«Скандальна ділянка» по вул. Суворова: Бешлей хоче мільйони, Прозоровський «парирує» тисячами

0
2193
Загрузка...

Депутат міської ради Володимир Бешлей вважає, що рішення міськради щодо земельної ділянки по вул. Суворова, 2 у Чернівцях призвела до втрати потенційних мільйонів для бюджету, а його колега-депутат Михайло Прозоровський, який очолює фірму-фігуранта у цій справі, переконує, що це просто спроба розхитати ситуацію.

 

Володимир Бешлей (депутат міської ради):Beshley-photo

У жовтні 2013 р., коли я виконував обов’язки директора департаменту містобудівного комплексу, виявив той факт, що земельна ділянка на вул. Суворова, 2 Б багато років пустує, там не здійснюється ніяке будівництво, хоча згідно умов передачі в оренду мали би будувати. Ще «за часів Федорука» ділянки по вул. Суворова, 2 А і 2 Б були передані фактично за безцінь ТОВ «Фенікс-Інвест». На частині ділянки фірма збудувала багатоповерховий будинок. Хоча, до слова, в тому районі знаходяться пам’ятки архітектури, тому не можна будувати більше 3-х (???) поверхів. Тобто має бути малоповерхове будівництво, а там – аж 9 поверхів. Але то таке. Головний архітектор погодив, архітектурна рада дозволила…

Півтора року тому я запропонував на сесії згадану вільну ділянку в розмірі 40 соток винести на аукціон. Тому що договір оренди був фактично закінчений, фірма не здійснювала ніяку діяльність.

Сесія тоді підтримала. І ділянка була включена до переліку ділянок, які мають бути реалізовані на торгах.

Після того, як секретарем став Кушнірик, і фракція «Фронту змін» отримала більшість, ця земельна ділянка була виключена з переліку винесених на аукціон і була передана далі фірмі «Фенікс-інвест» в орендне користування (тобто оновили стару угоду). Я договорів не бачив.

Якби ту ділянку реалізували з аукціону, орієнтовно 4-5 млн. гривень могло надійти в бюджет і піти в т.ч. на соціальні проекти. А так за ділянку сплачують «копійки».

Трагедія в тому, що з весни до осені вже підняти каркас багатоповерхівки. І точно знаю, що будівництво не здійснює «Фенікс-Інвест». Вона просто перепродала цю земельну ділянку іншому забудовнику. По документах ще не провели. Але будівництво здійснює інша юридична особа. Тобто можна припустити, що ці мільйони хтось поклав в кишеню… Це реально «схема», якою вже користуються представники «Фронту змін» і міського голови. Тому що активно лобіював це питання депутат Михайло Прозоровський, співвласник ринку «Добробут».

Якби ми продали на аукціоні, незалежно хто придбав би – Мороз, ПМК-76 чи ще хтось (змагання було би точно, бо ж це ділянка практично в центрі міста, біля парку), але точно можна було отримати хороше надходження до бюджету. Десь навесні здадуть будинок в експлуатацію, потім земельна ділянка буде закріплена за будинком і надходження в бюджет припиняться.

Зараз спекулюють, що, мовляв, не можна виносити на аукціон.

Був договір оренди, багато років не будували, а коли підняли питання, то й «зашевелилися».

Я з цього приводу теж публічно виступав навесні, коли вони виключали ділянку з переліку винесених на аукціон.

Але це деталі. Головне, що за цією «схемою» чималі кошти замість бюджету пішли в чиїсь кишені. І це неправильно. Громада має знати правду. А депутатам і активістам треба докласти зусиль, аби в нашому місті такими «схемами» не могли користуватися.

Аргументи іншої сторони (Михайло Прозоровський, депутат міської ради, директор ТОВ «Інвесрт-Альянс»)

Щоб дізнатись думку сторони забудовника, ми зустрілись із Михайлом Прозоровським – депутатом Prozorovskyy-miniміської ради і директором товариства з обмеженою відповідальністю «Інвест Альянс». В одній із соцмереж ми звернулись до пана Михайла і, як на диво, досить швидко і без зайвих «відмовок» отримали відповідь. Ба – більше пропозицію зустрітись на місці «злочину», на вулиці Суворова, 2 Б, так би мовити, побачити і зорієнтуватись на місцевості.

Нашу розмову спробую сформулювати в одному питанні і відповіді на неї.

Михайле Олександровичу, хочемо отримати Ваш коментар з приводу резонансного рішення щодо земельної ділянки на Суворова, 2 Б. Цікавлять аргументи на користь рішення, яке прийняла міська рада. Ходять розмови, що насправді ту ділянку орендарі вже неофіційно продали іншим власникам, причому за чималі кошти. Як Ви ставитесь до тих ініціатив виставити цю ділянку на аукціон, аби виручити кошти для бюджету, а отже і для якихось соціальних проектів. Експерти з нерухомості припускають, що за таку ділянку можна було отримати навіть мільйонів 5?

– Можна багато говорити і вигукувати певні речі, але в усьому має бути здоровий глузд. І ще краще наочно пересвідчитись у безпідставності звинувачень. Так, ми дійсно звернулись із проханням до міської ради, і отримали законне рішення, про поділ отриманої раніше ділянки, площею 0,4702 га, за яку ми справно сплачуємо орендну плату, на 3 окремі частини. А все це тільки тому, що треба площу, де вже побудований житловий будинок, передавати в користування ОСББ,  а дві інші в загальне користування, облаштування мереж, підземного паркінгу разом із МПП «Бомонд» та УСБУ, бо на них нічого і не побудуєш, це нонсенс, що там продавати, дорогу між будинками? Чи може внутрішнє подвір’я? Що виставити на аукціон, шматок між будинками, де нічого будувати? Щоб не бути голослівним, я прихопив із собою схеми і викопіювання, щоб було видно, про які ділянки йде мова. Ми ж справно виконуємо умови угоди з містом, сплачуємо 50 тис. оренди в рік, податки, віддаємо погоджений житловий фонд. Як на мене, комусь вигідно розхитувати ситуацію, от і вкидається такий собі матеріал, про нібито оборудки влади.

Олександр БІЛОУС, fakty.cv.ua

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ