Святкування річниці Ольги Кобилянської, хоча із «присмаком».

0
368
Фото надала Наталія Федорович
Загрузка...

27 листопада 2014 р., у день народження Ольги Кобилянської, відбудеться одразу декілька мистецьких заходів і декілька ювілеїв. А саме, 70-річчя святкуватиме музей Ольги Кобилянської і, як повідомила fakty.cv.ua керівник літературно-драматичної частини ЧЕРНІВЕЦЬКОГО АКАДЕМІЧНОГО ОБЛАСНОГО УКРАЇНСЬКОГО МУЗИЧНО-ДРАМАТИЧНОГО ТЕАТРУ ім. ОЛЬГИ КОБИЛЯНСЬКОЇ Наталія Федорович, також 60 років виповнюється від часу присвоєння нашому театрові імені видатної письменниці.

Нагадаємо, що до 1954 року театр мав назву Чернівецький державний український драматичний театр. Після успішної постановки вистави «Земля», у 1947 році театрові було присвоєно ім’я Ольги Кобилянської. Через рік театр здійснив не менш успішну постановку вистави «У неділю рано зілля копала», а далі були «Вовчиха», знову «Земля» та ряд інших вистав за творами письменниці, які мали різні відгуки і різне «театральне життя».
Нині у репертуарі театру оригінальні вистави – мелодрама «Ілюзії вальсу» (за творами «За ситуаціями» та «Меланхолійний вальс») та драма «Земля» (за першою інсценізацією Василя Василька із залученням недописаної третьої частини повісті). Обидві вистави визнані кращими постановками за творами видатної письменниці.

Від редакції нашого порталу щиро запрошуємо усіх 27 листопада о 15:00 год. побачити виставу «Ілюзії вальсу» і 29 листопада о 18:30 год. – на виставу «Земля».

Також зазначаємо, що 27 листопада о 14.00 год. відбудеться покладання квітів до пам’ятника та могили письменниці. О 15:00 год. у Чернівецькому музеї Ольги Кобилянської – презентація книги Ярослави Мельничук «20 есеїв про Ольгу Кобилянську та її поціновувачів». О 15:00 год. показ вистави «Ілюзії вальсу» (режисер та автор інсценізації Л.Скрипка).

А можновладцям і небайдужим буковинцям нагадаємо, що у селі Димка Глибоцького району стоять, хоча і старий, проте витончений пам’ятник письменниці і розвалена садиба, в якій проживала Ольга Кобилянська. Отож без ложки дьогтю не обходяться святкування. І зрозуміло, що зараз війна в країні, проте такі ганебні факти поза увагою залишати не можна.

Антоніна ХОДОРКО, fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ