Хто і як має платити «житловий» податок Азарова-Яценюка (роз’яснення, приклади)

4
2802
Фото: ar25.org
Загрузка...

З 2015 р. більшість громадян України змушені будуть платити ще один податок – на нерухоме майно. Це «подарунок», який готував уряд Азарова, але не наважився запровадити, а вже Яценюк додав ще пару позицій і «подарував» українцям. Що ж це за новий податок і, як кажуть, «з чим його їдять», – до вашої уваги.

 

Податок на нерухоме майно
(згідно податкової реформи 2015 року)

Податок на нерухоме майно: що очікувати?

Під новорічні та різдвяні свята українці отримали податкову та бюджетну реформи, які стосуються фактичного кожного з нас. Сьогодні ми детально розглянемо новації в адмініструванні податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Нагадаємо, вперше норма про оподаткування нерухомості з ’явилася у Податковому кодексі України з 1 січня 2013 року. Однак, зважаючи офіційно на технічні складнощі формування реєстру платників та неофіційно – великим соціальним невдоволенням,   даний податок фізичними особами не сплачувався.

Фінансова криза та війна з одного боку та необхідність наповнення місцевих бюджетів, з другого, зумовили повернення уряду до непопулярних ідей щодо справляння податку на нерухомість. Так, Законом №71-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» запроваджено нову версію порядку нарахування та сплатиподатку на нерухомість.

Платники податку. Згідно ст. 266 ПКУ платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості.

Об’єкти оподаткування

Під об’єктами житлової нерухомості реформований Податковий кодекс відтепер розуміє будівлі, віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, дачні та садові будинки. До типу житлових будівель відносять: житловий будинок, прибудова до житлового будинку, квартира, котедж, кімнати у багатосімейних (комунальних) квартирах.

Усі інші будівлі, приміщення, які не віднесені відповідно до законодавства до житлового фонду, пропонується вважати об’єктами нежитлової нерухомості, зокрема, до них відносяться готелі, мотелі, кемпінги, пансіонати, ресторани та бари, туристичні бази, гірські притулки, табори та будинки відпочинку, будівлі фінансового обслуговування, адміністративно-побутові будівлі, будівлі для конторських та адміністративних цілей; торгові центри, універмаги, магазини, криті ринки, павільйони та зали для ярмарків, станції технічного обслуговування автомобілів, їдальні, кафе, закусочні, бази та склади підприємств торгівлі й громадського харчування, будівлі підприємств побутового обслуговування; гаражі (наземні й підземні) та криті автомобільні стоянки, склади.

Для мешканців сіл, селищ та власників садових та дачних будинків з 1 січня 2015 року об’єктами оподаткування також є допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, погреби, навіси, котельні, бойлерні, трансформаторні підстанції тощо.

Відповідно до ст. 266.3. ПКУ базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток. При цьому «старт» нарахування зобов’язань із податку на нерухомість починається для квартири/квартир (незалежно від їхньої кількості) з 60 кв. м, для житлового будинку/будинків – з 120 кв. м, для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їхніх часток – зі 180 кв. м.

Пільги

Не підлягають оподаткуванню будівлі дитячих будинків сімейного типу, гуртожитки, житлова нерухомість непридатна для проживання, зокрема, у зв’язку з аварійним станом, а також житло, яке належить дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, дітям-інвалідам, які виховуються одинокими матерями (батьками), але не більше одного такого об’єкта на дитину.

Не є об’єктом оподаткування нежитлова нерухомість, що використовується суб’єктами господарювання малого та середнього бізнесу, які здійснюють свою діяльність в малих архітектурних формах (МАФ) і на ринках; будівлі промисловості, споруди сільськогосподарських товаровиробників, призначені для використання безпосередньо у сільськогосподарській діяльності, а також об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, що перебувають у власності громадських організацій інвалідів та їхніх підприємств.

Ставки податку

Ставки податку для об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних та юридичних осіб, а також пільги по сплаті, встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради в залежності від місця розташування (зональності) та типів таких об’єктів нерухомості у розмірі, котрий не перевищує 2% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв. м бази оподаткування.

Враховуючи те, що Законом «Про Державний бюджет на 2015 рік» до 1 грудня 2015 року встановлений мінімальний розмір заробітної плати в сумі 1218 грн, то ставка податку на нерухомість може бути визначена міськими та селищними радами в сумі від 0 до 24,36 грн за 1 кв. м. При встановлені ставки місцевими радами справедливим би було опиратися на середню заробітну плату у місті, селі та селищі.

Однак, оскільки податок сплачується за місцем розташування об’єкта оподаткування і зараховується до відповідного місцевого бюджету, тому міські, селищні та сільські ради, як ніхто інший, будуть зацікавлені у якнайбільших зборах податку на нерухомість.

Приклади

До прикладу, якщо Ви володієте квартирою загальною площею 90 кв.м., то Ви зобов’язані у 2015 році заплатити 730,8 грн. податку ( (90 кв.м. – 60 кв.м.) х 24,36 грн. = 730,8 грн.).

Якщо Ви у селі маєте будинок загальною площею 260 кв.м., то Ви зобов’язані у 2015 році заплатити 1948,8 грн. податку ((260 кв.м.- 180 кв.м.) х 24,36 грн. = 1948,8 грн.), і це без сараїв і хлівів.

Для мешканців багатьох країн ЄС даний податок є цілком природний, однак розраховують його, на відміну від України, не за загальною площею нерухомості, а на основі кадастрової вартості самої нерухомості. До прикладу, на Кіпрі та у Греції стартова вартість нерухомості для цілей оподаткування становить 120 тис. євро та до 200 тис. євро відповідно, а найвищі податки на нерухомість в ЄС у Німеччині (від 2,6 до 10% від оціночної вартості) та Данії (до 6,4% від оціночної вартості). В нас же поки виходить, що незалежно від того, чи власник ти будинку у с. Підзахаричі у Путильському районі, чи заміського будинку в с. Чагрі – ти будеш сплачувати однакові кошти.

Наталія Гусак,
координатор ГО «Економічні ініціативи»
викладач кафедри грошового обігу
і кредиту БДФЕУ

Від редакції:
Зауважимо, що цей податок і за такою ж схемою збиралися запровадити ще Азарові і Клименко. Але, вочевидь, вони побоялися ризикнути, бо відчувалось, що народ цю «новинку» не дуже готовий сприйняти. А тепер уряд Яценюка, «прикриваючись війною» (тепер же у нас «модно» все «списувати на війну»), додав ще пару позицій (гаражі, сараї, хліви і т.д.) і таки запровадив.

Тож «насолоджуємось» черговим «покращенням життя вже сьогодні»:)

Загрузка...

4 КОМЕНТАРІ

  1. Будь ласка підкажіть. Якщо квартира розміром 69 м2 є у спільному володінні 3-х людей (23м2 у кожного), то чи сплачуватиметься податок? Хто його буде сплачувати? Що робити, якщо власність знаходиться у недобросовісного співласника, який не бажає платити свою долю податку. Дякую.

  2. Згідно ст. 266.1.2. ПКУ визначено платників податку в разі перебування об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості у спільній частковій або спільній сумісній власності кількох осіб:
    а) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку;
    б) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб, але не поділений в натурі, платником податку є одна з таких осіб-власників, визначена за їх згодою, якщо інше не встановлено судом;
    в) якщо об’єкт житлової та/або нежитлової нерухомості перебуває у спільній сумісній власності кількох осіб і поділений між ними в натурі, платником податку є кожна з цих осіб за належну їй частку.
    Пільга надається одноразово на житловий об’єкт.
    Вчора ще почула цікаву тезу стосовно того, що 2015 рік буде роком місцевих виборів, тому кожна міська рада, селищна та сільська буде старатися вводити додаткові пільги з даного податку, що фактично дозволено їм ПКУ.

  3. Прошу розяснення відносно оподаткування в селі. Чому в статті віднімали 180м. кв., а не 120. Господарські будівлі обкладаються таким же податком, як будинки???

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ