РНБО: Україна, нарешті, теж вводить санкції проти Росії

0
442
Загрузка...

«Краще пізніше, ніж ніколи» – Рада національної безпеки і оборони України виступає за обов’язкове застосування на території України міжнародних санкцій відносно Російської Федерації.

“Для посилення тиску на Росію Рада національної безпеки прийняв рішення щодо обов’язкового застосування на території України санкцій, введених країнами ЄС, Швейцарською конфедерацією, США і країнами Великої сімки щодо Російської Федерації”, – повідомила прес-служба РНБО про результати сьогоднішнього засідання Ради.

Також РНБО внесла пропозиції щодо посилення санкцій проти Росії. Нагадаємо, у вересні 2014 року Кабмін схвалив і вніс на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування персональних економічних та інших обмежувальних заходів до 209 юридичним і понад 1 тис. фізичних осіб, причетним до підтримки агресії РФ проти України. Це зроблено на виконання закону “Про санкції”, прийнятого 12 серпня Верховною Радою за ініціативою Кабміну. Пропозиції складаються з восьми пунктів. Остаточне рішення по них вводиться в дію указом президента.

Зокрема, Кабмін пропонує РНБО заборонити в’їзд в Україну особам, які підтримали військову агресію по відношенню до України, тероризм і окупацію частини території країни. Також Кабмін пропонує заборонити виведення за межі України капіталу юридичним особам-резидентам РФ держформи власності і юрособам з часткою статутного капіталу у власності РФ, які підтримали військову агресію щодо України, тероризм і окупацію частини України. Кабмін пропонує також заборонити держзакупівлі товарів, робіт і послуг у юросіб-резидентів РФ госформы власності та юросіб з часткою статутного капіталу у власності РФ, а також інших суб’єктів господарювання, які здійснюють продаж товарів, робіт і послуг походженням з РФ, крім випадків, коли заміщення таких предметів закупівлі іншими неможливо, що підтверджено Мінекономрозвитку.

Перелік ініціатив уряду включає заборону участі в приватизації, укладення нових договорів оренди держмайна України резидентам РФ і особам, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами РФ або діють в їх інтересах, а також введення додаткових заходів у сфері екологічного, санітарного, фітосанітарного та ветеринарного контролю щодо харчових продуктів, товарів легкої промисловості, косметичних виробів і побутової хімії походженням з РФ.

Нагадаємо, сьогодні президент США Барак Обама заявив, що занепокоєний розвитком ситуації на сході України і готовий до нових заходів по наданню тиску на Росію. “Ми продовжимо чинити економічний тиск на Росію”, – сказав американський лідер, уточнивши при цьому, що США “не має на меті знищення або ослаблення російської економіки.

tsn.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ