Донецький театр хоче переїхати в Чернівці

0
362
Загрузка...

Як повідомляє Day.kiev.ua, частина трупи Донецького обласного академічного російського театру юного глядача, розташованого в місті-сателіті Донецька –Макіївці, звернулася до Міністерства культури України та особисто до міністра Кириленка з офіційною вимогою виконати постанову Уряду №595 і перевести ТЮГ з території, окупованої т.зв. «ДНР», на територію, підконтрольну Україні.

«Донецький національний університет ще у вересні був переведений до Вінниці, – говорить представник ініціативної групи, актор і режисер Карен Гамбарян. – Днями перевели представництво ДМКУ з Донецька до Краматорська. Чому теж саме досі не зробили ні з донецьким ТЮГом, ні з Донецьким національним музично-драматичним театром, хоча постанова прийнята ще 7 листопада?»

За словами Гамбаряна, з ТЮГу звільнилася найбільш активна частина акторської трупи 16 осіб. Актори роз’їхалися, хто куди, але більшість з них осіли на території, що підконтрольна Україні.«Колеги перебиваються, як можуть. Багато хто живе «з милості» у добрих людей. Небагатьом вдалося влаштуватися працювати за фахом. Всі вони з радістю зайнялися б своєю справою, якби уряд знайшов в собі сили виконати власне рішення і перевести театр у відповідне місто».

Таким, на думку Гамбаряна, могло б стати місто Чернівці. «Місто мультикультурне, багато російськомовного населення, багато молоді та дітей. Ми зустрічалися з керівником обласного управління культури Вірою Китайгородською та мером Олексієм Каспруком. Обидва висловили готовність підтримати цю ідею. Молодий, енергійний мер відразу запропонував кілька варіантів, де можна створити базу ТЮГу».

Художній керівник Чернівецького академічного музично-драматичного театру ім. О. Кобилянської Людмила Скрипка теж непроти «прихистити» колег. Тим більше, що чернівецький театр сам був створений на основі переведеного з Харкова Театру революції. Сам же Гамбарян впевнений, що в разі позитивного рішення в театр потягнуться актори і з Донецької муздрами, і з луганських театрів. «Та й багато з колег, які залишилися в Макіївців неофіційних розмовах говорили, що теж охоче поїдуть з цього кошмару».

Ініціативна група сповнена рішучості домогтися від керівництва театрального департаменту при міністерстві культури чіткої відповіді. Як заявляє Гамбарян: «Коли мені кажуть, що театр ТАМще працює, я відповідаю, що якщо, перебуваючи в Донецьку,включити телевізор на каналі, що належить НТКУ, можна побачити на заставці російського орла на тлі прапора т.зв. «ДНР».Це називається «Перший республіканський телеканал». Тому ЦЕ ніяк не може називатися представництвом національної телекомпанії України. Так само не може називатися Донецьким обласним академічним російським театром юного глядача те, що зараз знаходиться в Макіївці». 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ