«Маланка-фесту» НЕ БУДЕ. КОМЕНТАРІ

1
1203
Загрузка...

Вже менше двох тижнів залишилось до початку новорічно-різдвяного циклу свят. І багатьох чернівчан цікавило питання: чи буде проводитись традиційний уже для Чернівців фестиваль маланкарів «Маланка-фест» у 2015 році? За чотири роки існування фольклорно-етнографічного фестивалю він встиг припасти до душі не тільки чернівчанам, а й гостям буковинської столиці, ставши певною мірою «туристичною візитівкою» міста.

Відповідь на актуальне питання дала на прес-конференції заступник міського голови Марія Порчук, яка зазначила, що «Маланки-фест», такого формату, як було минулими роками, не буде». Мотивується це військовими діями на Сході України. Але пані Порчук повідомила, що наразі обговорюється формат свята маланки, яке проведуть у суботу, 17 січня, аби не порушувати робочий режим, а досвід, набутий у 2015 році, будуть використовувати наступними роками.

Fakty.cv.ua поцікавились думкою щодо даної новини заслуженого працівника культури України, виконавчого директора обласного фестивалю народної творчості «Вашківецька Маланка», Ореста Сірецького:

– Із самого початку фестиваль «Маланка-фест» планувався як комерційний захід, розрахований на залучення туристів у м. Чернівці, тому що такого масового маланкарського дійства, як у нас на Буковині, у інших регіонах України фактично немає. Учасники приймали участь у фесті тільки заради призового місця та грошового фонду. Якби цей фестиваль змінити у форматі, тобто просто організувати показ різних традиційних дійств з усіх куточків Буковини на вулицях міста, тоді він би відповідав своїй назві. Тоді цей захід потрібен у нашому обласному центрі з метою збереження традиційності зимової обрядовості, поширення їх, взаємозбагачення і передачі наступним поколінням. До прикладу, вашківецька переберія існувала при будь-яких  обставинах і за різних можновладців, тому що це споконвічна традиція. І я впевнений, що, незважаючи на негаразди в державі, вона відбудеться і цього разу. Тому, користуючись нагодою, запрошую усіх буковинців у Вашківці на Маланку!

Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ