський звернувся 17.02.2015 р. з відповідною скаргою до Шевченківського районного суду м. Чернівців, і вже на другий день суд задовольнив його скаргу.

Про це Василь Забродський повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі, де виклав копію відповідного судового рішення.

У рішенні йдеться:150220-sud-Burbak-Zabrodsjkiy (1)

«17.02.15 року заявник Забродський В. І. звернувся до суду зі скаргою на бездіяльність старшого слідчого СВ прокуратури Чернівецької області Каштеляна М. О. щодо невнесення ним заяви про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР.

В скарзі зазначив, що ним в адрес Генеральної прокуратури України було направлено заяву щодо порушення народним депутатом України Бурбаком М. Ю. чинного законодавства України, а саме зловживання службовим становищем та незаконне вручання у діяльність судових органів, ст. ст. 364, 367 КК України.

У відповідь на його заяву від 26.01.2015 року він отримав лист, в якому старший слідчий СВ прокуратури Чернівецької області Каштелян М. О. повідомив, що підстав для занесення заяви до ЄРДР немає.

Згідно ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 год. після подання заяви, 150220-sud-Burbak-Zabrodsjkiy (2)повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових  розслідувань та розпочати розслідування.

В заяві про вчинення кримінального правопорушення він зазначив, які саме правопорушення вчинив Бурбак М. Ю. Жодного відношення до кримінальної справи, яка порушена щодо Забродського В. І., Бурбак М. Ю. не має, а чинить тільки тиск на суд. Не провівши належної перевірки обставин, на які ним було вказано в заяві про вчинення злочину, слідчий тим самим прояви бездіяльність.

Тому просив визнати протиправною бездіяльність старшого слідчого СВ прокуратури Чернівецької області Каштеляна М. О. щодо невнесення відповідних даних про вчинення кримінального правопорушення  до ЄРДР та зобов’язати старшого слідчого Каштеляна М. О. внести відповідні відомості до ЄРДР щодо повідомлення від 26.01.2015 року про вчинення кримінального правопорушення народним депутатом України Бурбаком М. Ю.

В судовому засіданні заявник підтримав заявлені вимоги у повному обсязі і дав свої пояснення.

Представник прокуратури в судовому засіданні вража, що скарга безпідставна, просив відмовити в скарзі.

Заслухавши сторін, слідчого, суд вважає, що скарга підлягає задоволенню.

Відповідно до ч. 1 ст. 214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 год. після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов’язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових  розслідувань та розпочати розслідування. Слідчий, який здійснюватиме досудове розслідування, визначається керівником органу досудового розслідування.

Судом встановлено, що заявник Забродський В. І. 26.01.2015 року направляв до Генеральної прокуратури України заяву про вчинення кримінального правопорушення народним депутатом України Бурбаком М. Ю.

Його заява про вчинення кримінального правопорушення з Генеральної прокуратури України поступила до прокуратури Чернівецької області 05 лютого 2015 року для розгляду по суті.

06 лютого 2015 року старший слідчий СВ прокуратури Чернівецької області Каштелян О. М. листом №17/1607-15 повідомив Забродському В. І. про те, що підстав для внесення до ЄРДР його заяви про вчинення кримінального правопорушення від 26.01.2015 року немає через відсутність фактичних даних, які вказують на ознаки складу злочинів передбачених ст., ст.. 365, 376 КК України в діях народного депутата України Бурбака М. Ю.

Таким чином, встановлено, що заява Забродського В. І. від 26.01.2015 року не була внесена до ЄРДР як того вимагає ст.. 214 КПК України, перевірка обставин, викладених в заяві про вчинення кримінального правопорушення фактично не проводилася і з боку старшого слідчого СВ прокуратури Чернівецької області Каштеляна М. О. допущено бездіяльність.

Тому скарга Забродського В. І. підлягає задоволенню, старшого слідчого СВ прокуратури Чернівецької області Каштеляна М. О. слід зобов’язати внести заяву Забродського В. І. від 26.01.2015 року про вчинення кримінального правопорушення до ЄРДР, провести по заяві відповідну перевірку та прийняти рішення згідно закону.

На підставі викладеного та керуючись ст.. ст.. 303, 304, 306, 307 КПК України, суд

УХВАЛИВ

Скаргу задовольнити.

Зобов’язати старшого слідчого СВ прокуратури Чернівецької області Каштеляна М. О. прийняти заяву Забродського Василя Івановича від 26.01.2015 року про вчинення кримінального правопорушення, внести її до Єдиного реєстру досудових  розслідувань, повідомити про це Забродського В. І. та розпочати розслідування, провести відповідну перевірку обставин, викладених в заяві, та прийняти відповідне рішення згідно чинного законодавства.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя Богдан С. І.»

Василь Забродський прокоментував це рішення для fakty.cv.ua: «Сьогодні я виграв ще один суд. Бездіяльність прокуратури визнана незаконною. Прокуратуру зобов’язано відкрити кримінальне провадження для досудового слідства по незаконним діям нардепа Максима Бурбака. Про які незаконні дії йдеться? Цей депутат вирішив, напевно, що він цар і Бог, і почав це демонструвати у незаконний спосіб. Крім зловживання службовим становищем (ст. 364 ККУ), ще й намагається тиснути на суд (ст. 376 ККУ). Я звернувся із заявою до Генпрокурора. Прокуратура відреагувала стандартно для таких ситуацій: відмовила у відкритті кримінального провадження. Тоді я звернувся до суду. І суддя Богдан С.І. встановив справедливість і зобов’язав прокурора відкрити провадження. Якщо чесно, я сам здивувався такому сміливому рішенню. Все-таки не кожного дня проти нардепа кримінальне впровадження відкривають, ще й за рішенням суду. Тепер, якщо слідство встановить наявність складу злочину в діях народного депутата України Бурбака М.Ю., то сидіти йому до п’яти років».

Сподіваємось, fakty.cv.ua зможуть найближчим часом отримати і коментар народного обранця Максима Бурбака.

fakty.cv.ua

***

(+18) Забродський про депутатський запит Бурбака: Нехай він поцілує мене в дупу

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ